UE cere Regatului Unit să renunțe la planurile de a schimba acordul lui Boris Johnson privind Brexit „până la sfârșitul lunii” sau riscă să pună în pericol discuțiile comerciale. Marea Britanie a publicat un proiect de lege pentru a rescrie părți din acordul de retragere pe care l-a semnat în ianuarie.
UE a declarat că acest lucru a „afectat grav încrederea” și UE nu ar se fereşte să acționeze în justiție împotriva Regatului Unit. Însă ministrul de cabinet Michael Gove a declarat că Marea Britanie a spus clar că nu va retrage proiectul de lege.
Guvernul spune că Parlamentul este suveran și poate adopta legi
Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a declarat că „încrederea și va fi cheia”, după cea mai recentă rundă de discuții comerciale dintre Marea Britanie și UE încheiată joi la Londra. Omologul său din Marea Britanie, David Frost, a declarat că diferențele „semnificative” au rămas în legătură cu un acord de liber schimb, dar a adăugat că discuțiile vor continua la Bruxelles săptămâna viitoare. Sursa îngrijorării UE este proiectul de lege privind piața internă propus de Johnson, care a fost publicat miercuri . Proiectul de lege se adresează Protocolul cu Irlanda de Nord – un element al acordului de retragere menit să împiedice revenirea unei granițe ”dure” pe insula Irlanda.
Proiectul de lege nu propune controale noi asupra mărfurilor care se deplasează din Irlanda de Nord în Marea Britanie. Acesta conferă miniștrilor britanici competența de a modifica sau „aplica” regulile referitoare la circulația mărfurilor care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, în cazul în care Marea Britanie și UE nu vor putea încheia un acord comercial. Publicarea proiectului de lege a determinat discuții de urgență între ministrul cabinetului Michael Gove și Măros Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene.
UE cere Guvernului Britanic să retragă proiectul de lege
După două serii de întâlniri de astăzi – una cu privire la discuțiile comerciale și cealaltă cu privire la planurile guvernului de a rescrie o parte din tratatul convenit de anul trecut, nu s-a luat nicio decizie
UE a emis o declarație, cerând guvernului britanic să retragă planurile controversate de a anula acordul încheiat cu UE anul trecut până la sfârșitul lunii și amenințând că va lua măsuri legale dacă nu se întâmplă. Spunând în esență că nu există nicio șansă de negocieri comerciale și, prin urmare, nu există nicio șansă de a face o înțelegere, cu excepția cazului în care Marea Britanie nu adopta proiectul de lege.
UE a respins argumentele Regatului Unit
UE a respins argumentele Regatului Unit conform cărora proiectul de lege este conceput pentru a proteja pacea în Irlanda de Nord, susținând că „face contrariul”. Šefčovič a declarat că, dacă proiectul de lege ar fi adoptat, acesta ar constitui o „încălcare extrem de gravă” a acordului de retragere și a dreptului internațional. El a cerut guvernului să retragă proiectul de lege „până la sfârșitul lunii”, adăugând că acordul de retragere „conține o serie de mecanisme și căi de atac legale pentru soluționarea încălcărilor obligațiilor legale cuprinse în text – pe care Uniunea Europeană nu le va utiliza „.
Guvernul Britanic îşi va îndeplini obligaţiile din tratat
În răspunsul său, guvernul britanic a spus că „își va îndeplini obligațiile din tratat cu bună credință”, dar a adăugat că „în circumstanțele dificile și extrem de excepționale în care ne aflăm, este important să ne amintim de principiul fundamental al suveranității parlamentare”. ” Parlamentul este suveran ca o chestiune de drept intern și poate adopta o legislație care încalcă obligațiile din tratatul Regatului Unit. Parlamentul nu ar acționa neconstituțional în adoptarea unei astfel de legislații. „Obligațiile prevăzute în tratat devin obligatorii numai în măsura în care sunt consacrate în legislația internă. Indiferent dacă adoptă sau abrogă legislația și conținutul acestei legislații, este numai pentru Parlament și Parlament.”