Numărul zilelor extrem de fierbinți în fiecare an când temperatura atinge 50C s-a dublat începând cu anii 1980, a constatat o analiză globală a BBC. Schimbările climatice au atins noi niveluri critice peste tot în lume.
De asemenea, acestea se întâmplă acum în mai multe zone ale lumii decât înainte, prezentând provocări fără precedent pentru sănătatea umană și pentru modul în care trăim. Numărul total de zile peste 50C (122F) a crescut în fiecare deceniu din 1980. În medie, între 1980 și 2009, temperaturile au trecut de 50C aproximativ 14 zile pe an. Numărul a crescut la 26 de zile pe an între 2010 și 2019.
Au fost temperaturi record pe întreaga Terră din cauza schimbărilor climatice
În aceeași perioadă, temperaturile de 45 ° C și peste au avut loc în medie încă două săptămâni pe an.
„Creșterea poate fi atribuită 100% arderii combustibililor fosili”, spune dr. Friederike Otto, director asociat al Institutului de schimbare a mediului de la Universitatea din Oxford. Pe măsură ce întreaga lume se încălzește, temperaturile extreme devin mai probabile.
Căldura ridicată poate fi mortală pentru oameni și natură și poate cauza probleme majore clădirilor, drumurilor și sistemelor electrice. Temperaturile de 50C apar predominant în regiunile Orientului Mijlociu și Golf.
Și după temperaturi record de 48,8C în Italia și 49,6C în Canada în această vară, oamenii de știință au avertizat că zile peste 50C se vor întâmpla în altă parte, cu excepția cazului în care vom reduce emisiile de combustibili fosili.
„Trebuie să acționăm rapid. Cu cât ne reducem mai repede emisiile, cu atât vom fi mai bine cu toții”, spune dr. Sihan Li, cercetător climatic la Școala de Geografie și Mediu de la Universitatea din Oxford.
Raportul de la începutul anului 2021 au confirmat faptul că în Europa au fost semnalate creșteri importante a temperaturii
Rapoartele de la începutul acestui an confirmaseră că 2020 a fost cel mai cald din Europa înregistrat și unul dintre cele mai fierbinți trei la nivel global. Aceste noi date arată că marjă de temperatură a Europei față de anii anteriori a fost semnificativ mai mare decât se credea anterior.
Nu numai că a existat o creștere de 1,9 grade peste media pe termen lung ci creșterea a fost cu peste 0,5 grade mai mare decât maximul înregistrat în istoria modernă
„Acest nivel de diferență față de media pe termen lung anterioară, care este o mare diferență, este ceva care este îngrijorător”, a spus dr. Robert Dunn, un om de știință în domeniul climatului la Met Office din Marea Britanie.
„Este ceva de care să ne așteptăm și să luăm seama, dar nu doar temperaturile cresc, evenimentele extreme, valurile de căldură pe care le vedem anul acesta, și anul trecut. Vedem aceste răspunsuri peste tot lume.”
Oamenii de știință din Statele Unite au declarat că schimbările climatice globale afectează hameiul și alte ingrediente necesare pentru fabricarea berii. Din acest motiv, gustul băuturii se poate schimba.
România a avut cele mai lungi zile de caniculă din istorie
Valul de căldură din acest an este cel mai lung – ca număr de zile consecutive – înregistrat în țara noastră până în prezent. Timp de 15 zile a fost depășită temperatura de 35 de grade Celsius. Meteorologii atrag atenția că valurile de caniculă vor fi tot mai dese și mai lungi la noi. Mai mult, începutul lunii august concurează cu succes la titlul de cel mai călduros din România.