Prima pagină » National » Terapia durerii va fi decontată de stat. Iată ce trebuie să știe pacienții din România
Terapia durerii va fi decontată de stat. Iată ce trebuie să știe pacienții din România

Terapia durerii va fi decontată de stat. Iată ce trebuie să știe pacienții din România

07 iun. 2024, 08:00,
în National

Terapia durerii va fi decontată de stat. Proiectul de lege urmează să fie promulgat de Klaus Iohannis. Pe viitor nu se va mai pune accentul doar pe tratamentul bolii, ci și pe reducerea suferinței.  Iată ce trebuie să știe pacienții din România.

Terapia durerii va fi decontată de stat

O nouă lege va intra în vigoare și îi vizează pe toți pacienții din țară. Bolnavii cu dureri acute sau cronice vor beneficia de servicii medicale mai ieftine sau chiar gratuite. Terapia durerii decontată de stat vizează specializări precum neurologie, ortopedie, neurochirurgie, dar și radiologie sau recuperare medicală.

Tratamentele pacienților cu aceste boli nu erau decontate până acum de CNAS, iar bolnavii trebuiau să suporte costurile pentru terapia durerii sau reducerea suferinței. Noua lege prevede că pacienții asigurați vor avea dreptul la consultații, proceduri și medicamente care să înlăture durerea cauzată de o boală. Asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii. Tratarea durerii necesită, de multe ori, implicarea mai multor specialiști.

Cei care suferă de boli incurabile apelează la centrele de îngrijire paliativă, când nu mai știu cum să se descurce acasă. În clinicile private o consultație la medicii care au competențe în terapia durerii costă peste 300 de lei. O ședință de tratament poate depăși 1000 de lei. Acest serviciu medical ar putea fi decontat din fondurile Casei de Asigurari de Sănătate.

Servicii de SPA decontate de CAS

Există anumite servicii de SPA decontate de CAS, însă puțini români știu asta. Tratamentul balnear este un tratament medical de reabilitare, care este utilizat în principal pentru reumatologie cronică, ortopedie, neurologie și boli vasculare. Datorită importanței tratamentului balnear în îngrijirea de reabilitare, costul unor tratamente este subvenționat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Aceste tratamente sunt recomandate pe baza unei rețete de la un medic autorizat și necesită o fișă de tratament.

Majoritatea stațiunilor balneare au un medic balnear, astfel încât pacienții pot chiar să facă o programare pentru o examinare la fața locului. Acestea sunt serviciile care pot fi acoperite de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate: băi galvanice, băi sau pensulaţii cu parafină, duş subacval, băi minerale, împachetare generală cu nămol și multe altele. Tariful pe zi de tratament pentru procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare acordate în bazele de tratament, care se decontează pentru un asigurat este de 28 de lei pentru 4 proceduri pe zi.

Nu se decontează de casele de asigurări de sănătate serviciile de medicină fizică şi de reabilitare atunci când acestea se acordă pentru situaţii care privesc corecţii de natură estetică şi de întreţinere, cum ar fi vergeturi, sindrom tropostatic, gimnastică de întreţinere, fitness, body-building.

Cele mai cunoscute stațiuni balneare din România sunt Băile Felix, Băile Tășnad, Băile Olănești, Băile Călimănești, Slănic Moldova și Târgu Ocna. Tratamentele balneare sunt recomandate pacientului pe baza unei rețete de la un medic autorizat și pot fi băile termale cu apă medicinală și cu plante, băi termale cu apă termală, băi de nămol, băi galvanice, băi Stanger, masaj terapeutic medical, masaj cu jet subacvatic, hidrokinetoterapie individuală generală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *