Prima pagină » Sanatate » Test rapid Covid: Interpretare și explicații

Test rapid Covid: Interpretare și explicații

12 ian. 2022, 15:46,
în Sanatate

Din cadrul farmaciilor se poate achiziționa un test rapid Covid. Interpretare și explicații necesare pentru a înțelege procedeul.

Testul cel mai folosit până nu de mult era RT-PCR ce va rămâne în continuare un test definitoriu în ceea ce înseamnă depistarea persoanelor cu Covid. Însă există acum și un test rapid antigen ce urmează un alt tip de principiu. O primă diferență între cele două, ce pune în față testul rapid este că, la fel cum spune și numele, este mai rapid decât cel RT-PCR, fiind mai ușor de folosit și oferind posibilitatea unei testări a unui număr mare de oameni într-o perioadă mai scurtă de timp.

grafica ce prezinta o catena de adn

Testul rapid poate detecta antigenele virale doar in primele 5 zile de la infectie

Interpretare test rapid Covid

Testul rapid antigen indică faptul că boala este în stadiu acut. Un fapt foarte important de reținut este faptul că antigenele virale sunt într-un număr foarte mare la începutul bolii. După o perioadă scurtă în care virusul a intrat în contact cu corpul nostru, acesta începe să se răspândească iar antigenele acaparează cifre maxime pentru primele 5 zile. Motiv pentru care după o săptămână de la infectarea cu virusul, un test rapid pentru Covid nu va putea indica pozitiv. Falsul negativ la acest test fiind posibil și foarte frecvent atunci când indicii virali sunt într-un număr scăzut.

Testele trebuie să fie efectuate de către un medic specialist sau de oameni calificați din punct de vedere profesional pentru a putea fi recunoscute ca teste oficiale. Erorile fiind ceva frecvent datorită unei recoltări improprii a probelor.

grafica cu pamantul si o serie de microbi inconjurandu-ș

Prin apărarea noastră, ii apărăm pe ceilalți

În cazul testului de antigen Covid rapid, procedura de recoltare nu este una complexă și se rezumă la analizarea unei secreții de la nivelul nasului sau a gâtului folosind un bețigaș special. Se poate freca acest bețișor pentru a preleva cât mai bine proba. După câteva secunde petrecute adunând proba, se va adăuga bețișorul în soluția din sticluța aflată în pachet.

După o agitație aprigă a bețișorului în soluție, bățul se poate abandona. Soluția respectivă se va adăuga în locul pentru proba din casetă, notat cu litera S. Caseta se va lăsa pe o suprafață plană timp de 15 minute și va avea loc citirea.

Dacă se va observa litera T subliniată înseamnă că testul a ieșit negativ. Dacă este litera T și C subliniată, reiese că testul este pozitiv. În cazul în care linia roșie apare doar la litera C, testul nu a fost realizat cu succes și trebuie repetat.

personal calificat in laborator

Testul rapid antigen este catalogat drept oficial doar dacă este făcut sub supravegherea unui cadru calificat

De ce să folosim un test rapid Covid

Acest test reprezintă un avantaj total datorită timpului scurt în care se pot primi rezultatele. Însă are și un minus mare comparativ cu testul clasic, RT-PCR, datorită faptului că poate indica un fals negativ dacă încărcătura de material viral este mică. Unde putem adăuga faptul că acest test indică dacă în organism s-a declanșat o reacție imună la contactul cu antigene virale (antigenele oricărui virus, nu doar SARS CoV 2).

grafica ce prezinta un plaman in curs de reparatie

SARS CoV 2 este un virus cu puternic impact asupra sistemului respirator

Test rapid Covid: interpretare acasă și la clinică

Datorită posibilității de a obține un fals negativ datorită unei recoltare a probelor precare, nu se poate accepta validitatea unui test făcut acasă. Se recomandă a se folosi testul doar pentru a confirma propriile bănuieli apărute în urma manifestării simptomelor.

Testul rapid ce are loc în cadrul unei clinici speciale are loc sub aceleași condiții descrise în paragraful anterior, cu precizarea că totul este realizat de către un personal calificat în domeniu. Rezultatul testelor fiind tot în următoarele 15 minute de la aplicarea soluției în casetă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`