Prima pagină » Economic Local » Termen-limită pentru fermierii din Iași! Trebuie să depună o serie de documente la APIA, dacă vor subvențiile
Termen-limită pentru fermierii din Iași! Trebuie să depună o serie de documente la APIA, dacă vor subvențiile

Termen-limită pentru fermierii din Iași! Trebuie să depună o serie de documente la APIA, dacă vor subvențiile

25 iul. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Fermierii din Iași trebuie să depună mai multe documente la Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a primi subvențiile din măsura pentru bunăstarea animalelor, respectiv pentru fermele cu porcine sau păsări. Fermierii primesc câteva milioane de lei, subvenții pentru anul 2024

APIA primește de la fermierii din Iași documentele justificative aferente trimestrului II al anului 2024, pentru Intervenția DR 06  – „Bunăstarea animalelor” – pachetul a) – Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – Plăți în favoarea bunăstării păsărilor. Deconturile și documentele se pot completa online, până la 31 iulie 2024. Completarea și depunerea online se fac prin accesarea paginii web www.apia.org.ro, utilizându-se ca browser Google Chrome. Deconturile justificative sunt însoțite, în funcție de pachetul solicitat, de documentele prevăzute în Ghidul solicitantului pentru Intervenția DR 06  – Bunăstarea animalelor – pachet a) sau pachet b). Documentele transmise vor sta la baza verificării datelor în aplicațiile electronice de gestionare a Intervenției DR 06 și efectuării verificărilor administrative ulterioare. Astfel, fermierii primesc subvenții de câteva milioane de lei.

Fermierii din Iași trebuie să depună mai multe documente la APIA

Crescătorii din județul Iași care au depus cererile unice în anul 2023 au primit subvenții în valoare de peste 5 milioane de euro. Astfel, cei care dețin ferme cu bovine, ovine sau caprine au încasat subvențiile de la Uniunea Europeană sau de la bugetul de stat. APIA a efectuat noi plăți în perioada 15-18 iulie 2024. Suma totală achitată este de 60 de milioane de lei pentru fermierii din toată țara, din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), cofinanțare din FEGA (BN2), Bugetul Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). Crescătorii de ovine se tem că va fi interzis exportul de animale vii după ce un focar de pestă a micilor rumegătoare a fost descoperit la o fermă din Tulcea.

Plăți către fermierii din Iași, eligibili la finanțare

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură îi anunță pe fermieri că până la data de 15 octombrie 2024 va continua efectuarea plăților aferente campaniei 2023, pentru cei care nu au primit banii din cauza controalelor sau neconformităților, concomitent cu celelalte activități desfășurate la nivelul instituției, respectiv realizarea controalelor administrative și începerea controlului pe teren pentru campania 2024, în vederea atingerii obiectivelor privind acordarea plăților în avans. APIA a demarat controalele în fermele din Iași. Atât ieșenii cu terenuri agricole, cât și cei cu ferme zootehnice vor fi verificați de inspectorii APIA. De anul trecut, inspectorii controlează prin trei metode fermele ieșenilor, astfel că reușesc să găsească mai repede neregulile. De exemplu, dacă o suprafață de teren nu corespunde cu cea verificată prin satelit, fermierii trebuie să aducă documentele la APIA, prin care să demonstreze că nu sunt nereguli. Fermierii care au fost selectați la control au terenuri agricole și ferme zootehnice. Astfel, fermierii din Iași care vor subvenții au depus mai multe documente la APIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *