Prima pagină » Economic Local » Termen limită pentru tinerii fermierii din Iași! Astăzi mai pot depune documentele pentru subvenția de 47 de euro/hectar
Termen limită pentru tinerii fermierii din Iași! Astăzi mai pot depune documentele pentru subvenția de 47 de euro/hectar

Termen limită pentru tinerii fermierii din Iași! Astăzi mai pot depune documentele pentru subvenția de 47 de euro/hectar

30 sept. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Astăzi, 30 septembrie 2024, este termenul limită pentru tinerii fermieri din Iași care vor să obțină subvenția în valoare de 47 de euro pe hectar, de la APIA. Tinerii fermieri trebuie să aducă mai multe documente la sediul instituției

Tinerii fermieri din Iași care vor să obțină de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură subvenția în valoare de 47 de euro la hectar trebuie să depună documentele care fac dovada formării sau a deținerii competențelor adecvate în domeniul agricol/agronomic. Conform Planului Național Strategic 2023-2027, fără aceste documente nu se acordă subvenția APIA. Astăzi este ultimul termen de depunere a acestor acte, iar numărul de beneficiari estimat este de 47 de fermieri.

Termen limită pentru fermierii din Iași care vor subventii de la APIA

Fermierii din Iași care au solicitat Sprijinul Complementar pentru Venit pentru Tinerii Fermieri CIS-YF (Intervenţia PD-03) trebuie să depună documentele care fac dovada formării sau a deținerii competențelor adecvate în domeniul agricol/agronomic până la 30 septembrie 2024 inclusiv. Tinerii fermieri sunt persoanele fizice care fac dovada formării sau a deţinerii competenţelor adecvate în domeniul agricol/agronomic, conform art. 33, alin. 2 din Ordinul MADR nr. 106/2024, cu modificările și completările ulterioare, cu unul dintre următoarele documente: diplomă/certificat pentru dovedirea absolvirii a cel puţin un curs de iniţiere în domeniul agronomic acreditat, eliberată/eliberat de un formator autorizat, potrivit legislaţiei în vigoare (conform Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare) sau de către Agenţia Naţională pentru Consultanţă Agricolă sau DAJ Iași.

Ce documente trebuie să prezinte tinerii fermieri din Iași?

De asemenea, tinerii fermieri din Iași trebuie să aducă diplomă/certificat/adeverinţă pentru dovedirea absolvirii unei forme de învăţământ agronomic, respectiv, şcoală profesională, liceu, facultate, cursuri postuniversitare, doctorale etc, certificat de competenţe profesionale pentru dovedirea deţinerii de competenţe profesionale în domeniul agronomic, eliberat de un formator autorizat, potrivit legislaţiei în vigoare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, sau certificat de competenţe profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale, eliberat de un centru de evaluare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale, autorizat de către Autoritatea Naţională pentru Calificări, conform Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

Este nevoie și de un document eliberat de un angajator situat pe teritoriul naţional sau al altui stat, pentru dovedirea experienţei practice în activitatea agricolă de cel puţin 12 luni, acumulată în ultimii 10 ani în cadrul unei exploataţii agricole. O listă cu tinerii fermieri din Iași a fost publicată de AFIR.

Cine beneficiază de subvențiile de la APIA?

Sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri reprezintă o plată anuală care se acordă tinerilor fermieri eligibili pentru plata BISS (Sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității), cu vârsta de maximum 40 de ani în anul de cerere, instalați pentru prima dată ca șef al exploatației, pentru primele 50 de hectare eligibile determinate, și care se acordă pentru o perioadă de 5 ani consecutivi, începând de la prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri – art. 33 alin. (1) din ordinul MADR nr. 106/2024. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit către beneficiarii din Iași, tineri fermieri, fonduri europene în valoare de peste un milion de euro.

AFIR a decontat cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și pentru angajamente pentru măsurile de mediu și climă. Banii provin din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, EURI – Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene, dar și de la bugetul național. Tinerii fermieri din Iași au primit banii pentru a înființa ferme zootehnice, pentru a dezvolta exploatațiile agricole sau pentru a investi în legumicultură. Astfel, dacă vor subvenția de la APIA, astăzi este termenul limită privind depunerea documentelor de către tinerii fermieri din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`