Prima pagină » Sanatate » Tensiune mare: Simptome, cauze, tratament

Tensiune mare: Simptome, cauze, tratament

06 sept. 2021, 13:34,
în Sanatate

Tensiunea mare, denumită medical hipertensiune arterială, reprezintă o afecțtiune care crește riscul de infarct de miocard, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau chair moarte subită. Pentru a putea ține sub control tensiunea mare este necesar să știm care sunt simptomele și cauzele care au dus la apariția acesteia.

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele apasă pe pereții arterelor atunci când circulă prin ele. Valoarea tensiunii arteriale este dată de cantitatea de sânge pe care o pompează inima, dar și de rezistența opusă de artere.

Tensiunea mare apare în momentul în care prin vasele de sânge trece o cantitate mare de sânge, iar arterele sunt înguste.

Valoarea normală a tensiunii este de 140/90 mm Hg. Primul număr măsoară presiunea în artere atunci când inima se contractă. Al doilea număr măsoară presiunea în artere între contracțiile inimii, atunci când inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sânge.

Dee obcei, tensiunea arterială crește odata cu înaintarea în vârstă, arterele pierzându-și din elasticitate din cauza acumulării pe termen lung a plăcii de aterom și ca urmare a complicațiilor bolilor cardiace și vasculare.

persoană căreia i se ia tensiunea

Tensiune mare: Cauze

Tensiunea mare sau hipertensiunea arterialp nu are o cauză anume. Sunt, totuși, anumite situații când boala valvulară aortică, ateroscleroza, insuficiența renală sau cancerul renal pot fi cauza apariției tensiunii mari.

În anumite cazuri și contraceptivele orale pot reprezenta cauze ale hipertensiunii arteriale.

De asemenea, consumul excesiv de alcool, un nivel crescut al colesterolului, leziunile cerebrale care măresc presiunea intracraniană, hipertiroidismul, sarcina, lipsa de potasiu din organism, stresul sau anxietatea pot reprezenta alte cauze ale apariției tensiunii mărite.

Tot în categoria cauzelor care pot duce la creșeterea tensiunii arteriale intră și vârsta și sexul (femeile de peste 65 de ani și bărbații de peste 45 de ani), rasa (afro-americanii în special), dar și obezitatea, sedentarismul, consumul de grăsimi, sare sau prăjeli sau fumatul.

persoană căreia i se ia tensiunea

Tensiune mare: Simptome

Despre tensiunea mărită sau hipertensiunea arterială se spune că nu are simptome specifice, iar netratarea ei poate duce la afectarea unor organe vitale precum rinimă, creier sau rinichi.

În situația în care valorile sunt cu mult ridicate, pot să apară simptome precum stările de amețeală, stări de confuzie, dureri de cap mari, vărsături sau chiar sângerări nazale.

persoană căreia i se ia tensiunea

Tratament pentru tensiune mare

Atunci când aveți tensiune mare, medicul vă va cere în primul rând să adoptați unui stil de viață sănătos, eliminând astfel o mare parte dintre cauzele care au dus la apariția hipertensiunii arteriale.

Astfel, vi se va cere să adoptați un program zilnic de exerciții fizice moderate, un regim alimentar fără grăsimi și fără sare, pierderea în greutate (în cazul în care este necesar), renunțarea la alcool și la fumat și evitarea oboselii, stresului și emoțiilor puternice.

De asemenea, medicul poate prescrie unul sau mai multe medicamente antihipertensive, precum cele beta blocante, diuretice, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, blocantele receptorilor de angiotensină, blocantele canalelor de calciu sau alfa blocantele.

Lipsa tratamentului în cazul hipertensiunii crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare, oftalmologice, neurologice și renale.

Pentru tensiunea mare există și mai multe tratamente naturiste care duc la ținerea acesteia sub control.

persoană căreia i se ia tensiunea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024