Tensiunile dintre Turcia şi Grecia par că nu se opresc. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan aduce acuzaţii liderului de la Atena că provoacă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord prin actele sale „ostile”.
Atacul lui Erdogan vine după ce Grecia a vizat mai multe avioane turceşti cu sistemul său de apărare aeriană S-300, potrivit DPA.
Noi tensiuni intre Turcia şi Grecia. Ce acuzaţii aduce preşedintele de la Ankara
Miercuri, 31 august 2022, preşedintele Recep Tayyip Erdogan acuza Atena a prin actele sale „ostile” provoacă NATO. Declaraţia liderului de la Ankara vine în contextul în care statul elen ar fi vizat mai multe aparate de zbor ale Turciei cu sistemul său de apărare aeriană.
Liderul Erdogan a acuzat Atena de un „act ostil” încă de marţi seara, 30 august 2022, potrivit agenţiei de presă Anadolu. De asemenea, președintele turc afirma că prin aceste acțiuni, Grecia a provocat NATO şi aliaţii săi.
Ca răspuns, Atena a respins vehement aceste acuzaţii, scrie dpa.
Alături de alte agenţii de presă, Anadolu a relatat săptămâna trecută că mai multe avioane turce au fost „hărţuite” de sistemul de apărare al Greciei staţionat în Creta, potrivit Ministerului Apărării de la Ankara. Avioanele turceşti se aflau în spaţiul aerian internaţional, a ţinut să mai adauge Ministerul.
Grecia susţine că sistemul de apărare aerian nu a fost activat
Luni, 29 august 2022, Ministerul Apărării al Greciei a oferit un răspuns la acuzaţii, susţinând că sistemul său de apărare în chestiune nici nu a fost activat pentru moment, potrivit televiziunii de stat.
Vă aducem aminte că relaţiile dintre cele două state se află în prezent la cel mai scăzut nivel din cauza unei serii întregi de conflicte, dintre care cel mai important este generat de acuzaţiile Executivului grec potrivit cărora Ankara încalcă în mod repetat spaţiul aerian al Greciei.
Mai mult decât atât, în ultimele luni, Turcia s-a plâns în repetate rânduri de acţiunile Greciei, care în opinia sa sunt provocatoare şi dăunează eforturilor de pace. Cei doi vecini, ambii membri ai NATO, au neînţelegeri mai vechi în ceea ce priveşte frontierele lor maritime şi aeriene, ceea ce a determinat forţele aeriene să efectueze patrule şi misiuni de interceptare aproape zilnice, în principal în jurul unor insule greceşti apropiate de coastele Turciei.
Atena acuză Ankara că survolează insulele greceşti. În schimb, Turcia afirmă că Grecia staţionează trupe pe insule din Marea Egee şi că încalcă astfel tratate de pace semnate după cele două războaie mondiale.
Turcia a rupt acordul cu Grecia
Reamintim faptul că preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a rupt un acord cu Atena în urmă cu mai mult timp şi nu a mai dorit să se mai întâlnească cu oficialii greci, pe care-i acuză că nu sunt ”cinstiţi”.
”Nu vom mai avea întâlniri bilaterale cu ei”, a anunţat Recep Tayyip Erdogan, într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa grupului parlamentar al partidului său, miercuri, 2 iunie, la Atena, în contextul în care liderii celor două ţări îşi multiplică acuzaţii reciproce.
Totodată, amintim faptul că tensiunile dintre Turcia și Grecia sunt vechi, mai ales că președintele turc a transmis este sigur că rivala sa va lansa noi operațiuni militare la granițele de sud, motivul fiind reprezentat de extinderea zonelor sigure de 30 de km și a combate ceea ce el a descris ca fiind amenințări teroriste în acele regiuni.