Armata rusă, ofensivă finală la Mariupol. Decizie luată după ce și-a anunțat în prealabil intenția de a finaliza luptele de la Mariupol pe fondul refuzului Kievului de a retrage formaţiunile din oraş.
Luni, 4 aprilie, armata Rusiei a somat soldații armatei ucrainene din Mariupol să plece marți, 5 aprilie din oraș. garantându-le siguranţă.
Armata rusă, ofensivă finală la Mariupol
Armata rusă, ofensivă finală la Mariupol. Amintim faptul că luni, 4 aprilie, oficialii de la Moscova au anunţat armata ucraineană să renunţe la apărarea Mariupolului. Generalul-maior Mihail Mizinţev, din cadrul Ministerului Apărării rus, a declarat atunci că batalioanele forţelor ucrainene şi mercenarii străini ar putea părăsi în siguranţă oraşul spre zonele controlate de Kiev marţi dimineaţă, 5 aprilie, printr-un coridor.
Acum, termenul limită pare să fi expirat, astfel că în timpul unui briefing, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov a declarat că „având în vedere dezinteresul Kievului de a salva viețile militarilor săi, Mariupol va fi eliberat de naționaliști de unitățile forțelor armate ruse și ale Republicii Populare Donețk”.
Purtătorul de cuvânt rus a declarat astăzi, 6 aprilie, militarii ucraineni au fost invitați să oprească ostilitățile, să-și depună armele și să meargă pe ruta convenită de la oraș la teritoriul controlat de regimul de la Kiev, dar această propunere a fost ignorată în mod constant.
„Anterior, am adus în mod repetat și prin toate canalele disponibile regimului de la Kiev propunerile noastre privind posibilitatea retragerii voluntare a unităților lor de armament ale forțelor armate ucrainene din Mariupol”, a subliniat Igor Konashenkov.
Volodimir Zelenski, un nou mesaj către țările dispuse să ajute Ucraina
Într-o altă ordine de idei, preşedintele ucrainean a precizat marţi, 5 aprilie, ca mai multe ţări s-au oferit să acționeze ca garanţi ai securității Ucrainei, dacă aceasta va adopta un statut de neutralitate, însă nici una nu a precizat în ce anume ar consta acest angajament. după cum se arată în propunerea de pace înaintată de Kiev către Moscova, Ucraina ar renunţa la aspiraţia intrării în NATO şi s-ar declara ţară neutră dacă primeşte garanţii de securitate menite să descurajeze orice viitoare agresiune din partea Rusiei.
Preşedintele Zelenski a declarat presei că toate aceste ţări diferite sunt dispuse să garanteze lucruri diferite, dar Kievul nu a primit nici o listă cu angajamentele precise. Șeful de stat al Ucrainei a explicat că nu are nevoie de 40 de tari garante. Ucraina are nevoie de ”actori serioşi” care să fie dispuşi să îi furnizeze ”arme în 24 de ore” şi să poată institui rapid împotriva Rusiei o serie de sancţiuni convenite dinainte pentru cazul în care situaţia o va impune.
Totodată, Zelenski a subliniat şi necesitatea îmbunătăţirii capacităţii de luptă a armatei ucrainene şi de a construi un stat ”capabil să se apere singur”, având în vederea posibilitatea ca pe viitor să poată fi o nouă invazie a Rusiei asupra Ucrainei: ”Ştim că, chiar şi după ce va semna un tratat foarte puternic, Rusia s-ar putea întoarce în doi ani”.
Revenind la subiect, amintim că termenul limită oferit de Moscova a trecut. Armata rusă, ofensivă finală la Mariupol, au anunțat oficialii ruși.