Terapia plasmatica bogata in plachete este vedeta de ani buni, fiind aplicata initial in medicina sportiva. Astazi este indicata pentru regenerarea nervilor, oaselor, muschiului cardiac, vindecarea ranilor, intinerirea pielii. Descopera in acest articol ce efecte reale are aceasta terapie.
Terapia plasmatica bogata in plachete (PRP) facea valuri in urma cu cativa ani, fiind favorita sportivilor de elita. Acestia apelau la ea atunci cand trebuia sa se recupereze dupa o accidentare. In zilele noastre, tratamentul cu plachete este folosit de medici in diverse situatii, de la reducerea inflamatiei, incurajarea cresterii parului pana la promovarea vindecarii tesuturilor moi.
Cum functioneaza terapia plasmatica bogata in plachete
Terapia are la baza o idee simpla: folosirea resurselor interne ale organismului pentru vindecarea si regenerarea tesuturilor. Trombocitele (plachetele) se numara printre cei mai importanti factori implicati in aceste procese complexe. Ele se gasesc in sange si au mai multe roluri. De exemplu, promoveaza coagularea sangelui, astfel incat o persoana sa nu sangereze excesiv atunci cand este ranita. De asemenea, ele contin peste 40 de factori de crestere, implicati in regenerarea tesutului conjunctiv si epitelial, cresterea productiei de colagen, formarea de noi vase de sange, etc.
Cercetatorii considera ca prin injectarea in zonele de inflamatie sau leziuni tisulare a unor concentratii mari de trombocite, pot incuraja vindecarea tesuturilor.
O mica proba de sange este prelevata de la persoana tratata si introdusa intr-o centrifuga sau alt dispozitiv specializat care se roteste cu viteza mare. Acest proces separa trombocitele de alte componente ale sangelui. Concentratia de trombocite este apoi injectata in zona care trebuie tratata. Deoarece injectia contine o concentratie mare de trombocite, care poate fi de 5 pana la 10 ori mai mare decat sangele netratat, medicii cred ca trombocitele vor grabi vindecarea.
Care sunt beneficiile
Terapia plasmatica bogata in plachete a fost aplicata la inceput in medicina sportiva. Ea ajuta la vindecarea leziunilor la tendoane, ligamente si muschi si recuperarea rapida a sportivilor de performanta. In prezent, indicatiile tratamentului concentrat in trombocite s-au extins. Aceasta terapie este folosita pentru regenerarea nervilor, oaselor, muschiului cardiac, vindecarea ranilor dificile. Medicii folosesc terapia plasmatica bogata in plachete si pentru a reduce inflamatia cauzata de osteoartrita. Aceasta inflamatie poate duce la durere si rigidizarea articulatiilor.
De asemenea, PRP ajuta la imbunatatirea aspectului pielii. In medicina estetica este numita adesea terapia vampir intrucat are un puternic efect de rejuvenare si lifting. Cu ajutorul injectiilor cu plasma bogata in plachete, pielea capata un aspect tineresc si o stralucire aparte. Tratamentul este ideal pentru: atenuarea ridurilor, imbunatatirea texturii si hidratarea pielii, estomparea cicatricelor, stimularea stimularea cresterii parului (in zonele cu calvitie sau alopecie).
Ce spune stiinta despre terapia plasmatica bogata in plachete
Un studiu din 2015 a descoperit ca barbatilor care au primit tratament cu PRP le-a crescut parul mai repede si mai des. Rezultatele au aparut in jurnalul Stem Cells Translational Medicine. Cu toate acestea, vorbim de un studiu mic, caci au fost implicate doar 20 de persoane.
Un alt studiu din 2013 a descoperit ca injectiile cu plasma bogata in plachete au ajutat la reducerea durerilor de osteoartrita la genunchi. Comparatia s-a facut cu injectiile saline. Din nou, studiul a avut un mic esantion de 78 de participanti. O lucrare publicata in 2014, in Jurnalul American de Medicina Sportiva, a descoperit ca 3 doze de injectii PRP au redus simptomele la cei cu tendinopatie patelara cronica cu leziuni la genunchi. Cercetatorii au inclus in studiu 28 de sportivi. De asemenea, medicii incearca sa utilizeze PRP pentru a vindeca oasele rupte, dar nicio cercetare nu a dovedit eficienta tratamentului in aceasta zona.
Efecte secundare
Intrucat tratamentul presupune utilizarea propriilor trombocite, acesta nu are, de obicei, reactii adverse. Cu toate acestea, este posibil ca o persoana sa aiba iritatii, dureri sau sangerare legate de locul injectiei. Majoritatea oamenilor isi pot relua activitatile normale aproape imediat dupa ce au facut o injectie cu PRP. Timpul mediu de la extragerea sangelui pana la injectia in sine este de aproximativ o jumatate de ora.