Prima pagină » Actualitate » Testare obligatorie la fiecare 72 ore pentru profesorii care refuză vaccinarea anti-Covid-19 – VIDEO
Testare obligatorie la fiecare 72 ore pentru profesorii care refuză vaccinarea anti-Covid-19 - VIDEO

Testare obligatorie la fiecare 72 ore pentru profesorii care refuză vaccinarea anti-Covid-19 – VIDEO

20 aug. 2021, 12:22,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, a anunțat astăzi, 20 august 2021, faptul că profesorii care nu sunt vaccinați împotriva noului coronavirus și care nici nu au trecut prin boală vor fi testați la fiecare 72 de ore împotriva COVID-19. Cei care refuză vehement și testarea vor fi suspendați pe perioada existenței unei incidențe de peste 6 cazuri la 1000 de locuitori în localitățile în care activează.

„Este vorba despre acces nediscriminatoriu în școli până la pragul de 6 la mie. Peste prag, pentru acei profesori care au avut posibilitatea să se vaccineze și nu s-au vaccinat, precum și pentru acei colegi profesori care nu au trecut prin boală, va exista posibilitatea testării la fiecare 72 de ore. Dacă nici nu doresc să fie testați, testarea fiind asigurată de DSP, sigur că în această situație va trebui să nu mai oferim avantajul posibilității de predare fizică acelor colegi. Până la coborârea ratei de infectare sub 6 la mie, să se odihnească puțin”, a declarat Cîmpeanu, într-o conferință de presă alături de ministrul Sănătății.

În ceea ce privește suportarea costurilor testelor, ministrul Sănătății a precizat: „Aici cred că va trebui să discutăm despre oportunitatea testării gratuite inclusiv a profesorilor care au avut posibilitatea de a se vaccina.”

„De acord, este greu de înțeles să aibă posibilitatea de a se vaccina și să nu dorească. Sigur, unde nu există recomandări medicale”, a adăugat și ministrul Educației.

Premierul Florin Cîțu vrea testarea bugetarilor care nu doresc să se vaccineze

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Guvernul României, premierul Florin Vasile Cîțu a transmis un puternic semnal pentru milioane de bugetari. Prim-ministrul consideră faptul că orice bugetar care refuză să se vaccineze trebuie să se testeze.

Premierul nu a menţionat dacă bugetarii vor suporta din propriile buzunare costurile cu testarea. De altfel, această idee nu e nouă în spaţiul public. În Ministerul Sănătății există un proiect referitor la testarea medicilor care nu doresc să se vaccineze.

„O să facem tot posibilul că școlile să fie cu prezență fizică, iar începutul anului școlar să ie normal.

Personalul medical și din învățământ, dar nu numai, trebuie ori să se vaccineze, ori să se testeze. O să găsim soluțiile cele mai bune.

N-am renunțat la gândul de a se testa personalul medical”, a spus premierul Cîțu.

Masca de protecție va fi obligatorie la școală

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a menționat câteva măsuri care vor fi luate în școlile din România. Aceasta a reluat ideea că Guvernul va face tot ce este posibil pentru ca școala să se desfășoare în format fizic. De altfel, ministrul a anunțat că elevii vor fi obligați să poarte masca de protecție în interiorul unității de învățământ.

„Am agreat că prioritatea tuturor este menținerea școlilor deschise cât mai mult timp posibil și oferirea posibilității cursurilor în format fizic. De asemenea, acestor copii trebuie să le oferim un cadru sigur și continuarea anumitor măsuri de protecție, așa încât transmiterea să rămână cât mai mult posibil. Din acest motiv, purtarea măștii în școală va fi obligatorie pentru copii de peste 6 ani. Purtarea măștii în spații deschise nu va mai fi considerată obligatorie. Activitățile sportive vor fi încurajate preponderent în spațiu deschis, iar pentru activități sportive în spații închise se va decide în funcție de incidența în comunitatea respectivă dacă se pot desfășura sau nu. Despre vaccinarea în școli vom continua să avem discuții cu CNCAV și să adaptăm deciziile în funcție de particularitățile fiecărei școli”, a declarat ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024