Prima pagină » Sanatate » Test pentru depresie anxietate și stres. Află în doar 3 minute dacă suferi de această tulburare?

Test pentru depresie anxietate și stres. Află în doar 3 minute dacă suferi de această tulburare?

18 mai 2023, 23:45,
BZI.ro, în Sanatate

Un test pentru depresie, anxietate și stres e necesar pentru a identifica afecțiunea din timp. Depresia afectează grav calitatea vieții unei persoane. Atât pacientul, cât și cei din jurul său suferă. Nu este doar o amenințare directă la adresa sănătății, ci și la adresa vieții, deoarece poate provoca prejudicii pentru sine și pentru ceilalți.

Anxietatea coexistă adesea cu depresia, se manifestă prin trăirea anxietății, un sentiment de dezastru iminent, de boală. Vestea proastă este că este o boală gravă. Ea trebuie tratată cu responsabilitate, ca orice altă boală. Vestea bună este că poate fi tratată. Este imposibil să se facă un diagnostic corect fără teste. Chestionarele și scalele pot identifica depresia, inclusiv anxietatea, și vă pot motiva să începeți un tratament. Un aspect important: rezultatele testelor de stres, anxietate și depresie trebuie luate în serios și în niciun caz nu trebuie să vă puneți singur un diagnostic.

Test pentru depresie anxietate și stres. Afecțiunea poate dispărea de la sine?

Depresia este un diagnostic, iar anxietatea este o emoție vie. Boala necesită un diagnostic și un tratament adecvat. Anxietatea dispare de la sine și, de obicei, nu durează mai mult de 2-3 zile (cu excepția cazului în care este vorba de un eveniment permanent traumatizant din punct de vedere psihologic). Psihologii au identificat anxietatea-depresia ca fiind un tip separat de tulburare.

Ce merge mână în mână cu ea? Sentimente de apatie și deznădejde, tulburări de somn, probleme cu apetitul. În plus, anxietatea se poate transforma într-o tulburare de sine stătătoare, transformându-se în depresie. O serie de teste pot identifica această afecțiune și pot oferi un diagnostic.

Chestionarul original pentru identifcarea bolii conține 68 de întrebări și durează 8-10 minute pentru a fi completat. Testul are 6 scale (de la anxietate la tulburări autonome) și este necesar pentru a identifica stările nevrotice. La fiecare întrebare trebuie să răspundeți pe baza propriei evaluări, variind de la 1 la 5 puncte.

Rezultă 6 scale, a căror interpretare este destul de complexă. Datorită algoritmilor automatizați puteți vedea rezultatul, este dificil să îl calculați singur. Exemple de întrebări sunt: somnul dumneavoastră este superficial și agitat? Starea dumneavoastră de spirit se schimbă cu ușurință? Te înroșești ușor? Etc.

Două teste recomandate de psihologi. Cât durează să verifici dacă suferi de această tulburare?

Testul TID este o versiune prescurtată a Chestionarului clinic, cu doar două scale (anxietate și depresie). Acesta conține 20 de întrebări și se completează în 2-3 minute. Tehnica vă permite să identificați nivelurile de depresie și anxietate, atât pentru diagnosticare, cât și pentru a lua măsuri imediate de tratare a simptomelor.

Printre exemplele de întrebări se numără faptul dacă ați observat că ați devenit mai lent și mai letargic, că nu mai aveți aceeași energie? Observați că acum simțiți mai puțină nevoie de prietenie și afecțiune decât înainte? Anticiparea vă face să fiți anxios și nervos?

Un test pentru depresie anxietate și stres se numără și BECA. Acest chestionar, care este utilizat de zeci de ani, este conceput în principal pentru a diagnostica depresia. Cu toate acestea, el permite, de asemenea, să detectați afecțiunile asociate, printre care se numără și anxietatea.Testul are 21 de întrebări și nu ar trebui să dureze mai mult de 5 minute pentru a fi completat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *