Prima pagină » National » Tensiuni între România și Grecia din cauza unui virus mortal adus în țara noastră 
Tensiuni între România și Grecia din cauza unui virus mortal adus în țara noastră 

Tensiuni între România și Grecia din cauza unui virus mortal adus în țara noastră 

26 iul. 2024, 16:00,
BZI.ro, în National

Cel mai probabil, pesta micilor rumegătoare a fost transmisă în Grecia de la animale importate din România, conform descoperirilor recente în unități zootehnice din regiunea Thessalia. Aceasta este prima dată când acest virus, care se transmite ușor și provoacă o mortalitate ridicată la animale, a fost identificat în Grecia.

Deși Ministerul Dezvoltării Agricole și Alimentației nu a emis încă un comunicat oficial, informațiile au fost prezentate într-o ședință recentă în Regiunea Thessalia. La 11 zile după detectarea primului caz la Kalambaka, rămân întrebări fără răspuns cu privire la modul în care boala a traversat granița. În zilele următoare, au apărut noi cazuri în localitățile Domenikos, Elassona și Larissa.

Până în prezent, boala nu pare să se răspândească rapid, fiind raportate doar nouă cazuri. Veterinari din întreaga țară, alături de șefii serviciilor veterinare din Ministerul Dezvoltării Agricole, au fost trimiși în Thessalia pentru a controla răspândirea bolii. 2.407 ovine și caprine au fost deja sacrificate, acestea provenind din unitățile zootehnice unde boala a fost detectată.

Se desfășoară analize extinse

Până vineri, se așteaptă finalizarea controalelor în unitățile zootehnice aflate într-un perimetru de 10 kilometri în jurul locațiilor afectate. Toate animalele din această zonă vor fi supuse unor controale clinice și prelevări de probe pentru teste de laborator. Transportul animalelor este interzis, iar abatoarele din regiune au fost închise până la finalizarea controlului epidemiologic, conform deciziei guvernatorului Thessaliei, Dimitris Kouretas.

Ministrul adjunct pentru Dezvoltarea Agricolă, Christos Kellas, a declarat că animalele infectate proveneau dintr-o unitate zootehnică mare din România, unde a fost depistat un caz de pestă a rumegătoarelor mici. Aceste animale au fost importate în Thessalia și distribuite de o firmă locală către diverse unități zootehnice.

Potrivit medicului veterinar Nikos Fotinias, șeful Direcției de Medicină Veterinară din Macedonia de Nord și Tracia, animalele importate din România ar fi trebuit să fie examinate individual și să aibă rezultate de laborator pentru diverse boli, inclusiv pesta. Animalele ar trebui să fie însoțite de certificate de sănătate eliberate de autoritățile din țara de origine, dacă aceasta este o țară UE.

Dificultăți de detectare

Deși animalele nu ar fi putut prezenta simptome clinice în perioada de incubație de până la 21 de zile, rezultatele de laborator ar fi arătat prezența virusului. Nikos Fotinias a menționat că este posibil ca animalele să se fi contaminat după efectuarea analizelor de laborator, deoarece în România animalele destinate vânzării sunt adunate în spații comune. Se investighează și posibilitatea ca animalele să fi fost importate pentru sacrificare imediată, caz în care procedura de control este diferită.

Președintele Uniunii Panelene a Medicilor Veterinari cu statut de funcționari publici, Kostas Milios, a subliniat că procesul de investigare este îngreunat de lipsa personalului veterinar. Acesta este motivul pentru care au fost necesare echipe detașate în Thessalia.

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Pavlos Marinakis, a declarat că nu există niciun risc pentru sănătatea publică, subliniind că boala afectează doar ovinele și caprinele și nu se transmite la alte animale. De asemenea, a precizat că respectarea regulilor Uniunii Europene asigură că consumul de lapte și carne nu prezintă riscuri pentru sănătatea publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *