Prima pagină » Local » Terapia Neurofeedback este șansa la o viață normală pentru cei care suferă de sindromul Tourette: „Ameliorează, dar, într-adevăr, poate duce până la dispariția bolii” – FOTO

Terapia Neurofeedback este șansa la o viață normală pentru cei care suferă de sindromul Tourette: „Ameliorează, dar, într-adevăr, poate duce până la dispariția bolii” – FOTO

05 iul. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

Terapia Neurofeedback constă în antrenarea directă a funcțiilor cerebrale, iar cu ajutorul acesteia creierul învață să funcționeze mai eficient. Este un proces de învățare gradual care se bazează pe activitatea electrică a creierului, după investigații EEG (electroencefalogramă), fiind un antrenament de autoreglare

Terapeutul aplică electrozi la nivelul scalpului pentru a înregistra activitatea undelor cerebrale. Semnalul este procesat de sistemul de neurofeedback și sunt extrase informații despre anumite frecvențe ale creierului. Această terapie corectează anumite disfuncții alte creierului și îl învață cum să se autoregleze, în așa fel încât pacientul să funcționeze în mod normal.

O tehnică nouă apărută în Iași

poză cu un tânăr care beneficiază de terapia neurofeedback

Este un proces de învățare gradual, acesta se bazează pe activitatea electrică a creierului văzută în electroencefalogramă, fiind un antrenament de autoreglare

Terapia Neurofeedback este o tehnică nouă în Iași și pe lângă sindromul Tourette vizează și alte afecțiuni, precum autism, ADHD, anxietate, alcoolism, epilepsii, depresie, durere cronică, sindromul Asperger, tulburare obsesiv compulsivă sau stres cronic. Este o terapie prin care se poate ajunge până la dispariția sindromului.

„Terapia Neurofeedback ameliorează, dar, într-adevăr, poate duce până la dispariția sindromului Tourette. Nu este vorba doar despre acest sindrom, terapia se pretează la multe afecțiuni, precum ADHD-ul, autism, depresie sau diferite dependențe. La noi în țară, Neurofeedback este o tehnică nouă, însă în străinătate datează de peste 70 de ani”, declară Ana Maria Vasilachi Andonie, psiholog clinician și psihoterapeut.

Terapia Neurofeedback este șansa la o viață normală

 poză cu o tânără care beneficiază de terapia neurofeedback

Terapia Neurofeedback este o tehnică nouă adoptată în Iași și pe lângă sindromul Tourette, vizează mai multe afecțiuni

Sindromul Tourette este reprezentat de o serie de mișcări și sunete incontrolabile, cunoscute sub numele de ticuri. Este o afecțiune neurologică relativ rară, numită și „boala ticurilor”. Sindromul apare din cauza unor disfuncții la nivelul neurotransmițătorilor, precum dopamina și serotonina, care sunt implicați în controlul mișcărilor corpului și care oferă starea generală de bine.

Printre ticurile frecvent întâlnite, motorii, verbale, nervoase, putem enumera clipitul repetitiv, dificultăți în concentrare cu sau fără hiperactivitate, ridicatul brusc din umeri, emiterea unor sunete neobișnuite.
Terapia Neurofeedback se adaptează pentru a viza precis zona creierului, care poate fi antrenată pentru a obține dispariția sau diminuarea ticurilor.

„Se aplică electrozi la nivelul scalpului, practic merge pe principiul electroencefalogramei, se înregistrează activitatea undelor cerebrale, aceasta este procesată de sistemul neurofeedback și se trimite în timp real clientului, feedback pentru schimbarea tiparului, înlocuindu-l cu un tipar funcțional. Sindromul Tourette poate fi ameliorat, este ca la orice fel de simptomatologie, spre exemplu, să spunem schizofrenia, care este o tulburare, dacă iei tratamentul și faci anumite terapii, viața pacientului poate fi funcțională. Dacă nu iei tratamentul și nu apelezi la tot felul de terapii, atunci nu poți fi funcțional.

Așa este și cu sindromul Tourette, cu această terapie se poate ajunge la o ameliorare vizibilă sau poate fi  ținut sub control încât clientul să-și poată desfășura în mod normal activitatea de zi cu zi. Este nevoie de minim 20 de ședințe. Prețul depinde, noi facem o combinație între terapii pentru o excelență maximă, nu lucrăm doar cu neurofeedback-ul. De obicei se face o combinație între terapia medicamentoasă, psihoterapie și neurofeedback. Prețul pentru o ședință este de 200 de lei.

Un pachet este conceput astfel încât să fie cât mai sigur din perspectiva eficienței și a durabilității efectelor dorite și obținute. Dacă ședințele sunt efectuate cu întreruperi, există riscul scăderii eficienței. În general, se lucrează 2-3 ședințe săptămânal”, subliniază Ana Maria Vasilachi Andonie, psiholog clinician și psihoterapeut.

Terapia Neurofeedback este șansa la o viață normală pentru cei care suferă de sindromul Tourette, dar și de alte afecțiuni. Este o tehnică relativ nouă, apărută în Iași, iar pe lângă faptul că poate trata în totalitate sindromul, nu există șanse de a dăuna în vreun fel creierului, întrucât aparatul folosit citește activitatea sa și nu introduce nimic la nivelul acestuia cu ajutorul electrozilor, astfel că nu există efecte secundare negative, fiind o metodă bazată pe mecanismele proprii de reglare.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Florin Salam, apariție surpriză pe scena Neversea Kapital. A cantat manele celebre în timp ce Salvatore Ganacci le mixa
Playtech.ro
Andreea Marin s-a dezlănțuit! A uitat că e filmată și și-a dat frâu liber fericirii. Imaginile...
observatornews.ro
Mai mulţi tineri din Timiş, răfuială cu topoare în plină stradă. Au fost imobilizaţi cu greu de jandarmi
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Evz.ro
Invazia care a întunecat cerul. Roiuri de lăcuste au pus stăpânire pe munți și orașe
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
Dailybusiness.ro
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
RomaniaTV
Apare moneda de 1 leu în România. BNR anunţă că este disponibilă pe piaţă din 7 iulie 2025
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`