Prima pagină » Local » Terapia Neurofeedback este șansa la o viață normală pentru cei care suferă de sindromul Tourette: „Ameliorează, dar, într-adevăr, poate duce până la dispariția bolii” – FOTO

Terapia Neurofeedback este șansa la o viață normală pentru cei care suferă de sindromul Tourette: „Ameliorează, dar, într-adevăr, poate duce până la dispariția bolii” – FOTO

05 iul. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei, în Local

Terapia Neurofeedback constă în antrenarea directă a funcțiilor cerebrale, iar cu ajutorul acesteia creierul învață să funcționeze mai eficient. Este un proces de învățare gradual care se bazează pe activitatea electrică a creierului, după investigații EEG (electroencefalogramă), fiind un antrenament de autoreglare

Terapeutul aplică electrozi la nivelul scalpului pentru a înregistra activitatea undelor cerebrale. Semnalul este procesat de sistemul de neurofeedback și sunt extrase informații despre anumite frecvențe ale creierului. Această terapie corectează anumite disfuncții alte creierului și îl învață cum să se autoregleze, în așa fel încât pacientul să funcționeze în mod normal.

O tehnică nouă apărută în Iași

poză cu un tânăr care beneficiază de terapia neurofeedback

Este un proces de învățare gradual, acesta se bazează pe activitatea electrică a creierului văzută în electroencefalogramă, fiind un antrenament de autoreglare

Terapia Neurofeedback este o tehnică nouă în Iași și pe lângă sindromul Tourette vizează și alte afecțiuni, precum autism, ADHD, anxietate, alcoolism, epilepsii, depresie, durere cronică, sindromul Asperger, tulburare obsesiv compulsivă sau stres cronic. Este o terapie prin care se poate ajunge până la dispariția sindromului.

„Terapia Neurofeedback ameliorează, dar, într-adevăr, poate duce până la dispariția sindromului Tourette. Nu este vorba doar despre acest sindrom, terapia se pretează la multe afecțiuni, precum ADHD-ul, autism, depresie sau diferite dependențe. La noi în țară, Neurofeedback este o tehnică nouă, însă în străinătate datează de peste 70 de ani”, declară Ana Maria Vasilachi Andonie, psiholog clinician și psihoterapeut.

Terapia Neurofeedback este șansa la o viață normală

 poză cu o tânără care beneficiază de terapia neurofeedback

Terapia Neurofeedback este o tehnică nouă adoptată în Iași și pe lângă sindromul Tourette, vizează mai multe afecțiuni

Sindromul Tourette este reprezentat de o serie de mișcări și sunete incontrolabile, cunoscute sub numele de ticuri. Este o afecțiune neurologică relativ rară, numită și „boala ticurilor”. Sindromul apare din cauza unor disfuncții la nivelul neurotransmițătorilor, precum dopamina și serotonina, care sunt implicați în controlul mișcărilor corpului și care oferă starea generală de bine.

Printre ticurile frecvent întâlnite, motorii, verbale, nervoase, putem enumera clipitul repetitiv, dificultăți în concentrare cu sau fără hiperactivitate, ridicatul brusc din umeri, emiterea unor sunete neobișnuite.
Terapia Neurofeedback se adaptează pentru a viza precis zona creierului, care poate fi antrenată pentru a obține dispariția sau diminuarea ticurilor.

„Se aplică electrozi la nivelul scalpului, practic merge pe principiul electroencefalogramei, se înregistrează activitatea undelor cerebrale, aceasta este procesată de sistemul neurofeedback și se trimite în timp real clientului, feedback pentru schimbarea tiparului, înlocuindu-l cu un tipar funcțional. Sindromul Tourette poate fi ameliorat, este ca la orice fel de simptomatologie, spre exemplu, să spunem schizofrenia, care este o tulburare, dacă iei tratamentul și faci anumite terapii, viața pacientului poate fi funcțională. Dacă nu iei tratamentul și nu apelezi la tot felul de terapii, atunci nu poți fi funcțional.

Așa este și cu sindromul Tourette, cu această terapie se poate ajunge la o ameliorare vizibilă sau poate fi  ținut sub control încât clientul să-și poată desfășura în mod normal activitatea de zi cu zi. Este nevoie de minim 20 de ședințe. Prețul depinde, noi facem o combinație între terapii pentru o excelență maximă, nu lucrăm doar cu neurofeedback-ul. De obicei se face o combinație între terapia medicamentoasă, psihoterapie și neurofeedback. Prețul pentru o ședință este de 200 de lei.

Un pachet este conceput astfel încât să fie cât mai sigur din perspectiva eficienței și a durabilității efectelor dorite și obținute. Dacă ședințele sunt efectuate cu întreruperi, există riscul scăderii eficienței. În general, se lucrează 2-3 ședințe săptămânal”, subliniază Ana Maria Vasilachi Andonie, psiholog clinician și psihoterapeut.

Terapia Neurofeedback este șansa la o viață normală pentru cei care suferă de sindromul Tourette, dar și de alte afecțiuni. Este o tehnică relativ nouă, apărută în Iași, iar pe lângă faptul că poate trata în totalitate sindromul, nu există șanse de a dăuna în vreun fel creierului, întrucât aparatul folosit citește activitatea sa și nu introduce nimic la nivelul acestuia cu ajutorul electrozilor, astfel că nu există efecte secundare negative, fiind o metodă bazată pe mecanismele proprii de reglare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *