Prima pagină » Titlurile zilei » Teroare pe ulițele din comuna Aroneanu din Iași! Haitele de câini sfâșie tot ce prind în cale. Primarul Benone Moruzi: „Nu pot să alerg după ei” – FOTO, VIDEO

Teroare pe ulițele din comuna Aroneanu din Iași! Haitele de câini sfâșie tot ce prind în cale. Primarul Benone Moruzi: „Nu pot să alerg după ei” – FOTO, VIDEO

02 iul. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Haitele de câini din comuna Aroneanu, județul Iași, terorizează locuitorii. O familie de pe strada Mihai Eminescu a rămas fără pisică, după ce a fost omorâtă de câinii lăsați în libertate. Vecinii sunt speriați de faptul că se poate produce o tragedie cu victime omenești

Locuitorii din comuna Aroneanu sunt terorizați la propriu de o haită de câini care se plimbă liberă pe ulițele din localitate. Situația persistă de mai multe luni, iar Primăria nu a intervenit eficient pentru rezolvarea situației. Andrei Dobircianu este unul dintre reclamanți și a povestit că haita pune în pericol și copiii de pe strada Mihai Eminescu. Aceștia nu mai pot ieși la plimbare din cauza câinilor, care au devenit din ce în ce mai periculoși. Bărbatul a mai spus că în cursul zilei de duminică, 27.06.2021, câinii au intrat în gospodărie și au sfâșiat pisica din rasa British Shorthair. Proprietarii au început căutările și au găsit doar capul animalului.

„Este periculos ce se întâmplă. Sunt câini care circulă liberi și atacă trecătorii. Duminică au intrat prin poartă și mi-au atacat pisica. Am găsit capul la vecin. Sunt periculoși, toți de pe stradă avem copii. Nu putea să ieșim pe stradă să ne plimbăm cu bicicleta. Ziua nu pot fi găsiți. Seara apar. Cei de la Primărie spun că au strâns câinii, dar cine știe dacă este adevărat”, a precizat Andrei Dobircianu.

Se pregătește un proces prin care vor fi cerute daune

Andrei Dobircianu a precizat că va acționa în instanță Primăria Aroneanu și va cere despăgubiri în valoare de 10.000 de lei.

„Am vorbit cu un avocat și-i vom da în judecată. Pisica a costat 1.500 de lei, dar noi ne-am și atașat de animal, era un membru al familiei. Soția a plâns trei zile, iar băiețelul nostru ne întreabă zilnic când vine Sofia (numele pisicii- n.r.) acasă. Părerea mea este că trebuie mers după câini, să se facă acțiuni repetitive, la perioade foarte scurte, să-i ia în vizor că sunt liberi. În caz contrar, vom avea un caz tragic cu victime umane, și aici mă refer la un copil mușcat sau altceva. Problema câinilor este veche, de cel puțin un an”, a mai spus Andrei Dobircianu.

De precizat că străzile din comuna Aroneanu nu pot fi traversate în plimbare odată cu înserarea, moment în care haitele de câini se pregătesc să atace trecătorii. Comuna Aroneanu este considerată o rușine pentru Zona Metropolitană din județul Iași, din cauza infrastructurii subdezvoltate.

Primarul comunei Aroneanu spune că nu este dispus să alerge după câini

Reporterii „BZI” au cerut explicații primarului Benone Moruzi. Acesta a precizat că sunt de vină și locuitorii care hrănesc câinii fără stăpân. În loc să-i adopte, îi hrănesc și-i lasă liberi.

„Noi avem un contract cu o asociație din Vaslui, ce aparține unui medic veterinar. Într-o primă acțiune s-au prins 26 de câini. Erau inventariați aproximativ 100 de câini. Eu ce să fac, nu pot să alerg după ei. Sunt persoane care hrănesc aceste animale și nu le bagă în curte. Mai mult, fac scandal când vin să le ia câinii din fața porții. Primăria plătește peste 800 de lei pentru fiecare câine capturat. Am vrut să lucrez cu Salubris, dar m-au refuzat, au spus că nu au locuri libere la padocul din Tomești”, a declarat primarul Benone Moruzi.

Contractul pentru capturarea câinilor are o valoare de 50.000 lei, fără TVA. Acordul a fost semnat cu Asociația „Sprijină câinii”, din Vaslui, condusă de medicul veterinar Mihai Bogdan Păun, care are calitatea de unic asociat în societatea Serv Vet Impex SRL.

„Acest fenomen al câinilor fără stăpân a explodat. Noi strângem câinii în baza unui contract și-i cazăm în adăpostul asociației în localitatea Bălteni din județul Vaslui. Acolo sunt sterilizați și propuși spre adopție. În Aroneanu am avut o situație când câinii fugeau pe proprietatea privată și nu eram lăsați să intrăm și să-i prindem”, a explicat medicul veterinar.

Rămâne de văzut dacă Primăria Aroneanu va reuși să strângă toții câinii fără stăpân prezenți pe domeniul public.

Animalele abandonate sunt îngrijite de doi medici din Iași

În ediițiile trecute „BZI” a fost prezentată povestea a doi medici care se ocupă de îngrijirea animalelor fără adăpost. Animalele abandonate, chinuite și bolnave primesc o șansă la o nouă viață de la doi ieșeni cu suflet mare. Iulian Grămadă are 28 de ani și este medic veterinar la un cabinet din comuna Tomești, județul Iași. În timpul liber, Iulian, împreuna cu soția sa, Maria, salvează sute de animale aflate în dificultate. Maria Grămadă are 36 de ani și este medic de familie. Cei doi soți au un adăpost privat de animale în municipiul Pașcani, din județul Iași, unde îngrijesc peste 100 de câini. Adăpostul a fost înființat în urmă cu doi ani cu ajutorul unei asociații din străinătate. Câinii abandonați sunt tratați și îngrijiți, iar mai apoi ajung la familii din Franța. În 2020, cei doi soți au inițiat o campanie de sterilizare gratuită a câinilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *