Prima pagină » Sanatate » Terapia Bowen. Tratament pentru eliberarea durerii

Terapia Bowen. Tratament pentru eliberarea durerii

10 mart. 2022, 12:30,
în Sanatate

Terapia Bowen este un tratament naturist alternativ ce poartă numele descoperitorului său Thomas Abrose Bowen, din Australia.

Terapia Bowen este un tip de tratament ce se aplică direct corpului. Acesta este în mare parte reprezentat de către niște atingeri foarte fine la nivelul fasciilor musculare. La nivel anatomic, mușchii corpului se află în niște mici săculeți de natură conjunctivă, iar în teorie, acest proces poate înlătura durerea.

Această terapie utilizează anumite mișcări precise și foarte gentile ce cuprind mișcări de rotație ale mâinii. Principala țintă a acestei practici este constituită de mușchi, tendoane și ligamente, unde putem adăuga fasciile și pielea din zona respectivă. Tehnica are ca obiectiv principal inducerea unei relaxări, căci în viziunea multor persoane, această durere este provocată de o tensiune permanentă în mușchi.

femeie la terapie bowen pentru parere

Unele efecte secundare din urma acestui tratament sunt reprezentate de către dureri

Când se folosește terapia Bowen?

Această terapie este folosită în scopul tratării multor afecțiuni. Bowen a încercat să găsească o soluție pentru durerea ce pune stăpânire pe corpul oamenilor ce îmbătrânesc fără a folosi medicamente, ce la vremea respectivă erau prea slab cercetate și inaccesibile multor oameni. Astfel, prin această tehnică el reușește să crească mobilitatea și capacitatea oamenilor de a se mișca.

Terapeuții medicinii alternative observă că numărul de afecțiuni pe care oamenii îl prezintă este unul foarte mare, iar tratamentul original ar avea locuri în care nu ar putea ajunge să își facă efectul. Acesta este motivul pentru care acesta în urma mai multor studii, a implementat mai multe metode alternative complementare.

Terapia Bowen își are ca țintă tratarea maladiilor de care suferă persoanele în urma îmbătrânirii, precum vindecarea umerilor înțepeniți, a durerilor de spate sau de gât, și chiar a leziunilor de la nivelul genunchiului. Dar prin această practică a reușit să aducă beneficii și în cadrul durerilor de cap, dar nu este sigur dacă acest sentiment este indus placebo sau medical.

fata cu dureri de spate la terapeut bowen parere

Terapia încă nu a fost foarte bine cercetată de către oamenii de știință

Oamenii în ciuda faptului că acest tratament este dedicat durerilor de oase, l-au folosit și în cazul controlării durerilor cronice ce intervin în diverse maladii sau chiar a afecțiunilor respiratorii. Specialiștii de la ora actuală susțin că acesta ar putea fi o terapie foarte bună în combaterea stresului, depresiei și a anxietății. Cu rezultate bune și în cadrul flexibilității, motilității dar și a oboselilor rapide din cadrul eforturilor fizice scurte.

Cât de eficient este acest tratament?

Chiar dacă a trecut jumătate de secol de la răspândirea ideii de terapie Bowen, oamenii de știință încă nu și-au putut spune direct cuvântul medical cu privire la această terapie. Verdictul lor trebuie să fie unul sigur, iar o premisă făcută pe prea puține experimente, nu poate fi considerată una validă.

persoana la terapia bowen

Terapia Bowen s-a dovedit a fi bună în cazul migrenelor

În schimb, părerile despre terapia Bowen sunt destul de împărțite. Astfel, unii susțin că efectul de relaxare este indus cu certitudine, iar efectele de dispariție a durerii sunt o consecință a unui efect placebo indus. Dar sunt și foarte multe alte persoane ce au făcut diverse experimente ce au observat schimbări, dar nu sunt siguri dacă acestea se datorează modificărilor normale din organism sau dacă au fost induse de către tratament.

Efecte secundare a tratamentului

În ciuda faptului că nu se folosesc medicamente și nici alte tipuri de substanțe în această terapie, ne duce cu gândul la faptul că nu ar avea efecte secundare. Dar în terapiile complementare ce se adaugă în cadrul acestuia, se poate întâmpla ca anumite persoane să prezinte diverse simptome, totul fiind natural, în general sunt minore.

terapeut ce face terapia bowen

Genunchii, umerii și spatele sunt principale ținte ale terapiei Bowen

Totodată, se poate menționa faptul că terapia Bowen poate produce și ea însăși efecte secundare, iar acestea sunt reprezentate de dureri sau o creștere a intensității durerilor. Dar au fost chiar și situații în care au apărut simptome similare cu cele ale răcelii sau apariția unor înțepeniri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *