Prima pagină » Local » Termenul de eliberare a actelor de identitate a fost redus. Ieșenii pot obține buletine în doar 7 zile și vize de reședință în 3 zile la stația mobilă a Direcției de Evidență a Persoanelor Iași
Termenul de eliberare a actelor de identitate a fost redus. Ieșenii pot obține buletine în doar 7 zile și vize de reședință în 3 zile la stația mobilă a Direcției de Evidență a Persoanelor Iași

Termenul de eliberare a actelor de identitate a fost redus. Ieșenii pot obține buletine în doar 7 zile și vize de reședință în 3 zile la stația mobilă a Direcției de Evidență a Persoanelor Iași

12 sept. 2020, 02:00,
Vlad Alexa în Local

Direcția de Evidență a Persoanelor Iași a redus termenele de eliberare a actelor de identitate pentru a grăbi procedurile în timpul campaniei electorale. Cu ajutorul stației mobile a DLEP Iași, cetățenii comunelor din județul Iași nu trebuie să mai deplaseze la sediul instituției din municipiul Iași pentru realizarea actelor

Ieșenii pot obține acte de identitate în timp redus. Direcția de Evidență a Persoanelor Iași a anunțat că termenele de eliberare a buletinelor și a vizelor de reședință au fost reduse considerabil acolo unde nu sunt necesare verificări suplimentare.
Astfel, cartea de identitate se eliberează în maximum 7 zile, iar viza de reședință în 3 zile, dacă nu sunt necesare verificări suplimentare. De asemenea, cartea de identitate provizorie are un termen de eliberare de doar 3 zile.

„Nu există taxă pentru eliberarea în regim de urgență. Pentru cazuri temeinic justificate, se poate reduce termenul de soluționare numai pe baza de audiență on-line prin completarea formularului de audiență. Pentru eliberarea actelor de identitate într-un termen mai mic decât cel afișat este obligatorie atașarea documentelor justificative. Răspunsul cu privire la modul de soluționare va fi trimis pe e-mail în termen de două zile lucrătoare”, au explicat reprezentanții Direcției de Evidență a Persoanelor Iași.

Ieșenii cu buletine expirate până în septembrie 2020 au drept de vot

În conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 81/07.09.2020 a Biroului electoral central „alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie-27 septembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot în baza acestuia” – art.3, alin.(2).
Ieșenii care locuiesc în zonele rurale au posibilitatea să își facă buletine noi în cadrul campaniei lansate de către Direcția de Evidență a Persoanelor Iași. Stația mobilă a DLEP își începe deplasările în comunele din județ în așa fel încât cetățenii fără acte de identitate sau cu acte expirate să poată intra în legalitate pe linia de evidență a persoanelor.

„În vederea sprijinirii locuitorilor comunelor arondate asigurăm deplasarea echipei mobile din cadrul Serviciului de Evidență a Persoanelor în vederea preluării cererilor pentru eliberarea actelor de identitate. În acest fel persoanele în cauză nu mai sunt nevoite să se deplaseze în municipiul Iași pentru obținerea actului de identitate deoarece inclusiv eliberarea se face în comuna de domiciliu prin intermediul posturilor de poliție”, au precizat reprezentanții Direcției de Evidență a Persoanelor Iași.

Campania se adresează persoanelor care au actul de identitate expirat sau urmează să le expire în urmtoarele 6 luni. De asemenea, sunt obligați să își facă acte noi ieșenii care și–au schimbat domiciliul sau au alt număr la casă; s-au căsătorit/au divorțat/schimbat numele și nu au schimbat actul de identitate sau au au buletin tip vechi și doresc carte de identitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *