Prima pagină » National » Tensiunile între Rafila și DSU sunt în creștere. Rafila: „Sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii”
Tensiunile între Rafila și DSU sunt în creștere. Rafila: „Sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii”

Tensiunile între Rafila și DSU sunt în creștere. Rafila: „Sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii”

28 apr. 2022, 20:16, 1 ,
în National

​Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), structură aflată sub conducerea lui Raed Arafat, care coordonează, în proporție majoritară, sistemul medical de urgență din România, i-a răspuns ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Acesta din urmă și-a exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că nu a fost consultat pe tema unui proiect de reorganizare a Ministerului Afacerilor Interne, ce prevede că atribuțiile privind coordonarea integrată a situațiilor de urgență, prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență rămân la DSU.

În ce constă proiectul de reorganizare a MAI

Proiectul care l-a nemulțumit pe Alexandru Rafila prevede, printre altele, că asistenţa medicală de urgenţă rămâne sub coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat:

„MAI îndeplineşte, potrivit legii, următoarele atribuţii specifice domeniului afacerilor interne (…) asigură aplicarea unitară, la nivel naţional, a legislaţiei privind protecţia civilă, apărarea împotriva incendiilor şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; asigură coordonarea integrată, la nivel naţional, a activităţilor de protecţie civilă, de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă; asigură, potrivit competenţelor, activităţi de sprijin aerian şi transport medical de urgenţă”, se arată în textul proiectului.

Atribuțiile DSU

În același comunicat, a fost transmis faptul că DSU coordonează integrat, la nivel naţional, activităţile de protecţie civilă, prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură, necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă.

„Am fost surprins când am văzut acest proiect de lege promovat de MAI, eu nu vreau să intru în niciun fel de polemică cu nimeni în acest moment. În mod evident, asistenţa medicală de urgenţă (…) este în dreptul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri seară, la România TV.

Rafila acuză că excluderea Ministerului Sănătății este o chestiune deliberată

Potrivit ministrului, scoaterea Ministerului Sănătăţii de pe lista avizatorilor ”arată că a fost o chestiune deliberată, nu a fost o chestiune întâmplătoare”.

„Una este să coordonezi asistenţa medicală de urgenţă integrat într-o situaţie de urgenţă, de criză, de alertă şi altceva este de coordonat asistenţa medicală de urgenţă în condiţii de normalitate”, afirmă Alexandru Rafila.

Rafila: „Arafat (…) să vină la Ministerul Sănătății, chiar în locul meu”

În opinia ministrului Sănătății, asistenţa medicală de urgenţă este un întreg lanţ, dintre care asigurarea intervenţiei şi transportului, realizată în proporţie de 91% de Ambulanţă şi UPU sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii. În acest lanţ intervine SMURD, care realizează 9% dintre intervenţiile la nivel naţional şi care lucrează, uneori, afirmă ministrul, cu medici din UPU.

„Mi se pare o chestiune ilogică şi aberantă de a coordona această activitate altcineva decât Ministerul Sănătăţii, asta nu se întâmplă nicăieri. Noi dăm banii pentru aceste servicii”, susține Alexandru Rafila.

„Nu e vorba despre persoane, nu e vorba despre persoana doctorului Arafat, eu cred că am fost unul dintre cei care l-au lăudat cel mai tare (…) Dânsul este un om extrem de capabil, dar aici discutăm de responsabilitate pentru asigurarea asistenţei medicale în România pe termen mediu, nu e o chestiune conjuncturală, iar domnul Arafat dacă doreşte să coordoneze această activitate să vină la Ministerul Sănătăţii, chiar în locul meu, eu nu am niciun fel de problemă”, a adăugat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății consideră ca ministerul său ar trebui să aibă un punct de vedere

El a ținut să sublinieze că declarațiile sale vizează această ”insistenţă legată de coordonarea unei activităţi medicale de către un alt minister decât Ministerul Sănătăţii”.

”Dacă discutăm despre o problemă de Sănătate, Ministerul Sănătății trebuie să aibă un punct de vedere. Dacă vorbim despre stingerea de incendii, evident că Ministerul de Interne trebuie consultat”, mai spune Alexandru Rafila.

Întrebat dacă există vreo variantă de a accepta această propunere, ministrul Sănătății afirmcă că: ”Eu personal nu am de ce să accept o astfel de variantă, pentru că atâta timp cât sunt ministrul Sănătăţii sunt responsabil pentru sistemul de sănătate şi, aşa cum vă spuneam mai devreme, eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii sau să vină ca şi secretar de stat, pentru că una este persoana şi altceva este responsabilitatea faţă de funcţionarea sistemului de sănătate pentru următorii ani. Legarea acestor chestiuni de numele unor persoane mi se pare o chestiune nepotrivită şi chiar uşor periculoasă”.

Comentarii
  • Dar nu mai bine il trimiteti in p¥zda masii pe kktu asta de arahkkt? asta ar mai lipsi acu sa faceti 🐷 ministru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025