Omul tunisian care a ucis trei persoane într-o biserică franceză a sosit recent în Europa, spun oficialii. Suspectul, în vârstă de 21 de ani, avea un document al Crucii Roșii italiene, emis după ce a ajuns luna trecută cu o barcă de migranți pe insula Lampedusa din Italia. A fost împușcat de polițiști și se află într-o stare critică.
Una dintre victimele atacului cu cuțitul de joi din bazilica Notre-Dame din Nisa a fost „practic decapitată”. Președintele Emmanuel Macron a spus că este un „atac terorist islamist”.
Numărul soldaţilor care asigura paza a fost dublat
Macron a spus că numărul soldaților care sunt desfășurați pentru a proteja locurile publice – precum bisericile și școlile – va crește de la 3.000 la 7.000. Procurorii antiteror au deschis o anchetă, iar Franța și-a ridicat alerta de securitate națională la cel mai înalt nivel.
Înjunghierile de joi din sudul orașului francez au ecouri ale unui alt atac la începutul acestei luni, lângă o școală din nord-vestul Parisului. Samuel Paty, profesor, a fost decapitat la câteva zile după ce a arătat desene animate controversate ale profetului Mahomed unor elevi ai săi.
Această crimă a sporit tensiunile în Franța. Apărarea Macron a dreptului de a publica desene animate și încercările guvernului de a combate islamul radical au înfuriat Turcia și alte țări cu majoritate musulmană. Suspectul atacului de la Nisa a fost auzit în repetate rânduri strigând „Allahu Akbar” (Dumnezeu este cel mai mare) înainte de a fi împușcat de poliție. Un coran, două telefoane și un cuțit de 30 cm au fost găsite asupra atacatorului, a declarat procurorul șef francez antiterorist Jean-François Ricard.
„Am găsit și o pungă lăsată de atacator. Alături de această pungă se aflau două cuțite care nu au fost folosite în atac”, a adăugat el. Surse de poliție au explicat ca atacatorul se numeşte Brahim Aouissaoui.
Suspectul se află într-o stare critică în spital, a spus Ricard.
Vorbind după vizita la Nisa, domnul Macron a spus: „Dacă suntem încă o dată atacați, este pentru valorile care ne aparțin: libertatea, posibilitatea de pe pământul nostru de a crede liber și de a nu ceda niciunui spirit de teroare.
„O spun încă o dată cu mare claritate astăzi: nu vom renunța la nimic”.
Alte două atacuri au avut loc joi, unul în Franța și unul în Arabia Saudită.
Un bărbat a fost împușcat mortal în Montfavet, lângă orașul Avignon din sudul Franței, după ce a amenințat poliția cu o armă de mână. Un gardian a fost atacat în afara consulatului francez din Jeddah în Arabia Saudită. Un suspect a fost arestat, iar gardianul dus la spital.
Cine au fost victimele atacului de la Nisa?
Toți trei au fost atacați în interiorul bazilicii joi dimineață înainte de prima Liturghie a zilei.
Doi au murit în interiorul bisericii: o femeie în vârstă de 60 de ani care a fost „practic decapitată” și un bărbat în vârstă de 55 de ani cu gât tăiat.
Victima era un membru laic al personalului responsabil cu întreținerea bisericii. El ar fi avut o soție și doi copii.
O altă femeie, în vârstă de 44 de ani, a reușit să fugă la o cafenea din apropiere după ce a fost înjunghiată de mai multe ori, dar a murit mai târziu.
Ulterior, a reieșit că un martor a reușit să tragă alarma cu un sistem special de protecție instituit de oraș.
Chloe, un martor care locuiește lângă biserică, a declarat pentru BBC: „Am auzit mulți oameni care strigau pe stradă. Am văzut de la fereastră că vin mulți, mulți polițiști care vin și împușcături, multe focuri de armă”.
Patru polițiști au ajuns la fața locului la ora locală 08:57 (07:57 GMT), iar atacatorul a fost împușcat și reținut la scurt timp după aceea, a declarat procurorul antiterorist.
În urmă cu patru ani, Nisa a fost scena unuia dintre cele mai grave atacuri jihadiste din Franța, când un tunisian a condus un camion în mulțimi care sărbătoreau Ziua Bastiliei pe 14 iulie, ucigând 86 de persoane.
Guvernele din întreaga lume au condamnat atacul de joi, inclusiv vecinii europeni ai Franței, SUA, Turcia, Egipt, Qatar și Liban.