Prima pagină » Titlurile zilei » Teroare la o asociație pentru persoanele cu handicap din Iași! Un inspector de la Finanțe a găsit o gaură de 100.000 de euro și a mers țintă la procurori! Președintele: „Parcă eram cel mai mare criminal!” FOTO

Teroare la o asociație pentru persoanele cu handicap din Iași! Un inspector de la Finanțe a găsit o gaură de 100.000 de euro și a mers țintă la procurori! Președintele: „Parcă eram cel mai mare criminal!” FOTO

13 iul. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

O asociație din Iași care se ocupă de apărarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost controlată de inspectorii de la Finanțele ieșene. Vasile Pitaru, președintele asociației, susține că inspectorul Romeo Scriitoru a comis un abuz în momentul în care a depus o sesizare penală pentru evaziune fiscală

Un control efectuat de inspectorii fiscali din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași a scos la iveală un conflict pornit între reprezentanții instituției și președintele Asociației Persoanelor cu Handicap din România (APHR) – filiala Iași, care administrează centrul Pro Vita. Finanțiștii au întocmit un raport de inspecție fiscală privind activitatea asociației în perioada 2017-2019. Astfel, s-a observat că asociația ar fi adus un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 100.000 de euro. Controlul a fost realizat de inspectorul Liviu Romeo Scriitoru, alintat „Șori” (de la „șoricel” – n.r.) de către apropiați.

„Prin raportul fiscal aferent deciziei de impunere nr. F-IS-66/2020, s-au stabilit în sarcina Centrului Pro Vita sume cu titlu de contribuții suplimentar, datorii rezultate din încălcarea unor dispoziții legale referitoare la înregistrare de cheltuieli deductibile în contabilitate, trimestrial”, se arată în raportul de inspecție fiscală.

Raportul mai arată că, în perioada 2017-2019, asociația a strâns suma de 1.021.928 de lei prin intermediul unei campanii de donații, dar sursele nu au fost identificate.

„Activitatea de atragere de fonduri prin colecte publice este o activitate prevăzută de lege, iar donațiile sunt reglementate de Codul Civil. Pentru daruri manuale, inclusiv sume de bani până în valoarea de 25.000 de lei, nu este necesară întocmirea niciunui fel de înscris”, spun reprezentanții asociației.

Au fost identificați parteneri cu „comportament fiscal neadecvat”

Inspectorii de la Finanțele ieșene au precizat că APHR ar fi avut legături dubioase cu societatea Euro Trust Com SRL, din București, condusă de un anumit Neculai Mândru. Inspectorii au precizat că achizițiile s-au făcut de la firme evazioniste, fictive. Pe lista furnizorilor evazioniști se mai află societățile Cos Construct SRL și Uco Takeover SRL. Mai precis, s-ar fi declarat achiziții fictive de mobilă, birotică, produse de curățenie, piese auto, îmbrăcăminte, vitrine frigorifice, laptopuri, imprimante, telefoane etc.
În consecință, DGRFP a depus o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași. Procurorii vor trebui să analizeze acuzațiile de evaziune fiscală. În dosar sunt vizați Vasile Bogdan Pitaru, președintele APHR, dar și Andreea Bordeanu, reprezentanta centrului Pro Vita. Un caz asemănător este și cel al medicului Lucian Obreja.

Vasile Pitaru spune că a fost terorizat de inspectorul Romeo Scriitoru

Reporterii „BZI” au cerut un punct de vedere din partea președintelui APHR. Vasile Pitaru a precizat că totul ar fi „o făcătură” a inspectorului Romeo Scriitoru. Acesta a precizat că nu i s-a admis niciun argument.

„Dacă vă vine să credeți, m-au pus să plătesc impozit pe o perioadă de 3 ani, perioadă în care am primit donații. Cu acest dosar penal a vrut să ne intimideze. Când au verificat activitatea, nu s-a luat în considerare că avem și voluntari. M-a întrebat de ce am un șofer la trei mașini! Am spus că am voluntari. Noi am cumpărat diverse bunuri de la furnizori, dar inspectorii au spus că sunt contracte fictive. Nu a verificat nimeni dacă există bunurile! Acum, noi le-am vândut, ca să arătăm că au existat.

Este vorba despre lăzi frigorifice și cântare. Scriitoru a venit și m-a controlat! Mi-a vorbit foartă urât, de parcă aș fi fost cel mai mare criminal din lume. Tot ce am cumpărat am luat prin sistemul electronic de achiziții! De unde să știu ce fac firmele alea?! Efectiv m-a terorizat! Îmi trimitea e-mail-uri în fiecare dimineață, că îi mai trebuie tot felul de justificări. Eu m-am îmbolnăvit de când a început acest control”, a precizat Vasile Pitaru.

Acum, președintele asociației își caută dreptatea în instanță. A depus o cerere la Tribunalul Iași prin care solicită anularea raportului de inspecție fiscală. Primul termen este programat pentru data de 14 iulie 2021. În cazul în care Vasile Pitaru va câștiga procesul intentat Finanțelor, inspectorul Romeo Scriitoru riscă să fie chemat în cadrul Comisiei de disciplină, unde trebuie să dea explicații pentru abaterile din cadrul inspecțiilor fiscale.

„Nu mai țin minte dosarul respectiv, trebuie să mă uit!”, a fost reacția inspectorului de la Finanțe, care a fost întrebat despre situație de către reporterii „BZI”.

Fiscul a încasat în pandemie mai mulți bani față de anul anterior

Conform ultimelor raportări, DGRFP Iași a încasat sume importante în anul 2020, afectat de pandemia de COVID-19. În condițiile în care multe afaceri au fost suspendate, iar angajații au fost disponibilizați, încasările Finanțelor ieșene sunt mai mari decât cele înregistrate în 2019, perioadă neafectată de pandemie. Astfel, în 2020, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași a încasat de la persoanele fizice și juridice suma de 5 miliarde de lei. În 2019, suma a fost mai mică, de numai 4,9 miliarde de lei. Per total, încasările anunțate pe cele 6 admistrații din regiune (Iași, Botoșani, Vaslui, Bacău, Neamț, Suceava) au fost de 15,3 miliarde de lei, în 2020, față de 15 miliarde de lei – în 2019. La nivelul AJFP Iași, cea mai bună perioadă a fost în luna decembrie 2020, când a fost încasată suma de 501 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *