Terapia de cuplu îi poate ajuta pe partenerii angajați într-o relație romantică să înțeleagă mai bine dinamica din relația lor.
Terapia de cuplu este de asemenea o formă de psihoterapie care ajută la rezolvarea conflictelor și îmbunătățeste nivelul de satisfacțe în relație prin intermediul diferitelor metode de intervenții terapeutice disponibile.
Ce este terapia de cuplu?
Terapia de cuplu poate varia în funcție de specializarea terapeutului, există câteva elemente comune care se regăsesc în fiecare abordare terapeutică, precum concentrarea atenției asupra unei probleme specifice ca de exemplu dificultățile sexuale, diferite dependențe, initimitae, gelozie sau focalizarea terapeutului pe rezolvarea problemelor cuplului și nu a celor care pot apărea la nivel individual.
Dragostea dintre două persoane care formează un cuplu este extrem de importantă, însă, sentimentele nu sunt suficiente pentru ca doi oameni să funcționeze bine împreună.
Timpul care trece, stresul zilnic, problemele apărute în viața fiecăruia și nepotrivirile de caracter duc la erodarea relației, la îndepărtarea celor doi parteneri, emoțională și fizică, la apariția certurilor și chiar a ideii de despărțire sau divorț.
Dacă ai trecut deja de stadiul acela în care tu și partenerul vă înțelegeați ca în povești și, în orice ceartă ați avea, unul dintre voi cedează rapid pentru a se reinstaura armonia sau dimpotrivă, vă certați constant fără să ajungeți la vreo înțelegere, atunci mai mult ca sigur și tu te simți depășit de situația în care cuplul vostru se află.
Unele cupluri reușesc să remedieze problemele, altele decid să se despartă, iar unele cupluri nu știu, pur și simplu, ce e de făcut și continuă să trăiască așa, într-o lipsă permanentă de armonie.
Semne care arată că aveți nevoie de terapie
Cel mai bun moment în care să apelați la terapia de cuplu ar putea fi atunci când te simți fericit în relație. Dacă aștepți prea mult pentru a cere ajutorul unui terapeut, vei descoperi că au apărut prea mult provocări în relația ta și că obiceiurile nocive au luat locul obiceiurile bune, împreună cu resentimentele și furia.
Un semn că care indică un aspect neregulă în relație sunt certurile tot mai frecvente. Indiferent de motivul certurilor, tiparul și frecvența acestora ele tot sunt importante.
Cel mai important este să mergeți la un terapeut de cuplu, care ar putea afla ce anume a dus la această traiectorie riscantă, care vă determină să vă certați constant.
Cearta nu este singurul semn care indică faptul că ceva nu funcționează cum trebuie la capitolul comunicare între parteneri. Uneori, poate ți se pare că tu și partenerul tău nu vorbiți aceeași limbă, ceea ce spui tu este foarte departe de ceea ce partenerul tău crede că a auzit sau invers.
Un terapeut de cuplu vă poate ajuta să înțelegeți diferențele ce există în stilurile voastre de comunicare și vă poate învăța pe fiecare dintre voi să vă adaptați stilul, pentru a comunica mai bine și pentru a funcționa mai bine în relație.
Unele cupluri se ciondănesc sau se ceartă la exterior, însă alte cupluri încearcă să ascundă lucrurile sub covor, cât mai departe de ochii celorlalți oamei.
Este recomandată neapărat terapia de cuplu dacă ignori problemele importante sau dacă încerci să pretinzi că totul este în regulă în relația cu partenerul de cuplu.