Un test de depresie este un atu valoros și simplu pentru profesioniștii din domeniul sănătății. Acest instrument este precis, în mare parte, în determinarea atât a prezenței, cât și a gradului simptomelor depresive. În general, este ușor de completat.
Dacă prezinți simptome specifice afecțiunii, o programare cu un profesionist din domeniul sănătății este primul pas în evaluarea pentru tulburarea depresivă. Pe baza rezultatelor tale, poți colabora cu un specialist pentru a stabili un plan de tratament.
Test de depresie
Depresia este o experiență comună care afectează până la 6 la sută din populația lumii. Include, de obicei, un set de simptome cu intensitate variabilă care afectează atât starea de spirit, cât și comportamentul. În cel mai rău caz, afecțiunea poate interfera și cu capacitatea ta de a munci sau de a menține relații. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt instruiți să diagnosticheze afecțiunile cu ajutorul instrumentelor și tehnologiei. Astfel, un test de depresie este un tip de instrument pe care specialiștii îl pot folosi pentru a verifica prezența simptomelor. Acesta este simplu și va fi urmat de un plan de tratament.
Instrumentele de screening pentru depresie se referă la o serie de chestionare auto-raportate utilizate pentru a determina dacă ai experimentat simptome ale tulburării depresive. În principal, acestea sunt evaluări pe hârtie, dar le poți completa și electronic. Testele de depresie conțin diverse întrebări legate de simptome, iar unele dintre ele te vor ruga să evaluezi severitatea acestora ce corespunde fie frecvenței, fie intensității cu care le experimentezi.
Există diferite tipuri de teste pentru depresie. Unele sunt utilizate pentru grupuri de vârstă specifice, în timp ce altele sunt folosite pentru circumstanțe specifice. Niciunul nu este 100 la sută fiabil, dar mai multe teste utilizate frecvent pot ajuta la diagnosticarea depresiei sau obsesiei cu o acuratețe generală bună. De obicei, durează câteva minute pentru a fi completate și sunt simple, nefiind necesar un istoric medical anterior sau alte informații. După ce finalizezi, specialistul îți va evalua răspunsurile și va determina următorul pas cel mai potrivit.
Cele mai comune instrumente
Chestionarul de Sănătate a Pacientului (PHQ) este adesea un instrument de primă alegere, utilizat de profesioniștii din îngrijirea primară pentru majoritatea oamenilor. Acest lucru se datorează faptului că poate ajuta la diagnosticarea depresiei între 78 și 94 la sută din timp. Poate fi un sondaj cu două întrebări (PHQ-2) sau cu nouă întrebări. (PHQ-9). PHQ-2 este, de obicei, administrat primul pentru a evalua prezența generală a stării de tristețe. Dacă este necesar, va fi urmat de PHQ-9, care este mai detaliat și poate ajuta la detectarea severității generale a depresiei. PHQ întreabă câte zile pe săptămână experimentezi simptome specifice.
Inventarul de Depresie Beck (BDI) constă în 21 de întrebări legate de depresie. Te roagă să evaluezi prezența simptomelor-cheie pe o scară de la 0 la 3, iar scorurile mai mari indică o formă mai severă. BDI este, în general, considerat un test fiabil și precis. Inventarul de Depresie pentru Copii (CDI) este administrat copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani. Este scris într-un limbaj simplu, la nivelul de citire al unui elev de clasa întâi și are între 10 și 27 de întrebări. Un studiu din 2016 a arătat că este între 44 și 76 la sută eficient în ajutarea diagnosticului de depresie la copii.
Scala Depresiei Geriatrice (GDS) este utilizată pentru adulții în vârstă de 60 de ani și peste. Întrebările sunt în format de tip da sau nu, mai degrabă decât o evaluare a severității. Poate avea între 4 și 30 de întrebări și ajută la diagnosticarea depresiei cu o acuratețe de 75 până la 86 la sută. Dacă ai născut recent și te simți tristă, s-ar putea să ți se ofere Scala de Depresie Postnatală Edinburgh, cu 10 întrebări. (EPDS). Scala Edinburgh te pune să evaluezi prezența anumitor simptome resimțite în ultima săptămână. Un studiu din 2019 a constatat că EPDS era eficient în aproximativ 94 la sută din cazuri.
Răspunsurile tale vor contribui la determinarea pașilor următori pe care îi va face doctorul. Specialistul poate să îți pună mai multe întrebări pentru a ajuta la confirmarea unui diagnostic. Totuși, dacă răspunsurile tale sugerează că nu suferi de această tulburare, va revizui din nou simptomele pentru a găsi cauza acestora. Studiile arată că aceste chestionare, mai ales atunci când sunt folosite împreună cu un alt test de depresie, sunt instrumente foarte eficiente pentru detectarea celor mai multe cazuri.