Prima pagină » Sanatate » Tensiune mică – cauze. Simptomele care semnalează acest deranj

Tensiune mică – cauze. Simptomele care semnalează acest deranj

29 mart. 2023, 10:30,
în Sanatate

Mulți oameni cred că tensiunea arterială scăzută este bună pentru sănătate și bunăstare. Cu toate acestea, citirile anormal de scăzute sunt o chestiune diferită, deoarece în acest caz o persoană poate experimenta amețeli constante și chiar leșin.

Mai mult decât atât, în cazuri grave, hipotensiunea poate duce la deces. Așadar, de ce scade tensiunea arterială sub nivelul normal și care sunt simptomele la care merită să acordați atenție?  Tensiunea arterială este presiunea exercitată de sânge împotriva pereților arterelor în timpul fazelor active și pasive ale ritmului cardiac. Presiunea sistolică este generată în timpul fazei active, atunci când inima se contractă și împinge sângele în afară. Presiunea diastolică este generată în timpul fazei pasive a ritmului cardiac, când inima este relaxată și se umple de sânge pentru a-l împinge din nou afară.

Tensiune mică – cauze. Valorile care indică hipotensiunea

Ghidurile Asociației Americane a Inimii afirmă că tensiunea arterială normală a unei persoane este sub 120/80 mmHg. Pe parcursul zilei, tensiunea arterială fluctuează ușor. Aceasta este afectată de diverși factori. Printre aceștia se numără poziția corpului, ritmul respirației, stresul, activitatea fizică, medicamentele luate, alimentele și chiar ora din zi. Tensiunea arterială este cea mai scăzută noaptea și cea mai ridicată atunci când vă treziți.

Majoritatea medicilor consideră că tensiunea arterială este prea scăzută doar atunci când scade sub valorile obișnuite ale individului și provoacă simptome. Hipotensiunea arterială este diagnosticată doar atunci când tensiunea arterială sistolică scade sub 90 mmHg, iar tensiunea arterială diastolică este sub 60 mmHg.

Una dintre situațiile periculoase este o scădere bruscă a tensiunii arteriale. Chiar și o scădere relativ mică de 20 mmHg poate provoca amețeli și leșin. Acest lucru este cauzat de faptul că creierul nu primește suficient sânge. O scădere bruscă a tensiunii arteriale poate fi cauzată de o hemoragie necontrolată, o infecție gravă sau o reacție alergică, toate aceste situații pun viața în pericol.

Dacă tensiunea arterială este de 90/60 mmHg și vă simțiți bine, nu există niciun motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă creierul și alte organe nu primesc suficient sânge și, odată cu el, oxigen, acest lucru este foarte grav.

Cum să recunoști simptomele tensiunii arteriale scăzute? Cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfortul

Dacă se întâmplă acest lucru, pacientul simte mai multe simptome ale tensiunii arteriale scăzute. Printre acestea se numără amețeli, leșin, vedere încețoșată, palpitații, greață și stare generală de rău. Hipotensiunea extremă poate duce la șoc. Dacă prezentați oricare dintre simptomele menționate, sunați-vă imediat medicul.

Există mai multe cauze medicale care determină scăderea tensiunii arteriale, printre cele mai importante se numără sarcina. Deoarece întregul sistem circulator se extinde în timpul sarcinii, multe femei însărcinate se confruntă cu o scădere a tensiunii arteriale. Acest lucru este normal și, odată ce se naște copilul, tensiunea arterială revine la normal.

Anumite boli și tulburări care sunt asociate cu inima duc la scăderea tensiunii arteriale. Printre acestea se numără bradicardia, problemele valvulare, insuficiența cardiacă și infarctul. Tensiunea arterială poate scădea în cazul bolilor glandei paratiroide, al insuficienței suprarenale, al nivelului scăzut de zahăr din sânge și, în unele cazuri, al diabetului zaharat.

Atunci când corpul nostru pierde mai mult lichid decât primește, se manifestă tensiunea mică, aceasta fiind provocată de mai multe cauze. Deshidratarea reduce volumul de sânge, ceea ce poate duce la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. Corpul nostru pierde mai mult lichid atunci când avem febră, vărsături, diaree severă, utilizarea de diuretice și în timpul activității fizice. Dacă vă întrebați de ce vă scade tensiunea arterială, este posibil să fie din cauză că nu beți suficiente lichide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *