Prima pagină » Actualitate » Tensiuni la Chișinău, de Ziua Victoriei, după ce manifestanți pro-ucraineni au fost agresați de filoruși
Tensiuni la Chișinău, de Ziua Victoriei, după ce manifestanți pro-ucraineni au fost agresați de filoruși

Tensiuni la Chișinău, de Ziua Victoriei, după ce manifestanți pro-ucraineni au fost agresați de filoruși

09 mai 2022, 19:46, 2 ,
BZI.ro, în Actualitate

Parada de Ziua Victoriei de la Chișinău, a fost plină de tensiuni. Manifestanții pro-ucraineni au fost agresați de filorușii care se aflau la paradă. Incidentele s-au terminat abia după ce forțele de ordine au intervenit.

Mai mulți bărbați au început să se bată, după ce o persoană a strigat „Glorie Ucrainei”, în Piața Marii Adunări Naționale, din capitala țării vecine. Jandarmii au intervenit pentru a calma spiritele.

Guvernul anunțase inițial că va avea loc o paradă

Evenimentul de la Chișinău a fost marcat de tensiuni încă de la început. Guvernul a anunțat că anul acesta parada de Ziua Victoriei nu se va desfășura, însă socialiștii moldoveni au organizat propriul eveniment. Participanții au purtat în piept panglica Sfântului Gheorghe, în ciuda faptului că autoritățile moldovene au interzis acest lucru, pe motiv că este un semn al susținerii pentru invazia Ucrainei.

Și la Varșovia manifestanții au creat probleme

Probleme au fost și la Varșovia, unde Ambasadorul Rusiei în Polonia a fost atacat cu vopsea roșie. Incidentul a avut loc în timp ce oficial depunea flori la mormântul Soldatului Necunoscut din capitala Poloniei.

În imaginile publicate de presă locală se vede momentul în care ambasadorul rus este stropit cu vopsea roșie, iar gărzile de corp caută să îl protejeze. Polițiștii polonezi au ajuns câteva minute mai târziu la fața locului și i-au ajutat pe diplomați să ajungă la mașinile lor.

Maia Sandu a lipsit de la evenimentele de astăzi

Administraţia Prezidenţială a Republicii Moldova a transmis astăzi, 9 mai 2022, că Maia Sandu, liderul de la Chişinău, are probleme de sănătate şi şi-a anulat întreaga agenda. De asemenea, a fost anulată inclusiv întrevederea şi conferinţa de presă comună cu Antonio Guterres, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, aflat într-o vizită de două zile în Rep. Moldova.

„Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu va putea participa, din motive de sănătate, la evenimentele publice planificate pentru astăzi, 9 mai. Se anulează inclusiv întrevederea și conferința de presă comună cu domnul António Guterres, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite. Conferința se va ține la Guvern, împreună cu doamna Prim-ministră Natalia Gavrilița”, transmite Direcţia informare şi comunicare cu mass-media a Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *