Situație critică pentru locuitorii unui bloc din zona Podu Roș. Mai multe familii au ajuns într-o situație care se agravează de la o zi la alta din cauza infiltrațiilor de apă care intră în structura clădirii. După o intervenție nesolicitată de locatari la acoperișul blocului, pereții apartamentelor s-au umflat și au început să crape. „Golim ligheanul la 3-4 ore, altfel apa ajunge până la parter și se distruge toată clădirea”, se plâng oamenii. Disperate, familiile au cerut ajutorul tuturor instituțiilor abilitate, însă fără succes aproape doi ani, timp în care structura clădirii s-a degradat constant. Abia după ce au apelat la Ministerul Mediului, s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice a blocului din zona Podu Roș, grav afectat de infiltrațiile de apă
Mai multe familii care locuiesc într-un bloc din zona Podu Roș au ajuns la limita răbdării și sunt de-a dreptul îngrijorate că ar putea ajunge într-o situație fără ieșire. Blocul în care acestea locuiesc de ani buni fără nicio problemă tehnică a suferit o lucrare în zona acoperișului care a dus la un adevărat calvar. Lucrarea a fost realizată în urmă cu mai bine de un an, iar de atunci, situația a ajuns în punctul în care pereții etajelor superioare sunt tot mai umflați, crăpați și plini de apă și mucegai. Acum, oamenii sunt nevoiți să stea cu gălețile și ligheanul pentru a opri adevărate șuvoaie de apă să se scurgă în tot blocul.
„În septembrie 2018 s-a făcut o lucrare la acoperișul blocului, mai exact Asociația de proprietari a adus o firmă care a lucrat la țeava pluvială. Locatarii nu au solicitat lucrarea asta și totodată s-au decopertat 60 mp de acoperiș și s-a pus altul nou. Noi nu am știut de aceste lucrări. În noiembrie 2018 a început să se infiltreze apa în apartamente și în momentul de față continuă să intre apa. Acoperișul e distrus, pereții sunt cu infiltrații și stăm cu ligheanul la scurgeri ca să nu îi afectăm și pe cei de jos. Golim ligheanul la 3-4 ore, altfel apa ajunge până la parter și se distruge toată clădirea”, a spus Iulian Ungureanu, ieșean care locuiește pe bulevardul Țuțora.
Nu au cerut nicio lucrare, dar s-au trezit cu stricăciuni
Locuitorii de aici explică faptul că toate scurgerile și infiltrațiile de apă au apărut chiar după primele precipitații, în contextul în care, timp de aproape 50 de ani până la lucrările respective, nu au avut absolut nicio infiltrație nedorită de apă sau măcar mucegai pe pereți.
Oamenii suțin faptul că lucrarea a fost executată fără cererea locatarilor și fără un contract anume. După o serie de reclamații si sesizări venite în urma infiltrațiilor, locatarii au fost informați cu privire la o firmă numită Izocon Grup Invest Srl. Aceasta este o firmă înregistrată într-un apartament pe strada Izvor din Iași despre care locatarii din blocul A2 din Țuțora susțin că este abonată constantă la lucrările făcute de asociația de proprietari Țuțora 3, inclusiv la curățenia efectuată în scările de bloc.
„Încă de pe 21 noiembrie 2018 am anunțat Poliția Locală, Serviciul Asociații Propreitari, Primăria Iași și Inspectoratul în Construcții. A venit atunci firma Izocon Grup Invest Srl, firma de casă a asociației de proprietari care face aici și curățenia, și a stricat și mai tare acoperișul. Apa a intrat și mai tare în structura clădirii. Blocul este din cărămizi și ține foarte mult apa”, a mai explicat un locatar din blocul A2 din bulevardul Țuțora 3.
Au distrus și mai tare acoperișul blocului
Reprezentanții Serviciului Asociații Proprietari au fost și ei la fața locului, însă nu au rezolvat situația.
„Menționăm că ulterior ședinței cu proprietarii, firma Izocon Grup Invest SRL care a făcut intervenția inițială a venit la fața locului încercând a găsi soluții de rezolvare, iar în data de 28.11.2018 aceasta a făcut o intervenție punctuală prin montarea unei noi guri de scurgere și aplicarea unei noi membrane în jurul gurii de scurgere. Întrucât în perioada respectivă au fost precipitații abundente, care ulterior s-au tranformat în lapoviță și ninsoare, nu s-a mai putut face nicio intervenție”, se arată în răspunsul oferit de Serviciul Asociații Proprietari din cadrul Primăriei Iași.
Izocon Grup Invest Srl figurează ca fiind administrată de Camelia Rotaru și Liliana Părăscuță, cu afaceri de aproape 250 de mii de lei în 2018, cele mai mari din istoria firmei înființate în 2006 și care are 3 angajați.
„Acolo noi am avut doar o intervenție, nu o lucrare completă. S-a intevenit doar în zona acelui burlan de scurgere, nu la tot acoperișul. Acolo este nevoie de reparații complete, este un acoperiș vechi de 20-30 de ani care trebuie schimbat, terasa e veche de când e și blocul, cred. Ei trebuie să-și caute firmă să le facă lucrare completă, noi nu mai vrem să avem de a face cu ei. Suntem în proces cu ei acum, deși noi nu am avut probleme niciodată, suntem pe piață de mulți ani”, au spus reprezentanții Izocon Grup Invest Srl.
Ieșenii au găsit soluția tocmai la Ministerul Mediului
Pentru a rezolva situația care se agrava de la o zi la alta, oamenii au mers la toate instituțiile abilitate, dar fără succes în primă fază. În urma unei adrese trimise către Ministerul Mediului, instituția centrală a retrimis o adresă către Inspectoratul de Stat în Construcții Iași prin care solicită efectuarea unei expertize tehnice în structura blocului A2, termenul limită pentru expertiză fiind fixat în luna iulie 2020.
„Zece familii din bloc am acționat în instanță asociația de proprietari, iar pe parcurs au început să apară detalii la dosar. De examplu, a apărut un fel de contract cu firma Izocon Grup Invest Srl care înainte nu ne-a fost prezentat. În urma adresei trimise la Ministerul Dezvoltării, ei au retrimis o adresă către Inspectoratul de Stat în Construcții Iași, prin intermediul regionalei din Bacău, prin care cere realizarea unei expertize tehnice la bloc până în luna iulie 2020. Dacă instituțiile statului își făceau treaba de atunci, nu mai ajungeam în această situație critică”, au mai spus locatarii de la blocul A2.
Puși să plătească iarăși câte 1.300 de lei pentru repararea acoperișului
Având deja pagube în apartamente, familiile de aici s-au asociat și au căutat o cale să își refacă apartamentele și clădirea blocului. Astfel, în februarie anul trecut, 10 familii din blocul A2 au acționat în judecată asociația de proprietari, singura entitate care poate răspunde de această situație.
În momentul de față s-a ajuns într-o situație atât de critică încât este nevoie de reparații urgente. În acest sens, Asociația de Proprietari Țuțora 3 i-a informat deja pe locatari că trebuie să plătească câte 1.300 lei de familie pentru realizarea reparațiilor la acoperișul blocului.
„A fost înștiințată Asociația de Proprietari Țuțora 3 ca urgent, ținând cont de condițiile meteorologice, să asigure efectuarea lucrărilor de întreținere și reparații care îi revin, conform normelor legale în cartea tehnică a construcției și rezultate din activitatea de urmărire a comportării în timp a clădirii”, se arată în răspunsul oferit de Inspectoratul Județean de Construcții Iași către familiile din Țuțora 3.