Toată lumea a auzit plângerile cunoscuților lor despre tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea arterială. De regulă, nu acordăm atenție unor astfel de plângeri, și chiar mai mult, rareori ne urmărim pe noi înșine. Dar o creștere a tensiunii arteriale este foarte periculoasă. Aceasta poate provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale în viitor. Acesta este primul clopot de insuficiență cardiacă, ceea ce nu este de bun augur.
Hipertensiunea arterială este blestemul multor oameni. Și afectează nu numai persoanele în vârstă, ci și tinerii, care, în virtutea tinereții lor, nu sunt înclinați să se gândească la boli, și chiar mai mult, să se angajeze în autodiagnosticare. Cu toate acestea, în ciuda vârstei, tensiunea arterială ridicată poate fi cauza unui sentiment rău de bunăstare. V-ați măsurat tensiunea arterială? Măsurați-o chiar acum și evaluați rezultatul. O citire la tonometru de 120/80 mmHg este normală. Orice valoare mai mare este hipertensiune arterială (HTA). Iar hipertensiunii arteriale nu-i pasă de vârsta pe care o aveți.
Tensiune 10 cu 7 este bună? Ce semne îți indică necesitatea începerii unui tratament?
În prezent se desfășoară în mod activ cercetări privind relația dintre hipertensiunea arterială și riscurile de infarct și accident vascular cerebral. Este foarte probabil ca, în viitorul apropiat, „zona de risc” să înceapă la 135/85 mmHg.
S-a dovedit că, dacă tensiunea arterială se menține între 110-120/60-85 mmHg, riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord este minim. Dar riscul de a dezvolta aceste boli se dublează dacă tensiunea arterială superioară crește cu 20 de unități, în timp ce tensiunea arterială inferioară crește doar cu 10 unități.
În multe țări, nu mai mult de 50% dintre cei care suferă efectiv de hipertensiune arterială știu că tensiunea lor arterială este mai mare decât ar trebui să fie. Și doar jumătate din acești 50% încearcă să se ocupe de ea. Cei mai mulți presupun că, dacă tensiunea lor arterială este puțin mai mare decât în mod normal, „nu este mare lucru”. Nu doare, nu-i așa? Nu-i nimic.
Ce trebuie să faci atunci când te simți rău?
Trebuie să ai grijă de tine însuți. Și trebuie să fiți atenți la deteriorarea neobișnuită a sănătății și să luați măsuri în timp util pentru a o elimina. Primele semne ale hipertensiunii par să nu aibă nicio legătură cu aceasta. Boala se manifestă prin dureri de cap frecvente, pierderea tonusului general, presiune în zona inimii. Adesea sperăm că toate acestea sunt de scurtă durată și vor trece de la sine. Din păcate, nu este așa.
Primul lucru care trebuie făcut atunci când vă simțiți rău este să vă măsurați tensiunea arterială. Dacă constatați că este mai mare decât ar trebui și dacă monitorizarea dinamică a măsurătorilor tensiunii arteriale nu detectează nicio scădere, ar trebui să mergeți la medic. Autotratamentul nu este indicat în acest caz.
Atunci când te întrebi dacă tensiunea 10 cu 7 este bună trebuie să știi cum să intervii pentru a normaliza nivelul. Ca și în multe alte cazuri, automedicația pur și simplu „estompează” imaginea bolii, iar medicul dumneavoastră va avea dificultăți în a diagnostica corect și a prescrie un tratament eficient. Hipertensiunea arterială, chiar dacă în exterior nu se face simțită, afectează în primul rând pereții arterelor care alimentează toate organele umane. Printre acestea se numără inima, creierul, rinichii și ochii. O structură anormală a peretelui vascular arterial face imposibilă funcționarea normală a acestor organe.
Nu bateti campii referitor la acest subiect.
Nu bateti campii referitor la acest subiect.