Prima pagină » Sanatate » Terapia cu aerosoli pentru gravide. Când este indicată și ce avantaje prezintă

Terapia cu aerosoli pentru gravide. Când este indicată și ce avantaje prezintă

06 iul. 2022, 12:12,
în Sanatate

Nu există studii care să demonstreze că terapia cu aerosoli nu este potrivită pentru gravide. În orice caz, este necesar să solicitați sfatul unui medic, înainte de a începe o astfel de procedură.

Terapia cu aerosoli este des utilizată în tratamentul multor afecțiuni, mai ales a celor respiratorii. Această terapie constă în introducerea substanțelor benefice în organism sub formă de particule lichide sau solide, prin intermediul căilor respiratorii.

Există atât aerosoli naturali, cât și artificiali. Aerosolii naturali sunt cei inhalați pe plajă, în zonele digurilor sau cei inhalați în pădure sau în saline. În ceea ce privește aerosolii artificiali, aceștia ajung în căile respiratorii cu ajutorul unor dispozitive, cunoscute sub denumirea de nebulizatoare, care conțin substanțe medicamentoase, care contribuie la tratarea afecțiunilor respiratorii, cum sunt astmul sau alergiile.

Terapia cu aerosoli naturali pentru gravide

Potrivită pentru gravide este terapia cu aerosoli naturali. Astfel, pentru o cură cu aerosoli marini, trebuie să vă plimbați pe plajă, exact la marginea apei, dimineața, cu o oră înainte de răsăritul Soarelui. Mai mult, puteți face cure cu aerosoli și seara, la apusul soarelui. Durata unei astfel de cure este de o săptămână, pentru a beneficia la maximum de efectele sale binefăcătoare.

Se pot face cure cu aerosoli și în saline. În acest caz, sunt indicate sesiuni de câte patru ore, în fiecare zi, timp de zece zile. În țara noastră, puteți merge la salina Slănic Prahova, salina Turda, salina Slănic Moldova ori salina Praid.

o femeie gravidă pe plajă

Potrivită pentru gravide este terapia cu aerosoli naturali.

Terapia cu aerosoli artificiali

Terapia cu aerosoli artificiali se realizează cu ajutorul unor dispozitive, în care se introduc substanțe bronhodilatatoare și descongestionante precum epinefrină (adrenalină), efedrină, atropină și steroizi. Chiar și antibioticele pot fi inhalate astfel. Bineînțeles, terapia cu aerosoli artificiali nu este indicată femeilor însărcinate, decât dacă medicul consideră că este necesară.

Nu multă lume știe, dar există trei categorii de dispozitive pentru aerosoli: MDI, nebulizatoare și DPI. MDI sunt acele dispozitive care oferă o doză fixă de medicamente, prin intermediul unui recipient aflat sub presiune. Acestea acționează eliberarea aerosolului prin apăsarea recipientului într-un suport bucal, însă unele pot fi acționate și prin respirație.

În legătură cu nebulizatoarele, acestea creează un aerosol prin mișcarea rapidă a unei soluții de medicamente, dispuse într-un rezervor de mici dimensiuni. Pentru fiecare tratament, pacientul este obligat să încarce rezervorul.

Nebulizatoarele tradiționale cu jet utilizează un flux de aer comprimat sau oxigen, pentru a da naștere unui aerosol. Pe de altă parte, nebulizatoarele cu ultrasunete creează unde ultrasonice de înaltă frecvență, care sunt direcționate către soluția medicamentoasă. Mai există și nebulizatoarele cu plasă vibrantă, care împing medicamentele printr-o plasă fină, pentru a crea un aerosol.

Ultima categorie de dispozitive pentru aerosoli este reprezentată de DPI-uri. Aceste aparate generează un aerosol prin direcționarea fluxului inspirator al pacientului printr-o medicație de tip pudră din dispozitiv. Unele sunt preîncărcate, în timp ce altele trebuie să fie încărcate cu o capsulă cu medicamente sub formă de pudră pentru fiecare doză.

Fiecare dintre aceste dispozitive este eficient, însă doar dacă este utilizat adecvat și dacă este recomandat de un medic.

femeie care folosește un nebulizator

Nu multă lume știe, dar există trei categorii de dispozitive pentru aerosoli: MDI, nebulizatoare și DPI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`