Prima pagină » Sanatate » Teoria iubirii propusă de psihologul Robert Sternberg. Cum te poate ajuta să-ți îmbunătățești relația de cuplu
Teoria iubirii propusă de psihologul Robert Sternberg. Cum te poate ajuta să-ți îmbunătățești relația de cuplu

Teoria iubirii propusă de psihologul Robert Sternberg. Cum te poate ajuta să-ți îmbunătățești relația de cuplu

12 dec. 2023, 11:53, 1 ,
în Sanatate

Teoria iubirii propusă de psihologul Robert Sternberg vă poate ajuta la obținerea unei clarități în relațiile de cuplu și la determinarea limbajului de iubire potrivit pentru tine.

Te-ai întrebat vreodată de ce unele relații se simt diferite față de altele? De ce unele iubiri se simt ca un pulover confortabil, în timp ce altele ca o cursă pe carusel plină de adrenalină? De ce chiar și cea mai delicată și hrănitoare iubire poate părea incompletă? Datorită psihologului Robert Sternberg, avem răspunsuri la aceste întrebări valoroase.

Teoria triunghiulara a iubirii este formată din 3 componente

Mulți dintre noi găsim dificil să găsim o definiție pentru dragoste. Pentru unii este un sentiment, în timp ce pentru alții un simplu verb. Adesea suntem sfătuiți să nu ne gândim prea mult la asta, deoarece pur și simplu vom ști atunci când dragostea ne va găsi. Sună ca o experiență magică, însă imposibilitatea de a găsi o definiție exactă a dragostei poate da curs la un șir de întrebări fără răspuns.

Robert Sternberg a inventat teoria triunghiulară a iubirii în anii 1980, iar studiile ulterioare au confirmat validitatea acestei teorii. Sternberg a susținut că există 3 componente ale dragostei – intimitatea, pasiunea și angajamentul. Intimitatea este caracterizată prin apropiere, vulnerabilitate și companie. Pasiunea este caracterizată prin dorință, entuziasm, romantism și intimitate fizică.

Angajamentul este caracterizat prin loialitate, angajament față de nevoile celuilalt și obiective comune.
Sternberg a susținut, de asemenea, că relațiile noastre sunt, în mod tipic, compuse din două sau mai multe ingrediente ale celor 3 componente. Fiecare combinație din aceste ingrediente formează un tip de dragoste care constă în anumite caracteristici.

Importanța fiecărei componente variază de la persoană la persoană. Unii ar putea prioritiza compania și angajamentul, în timp ce altcineva poate pune pasiunea și angajamentul pe primul loc.
Este, de asemenea, posibil ca o persoană să experimenteze două componente, în timp ce cealaltă persoană să experimenteze toate cele trei cu acea persoană.

Cantitatea necesară a fiecărei componente poate să difere, de asemenea, de la o relație la alta și să fluctueze în timp. Această fluctuație nu trebuie să fie neapărat un lucru rău, iar conștientizarea acestui lucru te poate ajuta să recunoști atunci când o anumită componentă trebuie “injectată” pentru a revitaliza relația.

Tipuri de iubire și „ingredientele” acestora

Iubirea-prietenie are drept componentă intimitatea. Caracterizată prin apropiere și companie, acestei relații îi lipsește pasiunea și angajamentul. Acesta este sentimentul pe care îl putem avea pentru un nou prieten sau pentru cineva pe care l-am plasat în această zonă.

Iubirea infatuată are pasiunea drept componentă. Caracterizată de dorința, dar lipsă de intimitate și angajament. Acesta este sentimentul pe care îl avem pentru o persoană pe care o admirăm sau pentru un nou interes amoros. Este posibil ca ulterior să apară și intimitatea, sau ca atracția să dispară complet.

Iubirea vidă are ca principală componentă angajamentul. Caracterizată de un angajament pe termen lung într-o relație care lipsește intimitatea și pasiunea. O căsătorie aranjată poate începe cu dragoste goală și să înflorească ulterior într-un alt tip de dragoste.

Iubirea romantică deține componentele intimitate și pasiune. Caracterizată de apropiere sau sentimente de afecțiune, dorință și lipsa angajamentului. Aceasta se manifestă ca o relație de prietenie cu beneficii sau o relație care poate sau nu să înflorească într-o relație asumată.

Iubirea de companion are drept componente intimitatea și angajamentul. Caracterizată de apropiere și sentimente de afecțiune, angajament reciproc și lipsa pasiunii. Relațiile platonice și familiare de lungă durată intră în această categorie. Cuplurile căsătorite de mulți ani, al căror entuziasm a scăzut, intră, de asemenea, în această categorie.

Iubirea nechibzuită este compusă din componentă de pasiune și cea a angajamentului. Caracterizată de dorință și angajament reciproc, dar lipsită de intimitate. Cuplurile din acest tip de relație pot fi obsedate unul de celălalt și respectă reciproc angajamentul pe care și l-au asumat, dar este posibil să nu se cunoască foarte bine sau să nu se înțeleagă foarte bine. Majoritatea relațiilor toxice sunt compuse din pasiune și angajament.

Iubirea desăvârșită are drept componente intimitate, pasiunea și angajamentul. Caracterizată de companie, romantism, satisfacție sexuală, obiective comune și angajament reciproc. Acesta este tipul ideal de dragoste la care ar trebui să aspirăm. Este dificil de găsit și chiar mai dificil de menținut, dar cei cu acest tip de dragoste raportează niveluri mai ridicate de satisfacție.

Dacă ai cunoscut un nou potențial partener, teoria iubirii te poate ajuta să determini ce tip de dragoste experimentezi, în ce etapă ești și posibilii pași pe care îi poți face. Dacă ești într-o relație de lungă durată, poate fi benefic să te întrebi dacă relația în care ești funcționează pentru tine, dacă ai nevoie de mai mult sau dacă ai nevoie ca anumite componente să fie reintroduse în relația de cuplu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *