Terapia prin desen, deși nu este un nume oficial, este în esență un mod de a face față stresului. Mulți cred că diversele forme de arta pot fi vindecătoare. Procesul de a desena vă poate ajuta să reduceți stresul și anxietatea, și stimulează imaginația și creativitatea. Expresia „terapie prin artă” este adesea folosită pentru a descrie arta ca terapie, fiind și un tip de psihoterapie. Oricine poate folosi arta ca o modalitate de a face față stresului. Dar în terapia prin artă, de obicei lucrezi cu un profesionist instruit în sănătate mintală, pentru a gestiona simptomele traumei care sunt mai greu de exprimat în cuvinte. Astfel, terapia prin artă este artă plus psihoterapie.
Idei de desene. Beneficiile terapiei prin artă
O mulțime de cercetări au analizat beneficiile artei și a terapiei prin artă pentru sănătatea mintală. Într-un studiu din 2010, cercetătorii au concluzionat că practicarea artei are beneficii remarcabile asupra sănătății, ajuntand la sedimentarea identității și capacitatea de autovindecare. Terapia prin artă poate avea ca rezultat beneficii precum explorarea sentimentelor, gestionarea conflictelor, nivel mai scăzut al anxietății, creșterea încrederii în sine, sporirea abilităților sociale și adaptabilitatea la situații neprevăzute. Având în vedere multitudinea de lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de stres și anxietate, s-ar putea să te întrebi de ce să alegi să desenezi.
În primul rând, este accesibil. Ai nevoie doar de niște hârtie și un creion. O poți face singur sau cu prietenii, virtual sau în persoană, deci este și flexibil. Este potrivit pentru toată lumea, toate vârstele și toate personalitățile. Nu trebuie să fii artist. Ai putea crede că este necesară o anumită abilitate la desen, dar nu este deloc adevărat. Este vorba despre procesul de a desena, nu despre arta produsă. S-ar putea să descoperi că desenul te ajută să te exprimi sau pur și simplu îți distrage atenția de la grijile care nu-ți dau altfel pace. Dacă ești dispus să încerci arta prin terapie, trebuie mai întâi să te organizezi puțin.
Pregătește instrumentele, oricare ar fi acestea. Nu trebuie să mergi la cumpărături, poți folosi orice consumabile pe care le ai deja în jur. Poți începe cu o bucată de hârtie goală, plus orice pixuri, creioane sau carioci. Găsește-ți spațiul. Așează-te într-un spațiu în care poți avea cel puțin 20 de minute pentru tine. Ia în considerare și prepararea unei cești de ceai. Setează-ți cronometrul și respiră. Puteți seta cronometrul pentru 20-60 de minute. Dacă vrei, odată ce ai început, respiră adânc de 5-10 ori înainte de a începe. Încercaa să fii prezent în timp ce desenezi și nu uita că nimeni nu te judecă. Puteți să mâzgăliți cercuri timp de 20 de minute dacă doriți, nu trebuie să fie ceva demn de pus într-un muzeu. Conținutul a ceea ce desenezi nu contează cu adevărat dacă îți aduce bucurie sau un moment de eliberare. Dacă încă nu ești sigur de unde să începi, poți încerca pur și simplu să mâzgălești, să desenezi forme (tone de cercuri mici într-un pătrat mare, linii sau un amestec de forme, cum ar fi crearea propriului joc Tetris), sau să copiezi alte desene.
Iată doar câteva idei de desene pe care le puteți încerca
Desenează modele care rezonează cu tine, cum ar fi animalul, floarea sau suvenirul tău preferat. Desenează cel puțin 10 lucruri pentru care ești recunoscător. Drept bonus, recunoștința vă poate ajuta, de asemenea, să vă îmbunătățiți starea de spirit. Desenați obiectele din jurul vostru sau priveliștea de pe geam. De asemenea, poți desena ceva prin care să îți exprimi starea de spirit. Puteți chiar să împărțiți timpul, desenând ceva inspirat de gânduri negative timp de 10 minute, și apoi pozitive pentru alte 10 minute.
Desenarea de mandale are o istorie lungă, dar și-a făcut loc în psihologie odată cu Carl Jung, fondatorul psihologiei analitice. Mandalele sunt simboluri spirituale, adesea într-un cerc care conține forme geometrice complexe și repetitive. Într-un studiu efectuat în 2020, cercetătorii au concluzionat că astfel de desene ar putea reduce emoțiile negative și pot îmbunătăți legătura cu spiritualitatea. Și, conform unui mic studiu din 2005, a fost demonstrat că colorarea unei mandale reduce anxietatea mult mai mult decât colorarea altor desene. Poate doriți să colorați mandale desenate anterior, sau puteți chiar să creați propriile modele și apoi să le colorați. Acesta poate fi atât un act meditativ, cât și unul creativ.
Schițarea poate fi o opțiune excelentă de încercat pentru cei care cred că nu se pricep deloc, deoarece implică trasarea conturului unui alt desen, adesea realizată cu o coală mai subțire plasată deasupra a ceea ce doriți să desenați. Puteți schița mandale, imagini din reviste sau fotografii. Luați în considerare să și colorați schița după aceea.
În timp ce unii ar putea spune că a colora nu e același lcuru cu a desena, în cele din urmă este tot o formă de artă. De asemenea, mare parte a cercetărilor legate de terapia prin artă au arătat că această activitate ameliorează stresul în aceeași măsură cu crearea unui desen de la zero. Opțiunile pentru colorat disponibile sunt infinite, există idei de desene online pe care le puteți imprima, dar și numeroase cărți de colorat pentru adulți. Dacă aveți rechizite în jur sau simțiți că doriți să vă exprimați în mai multe moduri deodată, puteți combina mai multe practici. Luați în considerare acuarelele, creioanele colorate, cariocile, crearea unui colaj prin lipirea de imagini sau decupaje din reviste, scrierea diverselor lucruri în jurul desenelor tale (cum ar fi motivele pentru care ești recunoscător, de exemplu).