Prima pagină » Economic Local » Termen limită pentru obținerea subvenției pentru culturile ecologice din Iași
Termen limită pentru obținerea subvenției pentru culturile ecologice din Iași

Termen limită pentru obținerea subvenției pentru culturile ecologice din Iași

04 mai 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași au ca termen limită data de 16 mai 2022 pentru obținerea subvențiilor pentru culturile ecologice. Cei care practică agricultura ecologică mai au aproximativ două săptămâni pentru a se înscrie în registrele Direcției Agricole Iași

Ieșenii care au culturi ecologice și vor să obțină subvențiile și în acest an trebuie să se înscrie la Direcția pentru Agricultură Iași. Chiar dacă înscrierile se fac la Direcția Agricolă, sprijinul prin măsura 11 – Agricultura ecologică se derulează prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – este acordat pentru conversia la agricultura ecologică şi menţinerea practicilor de agricultură ecologică. Astfel, cei care vor să se înscrie pentru prima dată în agricultura ecologică trebuie să depună o serie de documente.

Printre acestea se află: contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România –, pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic. Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă sau fax sau prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii.

Ieșenii care vor să obțină subvențiile au termen limită până la 15 mai 2022

Cele două submăsuri prin intermediul cărora se pot obține subvențiile sunt 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile şi metodele de agricultură ecologică și 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor şi metodelor de agricultură ecologică. Beneficiarii plăților compensatorii din cadrul Măsurii 11 sunt fermierii activi care utilizează terenuri agricole și sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică. Plata compensatorie este plătită anual ca sumă fixă pe unitatea de suprafață (ha), fiind acordată în urma asumării unor angajamente voluntare.

Astfel, pe o perioadă de maximum doi ani (pentru culturi anuale) și maximum trei ani (pentru culturi perene) conversia la agricultura ecologică se face cu menținerea certificării suprafețelor care au făcut obiectul angajamentului pe o perioadă de cel puțin cinci ani de la semnarea angajamentului. Sumele acordate fermierilor sunt cuprinse între 293 de euro la hectar pentru terenuri arabile și 500 de euro la hectar pentru legume. Cei care au livezi primesc 620 de euro la hectar, iar fermierii care au vii primesc 530 de euro. Ieșenii care au terenuri cu plante medicinale și aromatice pot să încaseze 535 de euro la hectar, iar cei cu pășuni 143 de euro la hectar. Direcția pentru Agricultură Județeană Iași a organizat, împreună cu Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din cadrul Universității de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iași și cu Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane” din cadrul Academiei Române, Filiala Iași, un workshop pentru promovarea agriculturii ecologice.

Fermierii cu peste 50 de hectare de teren pot depune cererile la APIA

Agricultorii din Iași cu peste 50 de hectare de teren agricol mai pot solicita subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Până în prezent, au fost depuse 13.285 de cereri pentru 117.223 hectare de teren agricol. Începând cu luna martie 2022, APIA a demarat cea mai mare campanie de depunere a cererilor unice de plată. Cererea Unică APIA pentru subvențiile solicitate de către fermierii din Iași, pentru acest an, va putea fi semnată electronic, astfel că agricultorii nu vor mai fi nevoiți să se prezinte la sediul instituției, cum făceau în anii trecuți.

Ca și în anii precedenți, agricultorii se vor înscrie în aplicația IPA online, un program informatic gratuit care permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 15 mai 2022, fără penalizări. Cei care vor depune cererile după data de 15 mai 2022, până la 1 iunie, vor fi sancționați cu 1 la sută din valoarea subvenției pentru fiecare zi de penalizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 ianuarie 2025
27 ianuarie 2025