Prima pagină » Sanatate » Terapii alternative » Dacă ți-ai pierdut simțul mirosului din cauza Covid-19, această terapie te-ar putea ajuta! – VIDEO
Dacă ți-ai pierdut simțul mirosului din cauza Covid-19, această terapie te-ar putea ajuta! - VIDEO

Dacă ți-ai pierdut simțul mirosului din cauza Covid-19, această terapie te-ar putea ajuta! – VIDEO

23 iul. 2020, 19:25,
BZI.ro, în Sanatate

Terapia pentru recuperarea mirosului dupa Covid-19. Anosmia a fost identificată ca fiind un simptom principal al Covid-19, iar unii se confruntă cu o pierdere prelungită de miros mult timp după trecerea infecției active. Pentru a contracara pierderea simțurilor olfactive, unii pacienți în recuperare apelează la terapia mirosului pentru a încerca să-și restabilească simțul mirosului. Simptomul, care a fost recunoscut pentru prima dată oficial ca efect secundar al coronavirusului in aprilie, poate avea o influență semnificativă asupra calității vieții și pentru unora chiar le poate perturba traiul.

O organizație care oferă speranță celor afectati este AbScent, o organizație caritabilă din Marea Britanie, centrată în jurul terapiilor pentru anosmie. „În momentul de față, probabil că suntem de trei ori mai mulți decât la inceput”, a spus fondatorul Chrissi Kelly, într-un interviu acordat Business Insider.

„Am observat mai întâi interesul in martie, când oamenii au început brusc să mă contacteze pe rețelele de socializare, mai întâi din Iran, apoi din Italia și apoi din Spania. Acum avem peste 7.000 de membri în grupurile noastre [Facebook]”.

Terapia pentru recuperarea mirosului dupa Covid-19

Antrenamentul mirosului este în esență o formă de fizioterapie pentru simțurile olfactive, care încearcă să crească sensibilitatea nervilor din nas, astfel încât să poată răspunde mai bine la stimuli precum uleiurile esențiale. Potrivit lui Kelly, tratamentul presupune instituirea unui „kit de miros” care conține un grup consistent de mirosuri diferite, cum ar fi trandafir, lămâie, cuisoare și eucalipt, pe care pacientul adulmeca până la 20 de secunde, de două ori pe zi, timp de cel puțin patru luni. Uleiurile pot fi schimbate cu orice altă substanță cu miros puternic pe care o puteți avea acasă – cafea, condimente, etc. – cheia este antrenamentul, noteaza iflscience.com.

Anosmia poate avea un efect profund asupra stării de spirit a oamenilor, făcându-i să se simtă izolați și mai puțin capabili să se bucure de unele plăceri mai simple ale vieții, cum ar fi să mănânce ceva gustos (deoarece gustul este strâns legat de miros) sau să se bucure de parfumul aerului după ploaie. Pentru unii, afecțiunea merge mai departe, ca și pentru cei cu locuri de muncă dependente de simțurile lor – cum ar fi somelierii – pierderea mirosului îi poate face să nu poată lucra. Unii somieri chiar si-au asigurat mirosul pentru a se proteja împotriva pierderii mijloacelor de trai în acest fel.

90% dintre persoanele afectate de pierderea mirosului l-au avut din nou în termen de o lună

Vestea bună este că se pare că anosmia prelungită de la Covid este prezentă în minoritatea cazurilor. Potrivit unui studiu realizat în Italia, 90% dintre persoanele afectate de pierderea mirosului l-au avut din nou în termen de o lună. S-a crezut că pierderea bruscă a mirosului este legată de ceva numit sindrom de fend, care este atunci când inflamația din pasajele nazale blochează accesul la zonele nasului sensibile la miros. Odată ce această inflamație se reduce, de obicei, simțul mirosului revine destul de rapid, în aproximativ o săptămână.

Pentru alții, cu toate acestea, inflamația poate lăsa daune durabile nervilor și țesutului, dar terapia mirosului poate ajuta acești pacienți prin furnizarea de stimuli care încurajează regenerarea nervilor. Pentru acești pacienți „șansele sunt bune”, a explicat Kelly. „Puteți face lucruri uimitoare cu simțul mirosului, indiferent dacă sunteți o persoană sănătoasă sau o persoană în recuperare.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *