Prima pagină » Sanatate » Terapia PRP sau „Terapia vampir” – Susanu Clinic
Terapia PRP sau

Terapia PRP sau „Terapia vampir” – Susanu Clinic

03 apr. 2023, 13:24,
în Sanatate

Terapia PRP (Platelet-Rich Plasma) sau „Plasma bogată în trombocite”, cunoscută și sub numele de „terapia vampir”, este o procedură cosmetică utilizată pentru regenerarea țesuturilor care presupune recoltarea propriului sânge și reinjectarea plasmei după ce aceasta a fost procesata. Spre deosebire de alte proceduri minim-invazive de corectare a aspectului pielii, cum sunt injecțiile cu toxina botulinică sau cu acid hialuronic, PRP-ul acționează în timp, având rezultate regenerative pe termen lung, nu doar pentru moment. Posibilitatea apariției reacțiilor alergice sau a infecțiilor este aproape nulă pentru că plasma provine chiar din sângele pacientului.

Procedura PRP

Procedura PRP  durează aproximativ 30 de minute și presupune trei etape: recoltarea sângelui, centrifugarea  si obținerea plasmei bogate în trombocite și injectarea plasmei în zonele care urmează să fie tratate.

Se recoltează de la pacient o cantitate de aproximativ 8 ml de sânge într-o eprubetă sterilă specială ce conţine anticoagulant şi un gel separator care este ulterior supusă centrifugării. Plasma separată astfel, aşa-numitul “strat auriu”, este plasmă bogată în trombocite. Rolul acestei plasme este de a stimula producția de colagen și de a promova repararea şi regenerarea țesuturilor. Plasma obținută post centrifugare este ulterior injectată la nivelul zonei de interes, după ce inițial a fost aplicată o cremă anestezică.

Indicatii si avantaje

Terapia se adresează atât persoanelor care vor să prevină efectele îmbătrânirii pielii, cât și celor care vor să reducă din acestea.

Odată cu înaintarea în vârstă pielea își modifica aspectul. Îmbătrânirea pielii are cauze multiple de la starea generală de sănătate, pană la stilul de viată: fumatul, expunerea excesivă la soare, hidratarea insuficientă, un regim alimentar haotic, lipsa exercițiului fizic sau stresul sunt doar câteva dintre motivele pentru care puteți arăta mai in vârstă decât sunteți de fapt. Pielea de pe mâini devine atrofică, astfel că venele şi tendoanele sunt din ce în ce mai vizibile şi de asemenea apar petele pigmentare. Pielea gâtului şi a decolteului, fiind mult mai fină şi saracă în glande sebacee, îmbătrânește mai repede. La nivelul feței se formează riduri, pielea se lasă și nu mai are aceeași elasticitate.

Odată ce trombocitele ies din vasele de sânge, cum se întâmplă de exemplu în cazul unei tăieturi, acestea sunt stimulate să elibereze factori de creștere cu rol în procesul de vindecare și regenerare. Același lucru se întâmplă atunci când trombocitele sunt injectate în zonele de tratat. Factorii de creșteri sunt importanți pentru stimularea secreției de colagen de către fibroblaşti, remodelarea tisulară, dezvoltarea de noi vase de sânge și atragerea celulelor stem în vederea regenerării tisulare.

De asemenea procedura se adresează persoanelor care vor sa prevină efectele căderii părului, cât şi celor care suferă de alopecie moderata. Studiile arată ca PRP este benefic si oferă rezultate foarte bune și în stimularea creșterii firului de păr la persoanele care au beneficiat de implant de păr. Rolul acestei plasme este de a îmbunătăți sănătatea foliculului de păr existent şi a stimula creșterea noilor foliculi. Numărul și intervalul dintre ședințe variază în funcție de tipul de alopecie.

La nivel genital tehnica PRP  îmbogățește circulația sangvină vulvo-vaginală, reface tonusul, consistenta și aspectul mucoasei vaginale și îmbunătățește textura și calitatea pielii din jurul vaginului si de la nivelul labiilor, aceasta devenind întinerită si netedă. Tehnica PRP se adresează tuturor pacientelor care doresc hidratarea, revitalizarea și rejuvenarea neinvazivă a sferei intime, indiferent de vârstă.

Dintre avantajele tratamentului PRP: îmbunătățește aspectul și textura pielii, tratează cicatricile acneice, estompează semnele îmbătrânirii premature, reduce profunzimea cicatricilor și vergeturilor, oferă volum pielii, stimulează regenerarea firelor de păr, îmbunătățește microcirculația, reduce pierderea firelor de păr și întăreşte foliculul pilos.

Tratamentul PRP vi se potrivește daca aveți: o culoare ternă si lipsită de vitalitate a tenului, o piele cu aspect obosit, riduri şi linii fine la nivelul feţei, o piele lipsită de elasticitate şi volum, leziuni acneiforme și cicatrici post-acnee, cearcăne, celulită, vergeturi, păr uscat, subțire, fragil, căderea părului fără o cauza medicală evidentă, alopecie sau atrofie și uscăciune vaginală.

Rezultate si recomandari dupa terapia PRP

Pacienții care au optat pentru acest tratament au observat că tenul lor arată din ce in ce mai bine in timp. Acest lucru se întâmplă deoarece plasma stimulează producerea de colagen,  creșterea celulară şi activarea procesului de reîntinerire a pielii. Acest proces generat de PRP are un efect maxim la câteva săptămâni de la injectare și o durată de cel puțin 12-18 luni, ceea ce face ca rezultatele să se vadă in timp.

Reacțiile secundare locale, ca eritemul (roșeața pielii) și edemul (mici umflături la locul injecțiilor), dispar în câteva ore. Uneori pot apărea mici echimoze (vânătăi), la locul de injectare, care se resorb în câteva zile. După prima săptămâna de la efectuarea terapiei se observă un ten luminos, iar după 2-3 ședințe se constată diminuarea diametrului porilor.

Nu există perioadă de recuperare ceea ce înseamnă că vă puteți relua activitatea imediat după procedură. Se evita expunerea la soare, solar, băile fierbinți, sauna si sportul câteva zile după procedură. Terapia PRP este 100% naturală eliminând-se astfel orice risc de alergie, fiind vorba de sângele pacientului ca substanța utilizată pentru tratament. Sunt necesare cel puțin 3 ședințe la interval de o lună pentru obținerea celor mai bune rezultate acestea fiind vizibile în decurs de 2 săptămâni de la administrare însă rezultatele finale se pot vedea după 4 pana la 6 luni de la prima ședință.

Complicatii si contraindicatii

Nu există complicații ale acestei proceduri. Cu excepția roșeții ce apare post-tratament, procedura este minim-invazivă, nedureroasă, fără efecte adverse.

Deși în principiu se adresează tuturor persoanelor cu o stare a sănătății satisfăcătoare, există câteva afecțiuni care reprezintă contraindicații la acest tratament: infecțiile acute sau cronice, trombocitopenia, tratamentele cu anticoagulante, tumori, cancere, epilepsie, perioada de sarcină și alăptare, afecțiuni autoimune în tratament imunosupresor, tratamentul antibiotic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`