Prima pagină » Sanatate » Test pentru intoleranță la lactoză. Metode prin care îți poți da seama dacă ai această alergie alimentară

Test pentru intoleranță la lactoză. Metode prin care îți poți da seama dacă ai această alergie alimentară

10 iul. 2024, 13:52,
în Sanatate

Intoleranța la lapte sau la alimentele derivate din lapte, este o alergie alimentară care poate produce simptome inconfortabile. Pentru a evita situațiile neplăcute, iată metodele de test pentru intoleranță la lactoză.

Metode de test pentru intoleranță la lactoză

Pentru a afla dacă chiar te confrunți cu această alergie, poți să efectuezi o serie de teste. Unul dintre acestea ar fi testul de absorbție a lactozei sau testul de toleranță la lactoză. Pentru acesta, pacientul va bea un lichid cu o concentrație mare de lactoză, urmând să se determine nivelul glicemiei după ingestia lichidului. Dacă nivelul glicemiei nu este în creștere, înseamnă că organismul nu a digerat lactoza și pacientul este intolerant.

Un alt test este testul de malabsorbție a lactozei sau testul hidrogenului în aerul expirat. La acest test,  pacientul bea un lichid cu conținut de lactoză, urmând să se măsoare cantitatea de hidrogen din aerul expirat, la intervale de 30 de minute, timp de 3 ore.  În cazul în care lactoza nu este asimilată, cantitatea de hidrogen eliminată va fi mai mare.

Un alt teste este testul genetic care are un grad mare de exactitate și poate arăta și tipul de intoleranță pe care îl aveți. Mai este testul acidității scaunului care se realizează mai mult la sugari și la copii. În caz de intoleranță, testul va indica prezența unei cantități mari de acizi grași la nivelul intestinului.

Cum se manifestă intoleranța la lactoză

Intoleranța se manifestă prin crampe abdominale, balonare, meteorism abdominal sau distensie abdominală, diaree, greață și, câteodată, vărsături, gaze. Simptomele apar, de regulă, după 30 de minute de la consumul produselor lactate și țin aproximativ 48 de ore, timp în care trec complet prin sistemul digestiv.

În cazuri mai grave, pot apărea simptome precum dificultăți de respirație, umflarea gâtului, furnicături în jurul gurii.

Una dintre cele mai bune metode de a controla această alergie este să cunoașteți alimentele care conțin lactoză și să vă feriți de ele. Acestea sunt: laptele, brânza, smântâna, iaurtul și ciocolata cu lapte.

Principalii factori de risc sunt: vârsta (mai frecvent la adulți), rasa (cu precădere persoanele de descendență asiatică, africană și hispanică), nașterea prematură (copiii născuți prematur au un nivel mult mai redus al lactozei în intestinul subțire, căci organismul dezvolt această enzimă în ultima parte a trimestrului al treilea de sarcină), boli ale intestinului subțire (boala cealică sau boala Crohn) și formele de tratament pentru cancer (terapia prin radiații în zona abdominală sau complicații ale chimioterapiei).

În prezent, nu există niciun tratament care să vindece intoleranța la lactoză, însă existe suplimente alimentare care pot fi de mare ajutor. Dacă aveți simptome asociate intoleranței, trebuie să vizitați medicul specialist care va efectua un test pentru intoleranță la lactoză și vă va indica metodele de tratament pe care le puteți lua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`