Prima pagină » Eveniment-Social » Tentative de a distruge o clădire celebră din centrul orașului Iași, blocate de specialiști și autorități! Verosul afacerist, pesedistul Cristian Stanciu, primește o nouă lovitură!- GALERIE FOTO

Tentative de a distruge o clădire celebră din centrul orașului Iași, blocate de specialiști și autorități! Verosul afacerist, pesedistul Cristian Stanciu, primește o nouă lovitură!- GALERIE FOTO

20 mai 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

În urmă cu câteva zile, tentativele de a distruge o clădire celebră din centrul orașului Iași au fost blocate de specialiști și autorități! Verosul afacerist, pesedistul Cristian Stanciu, primește o nouă lovitură. Acesta încearcă, de ani buni, să radă casa unde a locuit poetul George Lesnea, situată pe strada Cloșca, nr. 16A, din municipiul Iași. Aici, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nu a aprobat proiectul prin care acesta vrea să ridice un imobil destinat spațiilor de cazare. Cu toate acestea, Cristian Stanciu a făcut totul pentru ca imobilul să se prăbușească

Cunoscut prin faptul că pune mâna pe clădirile și terenurile din zonele importante ale orașului, afaceristul veros Cristian Stanciu se pregătește de o nouă combinație scandaloasă! Acesta vrea să radă un monument istoric din plin centru Iașului. Cu toate acestea, noua sa tentativă de a ridica un imobil destinat spațiilor de cazare chiar peste casa unde a locuit poetul George Lesnea, situată pe strada Cloșca, nr. 16A, din municipiul Iași, nu a primit girul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI).

Recent, prin Fundația Ecologică Green (FEG), consilierul județean Cristian Stanciu a depus la CZMI spre aprobare un proiect de construire spații de cazare conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ) din 2011, taman pe strada Cloșca, nr. 16A. Totul se află în faza documentației tehnice pentru obținerea autorizației de construire. Elaborator și proiectant este arh. Tamara Manoilă, prin S.C. ARHI-AXA S.R.L., respectiv beneficiar FEG. Regimul de protecție în care se află imobilul este Centrul istoric și Curtea Domnească. Practic, la o clădire-monument, unde Poliția a întocmit dosar penal de distrugere, Cristian Stanciu vrea să o radă și să-și tragă un hotel în buricul târgului. Mai mult, acesta ar fi trebuit să obțină un nou PUZ pentru a demara proiectul propus.

Având în vedere că imobilul se afla pe Lista Monumentelor Istorice, politicianul ar fi trebuit să reabiliteze totul cu respectarea arhitecturii și fațadei inițiale

Aici, prin Fundația Ecologică Green (FEG), și în baza unui PUZ, Cristian Stanciu a primit aprobarea necesară pentru a ridica deasupra monumentului existent o mansardă. Având în vedere că imobilul se afla pe Lista Monumentelor Istorice (LMI), politicianul ar fi trebuit să reabiliteze totul cu respectarea arhitecturii și fațadei inițiale. Cu toate acestea, acum, clădirea este la un pas de a fi distrusă total. Aici a locuit poetul George Lesnea.

Demn de a fi scos în evidență este și faptul că, după 1990, angajați ai actualului Complex Muzeal Național Moldova (CMNM) au notat complet eronat în LMI o serie de imobile istorice-simbol ale Iașului, aspect care le-a folosit multor rechini imobliari să devină proprietari pe clădiri istorice. Pe strada Cloșca, imobilul este înscris în lista aprobată prin ordinul Ministerului Culturii, la poziția 1.588. Clădirea a fost achiziționată de familia Stanciu în 2009 și de atunci s-a aflat într-o continuă degradare. Unul din motivele pentru care aceasta s-a degradat a fost și litigiul în instanță pe care cei de la FEG l-au avut cu vecinii, cu care se judeca pentru asigurarea unui acces la proprietate.

George Lesnea, un poet și un cunoscut traducător român

George Lesnea (pseudonim al lui George Glod) s-a născut la 25 martie 1902, în Iași, și a murit la 6 iulie 1979. El a fost un poet și un cunoscut traducător român. După absolvirea școlii primare la Iași, a intrat ucenic la tipografia revistei „Viața Românească”. Ulterior a lucrat ca tipograf, funcționar la tipografii și edituri, bibliotecar la Baroul Iași și redactor la „Iașul literar”. În perioada cât a fost tipograf la „Viața Românească”, prin intervenția lui Ionel Teodoreanu, Editura „Cartea Românească” i-a publicat lui Lesnea o traducere în versuri din Lermontov, pentru că poetul știa limba rusă.

Format în cercul revistei „Viața Românească”, a fost încurajat și sprijinit de Ionel Teodoreanu și Garabet Ibrăileanu. A debutat în 1922, cu poezia „Din adâncuri”, în revista ieșeană „Gândul nostru”, și editorial în 1931, cu volumul de versuri „Veac tânăr”. A colaborat la „Viața Românească”, „Adevărul literar și artistic”, „Pagini moldovene”, „Cuvântul liber”, „Gândirea”, „Bilete de papagal”, „Însemnări ieșene”, „Contemporanul”, „Iașul literar”, „Gazeta literară”, „Cronica”, „Convorbiri Literare” sau „România literară”. George Lesnea a început prin a traduce din Henrik Ibsen – 1923 și din Heinrich Heine – 1927, dar, cunoscând limba rusa, s-a orientat spre autori ruși. În 1946, Lesnea a fost premiat pentru traduceri din Aleksandr Pușkin. Din 1951, revistele „Iașul nou” și „Viața Românească” au început să publice fragmente din romanul în versuri „Evgheni Oneghin” în versiunea lui Lesnea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`