Marea dorinţă a IPS Pimen! Momente emoţionante oferite de Doxologia. Pe pagina lor de Facebook a apărut o înregistrare cu IPS Pimen. Înregistrarea a fost făcută cu ceva timp în urmă şi dezvăluie ultimele dorinţe ale IPS Pimen.
”Vreau să fiu înmormântat în Bucovina. Pentru că aici mi-am trăit cei mai frumoşi ani din viaţa mea. Şi am ales loc de înmormântare, Sihăstria Putnei, un schit al manastirei Putna. De ce mi-am ales loc de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, s-a dat ordin să se introducă limba germană,. Acest sihastru a făcut scrisoare către autorităţi, Împărat, de protest. Nu s-a dat curs. Sihastrii, iubitori de ţara şi neam românesc. Oameni de aici sunt cei care au contribuit la formarea mea. Cântările bisericeşti au ceva influenţă sârbească, chiar şi occidentală. Nu această influenţă predomina ci specificul omului din Bucovina, omul credincios, omul roman. Am slujit la biserică din sat. Nu am putut, când am auzit, citit rugagiunea tainei. Am ascultat prima parte, era fără egal. Când am auzit balada lui Ciprian Porumbescu, am zis că nu poate să fie un cântec mai frumos decât aceasta baladă. Arata durerea, ocupaţia austriecilor, dar şi o rază de lumină pentru un viitor mai luminat pentru bucovineni. Este istoria Bucovinei pe coardele unei vioare.”
Marea dorinţă a IPS Pimen! IPS Pimen: După ce vor pleca oamenii, va rămâne doar groparul! Vreau în surdină, rapsodia lui Enescu şi un bucium
”Am zis aşa, la înmormântare, sicriul îl am pregătit, m-am aşezat în el, am văzut că încap, ştergarele le-am pregătite, trebuie doar pus în sicriu şi băgat în mormânt. Şi am zis, după ce voi fi băgat în mormânt, oamenii vor pleca, dar va rămâne groparul. În timpul acesta, în surdină, vreau balada lui Ciprian Porumbescu, rapsodia lui George Enescu şi un bucium, să fie, să fie aşa cantate, mai în surdină. Este prea frumoasă Bucovina şi prea frumoase cântecele noastre româneşti, sunt Dumnezeesti. Şi am zis o trăistuţă cu câteva fotografii cu copii, adulţi îmbrăcaţi în portul naţional. Aceste imagini nu vor pieri niciodată în faţa lui Dumnezeu. Aceşti oameni m-au ajutat să trăiesc frumos, am învăţat multe, chiar şi de la copii.” a spus IPS Pimen.
”IPS Pimen va fi înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Dacă va fi posibil, slujba înmormântării se va face la Suceava, apoi trupul neînsuflețit va fi dus la această mănăstire.
Încă nu a fost stabilită ziua.” a declarat Preotul Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a murit în noaptea de marți spre miercuri, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord, anunță Basilica.ro.
IPS Pimen a murit în jurul orei 0:50, potrivit sursei citate.