Prima pagină » Razboi în Ucraina » Tensiuni între grăniceri. Belaruşii acuză polonezii că ar fi tras cu praştia în ei

Tensiuni între grăniceri. Belaruşii acuză polonezii că ar fi tras cu praştia în ei

12 apr. 2022, 16:20,
în Razboi în Ucraina

Tensiuni între grăniceri. Poliţiştii de frontieră din Belarus, de la punctul de control rutier Piascatka au acuzat forţele poloneze că i-au atacat folosind o praştie şi ”bile de metal”. De asemenea, autorităţile belaruse mai precizează într-un comunicat că autorităţile de frontieră poloneze ar fi comis ”acţiuni ilegale” la un punct de control din apropierea oraşului Brest.

”În noaptea de 10 spre 11 aprilie, soldaţii polonezi au tras în punctul de control rutier din Belarus, Piascatka. Forţele de securitate au încercat, de asemenea, să-i orbească pe poliţiştii de frontieră din Belarus cu lumini stroboscopice”, se menţionează în comunicat.

tensiuni între grăniceri, granita dintre Polonia si Belarus, barbat ce incearca sa taie sarma ghimpata de la granita

Varşovia a început construirea unui zid de 350 de milioane de euro de-a lungul graniţei cu Belarus pentru a bloca intrarea migranţilor ilegali

Tensiuni între grănicerii polonezi şi belaruşi

Tensiuni între grăniceri. Un videoclip ce a fost publicat de Comitetul de Frontieră de Stat din Republica Belarus a arătat o persoană înarmată trimiţând semnale luminoase către cameră, în timp ce un alt individ pare apoi să tragă cu o praştie peste graniţă.

”În timpul inspectării teritoriului, detaşamentul de frontieră din Belarus a constatat avarii la pereţii frontierei, precum şi bile metalice (…) Partea poloneză a fost informată despre incidentul petrecut la frontieră”, se mai precizează în comunicat.

Presupusul incident aminteşte de o altă ”încălcare a frontierei” din luna ianuarie a acestui an, când au fost descoperite găuri lângă o emblemă a Comitetului de Frontieră de Stat din Belarus. Incidentul actual pare să aibă loc pe fondul tensiunilor crescute în urma invaziei ruse în Ucraina, având în vedere că Belarus este aliatul Rusiei.

tensiuni între grăniceri, granita dintre Belarus si Polonia, refugiati ucraineni, graniceri

Incidentul actual pare să aibă loc pe fondul tensiunilor crescute în urma invaziei ruse în Ucraina, având în vedere că Belarus este aliatul Rusiei

Zid de 350 de milioane de euro pentru a bloca intrarea migranţilor ilegali

În repetate rânduri, oficialii ucraineni au acuzat Minskul că se pregăteşte să îşi trimită propriile trupe în război, afirmaţie ce a fost dezminţită de Belarus. În schimb, între timp, relaţiile dintre Polonia şi Belarus s-au deteriorat după ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko a fost reales în 2020, stârnind astfel, un val de proteste.

Totodată, amintim că Varşovia a început construirea unui zid de 350 de milioane de euro de-a lungul graniţei cu Belarus pentru a bloca intrarea migranţilor ilegali.

Duminică, 10 aprilie, Poliţia de frontieră poloneză i-a acuzat pe oficialii din Belarus că ”aruncă cu pietre” şi au folosit ”lasere” împotriva patrulelor poloneze în timp ce un grup de migranţi încercau să intre în ţară.

”Nu comentăm materialele publicate de partea belarusă. Au existat multe indicii potrivit cărora în ultimele luni o parte din informaţiile publicate de serviciile din Belarus au fost manipulate (…) Ofiţerii de la Poliţia de Frontieră nu au tras nici aseară, nici recent şi nici nu au folosit instrumente de tip praştie – nu avem astfel de instrumente în echipamentul nostru ”, a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Poloneze.

De asemenea, precizăm că un oficial al NATO susține că Belarus ar putea ataca în curând Ucraina. Oficialul NATO, care a vorbit sub protecția anonimatului, a apus că alianța este îngrijorată de faptul că trupele din Belarus se pot alătura luptei pe care rușii o duc în Ucraina.

Pe fondul războiului din Ucraina, se pare că au apărut tensiuni între grănicerii belaruşii și polonezi.

tensiuni între grăniceri, conflict la granita dintre Belarus si Polonia

Duminică, 10 aprilie, Poliţia de frontieră poloneză i-a acuzat pe oficialii din Belarus că ”aruncă cu pietre” şi au folosit ”lasere” împotriva patrulelor poloneze în timp ce un grup de migranţi încercau să intre în ţară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *