Prima pagină » Pascani » Sanatate » Test tiroidă acasă. Îți arată dacă suferi de hipertiroidism sau hipotiroidism
Test tiroidă acasă. Îți arată dacă suferi de hipertiroidism sau hipotiroidism

Test tiroidă acasă. Îți arată dacă suferi de hipertiroidism sau hipotiroidism

18 mart. 2024, 14:44,
în Pascani

Printre cel mai des întâlnite semne ale unei posibile disfuncții tiroidiene se află temperatura scăzută a corpului, creșterea în greutate și incapacitatea de a pierde în greutate, chiar și cu eforturi susținute. Puțini sunt conștienți că eficiența glandei tiroide poate fi evaluată printr-un test de tiroidă făcut acasă.

Test tiroidă acasă. Ai nevoie doar de o oglindă și de un pahar cu apă

Glanda tiroidă, asemănătoare cu forma unui fluture, se află în partea inferioară a gâtului. Hormonii secretați de această glandă au impact asupra funcționării tuturor sistemelor corpului. Când există un exces de hormoni tiroidieni, acest lucru indică o glandă tiroidă hiperactivă, ceea ce poate provoca agitație. În schimb, un deficit de astfel de hormoni, cunoscut sub numele de hipoactivitate, poate produce simptome de amețeală și slăbiciune. Glanda tiroidă este susceptibilă la diverse afecțiuni, dar funcționarea sa poate fi echilibrată și susținută la nivel optim prin diferite metode.

Pentru a verifica starea glandei tiroide chiar la tine acasă, ai nevoie doar de o oglindă și un pahar cu apă. Inclină ușor capul în sus și ia o înghițitură de apă, urmărind în oglindă modul în care se mișcă glanda tiroidă. Repetă acest proces de mai multe ori, ajustând cantitatea de apă înghițită, fiind atent la orice modificări neobișnuite sau asimetrii în timpul examinării.

Este important să fii atent la anumite modificări ale aspectului tiroidei în timpul înghițirii. Dacă glanda tiroidă crește în dimensiune în timpul înghițirii, aceasta poate fi un semn de hipertiroidism. Dacă glanda tiroidă se umflă doar într-o parte sau alta în timpul înghițirii, acest lucru poate indica hipotiroidism.

Poți apela la acest test în mod regulat pentru a fi la curent cu evoluția stării de sănătaet a glandei tiroide, în special dacă experimentezi frecvent simptome de oboseală sau dacă în familia ta există cazuri de afecțiuni tiroidiene. Chiar dacă nu observi semne vizibile evidente, dar experimentezi sau resimți unele simptome care ar putea fi asociate cu o funcționare anormală a tiroidei, nu ezita să îți faci o programare la un endocrinolog.

Termometrul îți poate indica dacă ai o glandă tiroidă leneșă

Un alt mod simplu de a-ți verifica tiroida este testul cu termometrul. Acest test a fost dezvoltat de fizicianul american Broda Barnes la începutul anilor 1900 și este încă utilizat în prezent.

Ia un termometru și, după ce l-ai calibrat, plasează-l subraț și lasă-l timp de 10 minute. Notează temperatura într-un loc și repetă testul în următoarele 3-5 zile. Barnes recomandă să continui acest procedeu timp de 10 zile pentru un rezultat mai precis. Bărbații pot efectua acest test în orice moment, însă femeile nu ar trebui să-l facă în primele zile ale menstruației.

O temperatură normală ar trebui să se încadreze între 36,5 grade Celsius și 36,7 grade Celsius. Dacă temperatura este mai mică, acest lucru poate indica o glandă tiroidă leneșă și poate fi asociată cu hipotiroidism. Glanda tiroidă are un rol crucial în controlul întregului corp. Un specialist a explicat cum pot fi identificate problemele cu glanda tiroidă și când este necesar să mergem la medic.

„Cei care au insuficiță a hormonilor glandei tiroide sunt reci. Primul lucru pe care îl puteți face acasă pentru a afla dacă aveți probleme cu glanda tiroidă este să vă măsurați temperatura, dimineața, pe stomacul gol. Dacă vedeți că temperatura este mai scăzută, acesta este un prim semn că ar trebui să începem să ne gândim că avem o problemă de tiroidă”, a explicat doctorul Ovidiu Peneș despre metoda de a testa tiroida acasă cu ajutorul unui termometru.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Jennifer Lopez, accident vestimentar la un concert caritabil. Decolteul prea adânc a lăsat la vedere tot ce ascundea sub rochie
Playtech.ro
Italia schimbă regulile pentru obținerea cetățeniei. Românii, afectați direct, ce modificări au apărut
observatornews.ro
Analist, despre cum s-a împărţit administraţia Trump după alegerile din România. Cine îl laudă şi cine îl critică pe Nicuşor Dan
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Autobuzul fără șofer, testat pe străzile din Cluj. Primarul Boc, pasager
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vrea să facă Revoluție! Scandalul cu George Simion a fost doar începutul. Ce se întâmplă ACUM
Playtech.ro
Românii care își distrug buletinele și pașapoartele pe TikTok riscă amendă. Ce spune legea despre acest trend periculos
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Becali îl DISTRUGE pe Simion: ''A luat-o razna și ia substanțe. Primește ordine din Austria. E un om terminat. La revedere, pentru mine nu mai există''
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 mai 2025
22 mai 2025