Prima pagină » Sanatate » Test de sânge promiţător pentru depistarea cancerului de colon. Ce spun medicii
Test de sânge promiţător pentru depistarea cancerului de colon. Ce spun medicii

Test de sânge promiţător pentru depistarea cancerului de colon. Ce spun medicii

30 iul. 2024, 16:00,
BZI.ro, în Sanatate

Un test de sânge simplu a fost recent autorizat pentru detectarea cancerului colorectal, în condițiile în care metodele actuale includ colonoscopiile, care sunt invazive și necesită anestezie, sau testele de scaun la domiciliu.

Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat luni, 29 iulie, un nou test de sânge pentru depistarea cancerului colorectal, conform News.ro.

Noul test, numit Shield, a fost disponibil în Statele Unite ca test de laborator din 2022, potrivit Reuters.

Cancerul de colon afectează anual 150.000 de oameni

Autorizarea de către FDA îl aduce mai aproape de a deveni primul test de sânge pentru cancerul colorectal acoperit de sistemul de asigurări de stat, Medicare, pentru adulții americani.

Un comitet de experți FDA a recomandat în luna mai acest test pentru depistarea cancerului colorectal la adulții cu vârsta de peste 45 de ani.

Testul de screening pentru cancerul colorectal (CRC) a fost dezvoltat de compania de biotehnologie Guardant Health, cu sediul în Palo Alto, California.

Acesta este al doilea test de sânge pentru diagnosticarea cancerului de colon aprobat în Statele Unite, după Epi proColon de la Epigenomics, aprobat în 2016.

Aproximativ 150.000 de americani sunt diagnosticați anual cu cancer colorectal, acesta fiind a doua cauză de deces din cauza cancerului în SUA, cu 53.000 de decese anuale.

Colonoscopia este în prezent testul standard pentru cancerul de colon, dar mulți evită acest test din cauza naturii sale invazive.

Alte metode includ testele de fecale, însă testele de sânge sunt considerate mai convenabile și ar putea extinde opțiunile de screening pentru acest tip de cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *