Temu și Schein, doi giganți chinezi invadează piața locală de coletărie. Vânzările anuale sunt de peste 600 de milioane de euro, iar firmele de cureriat abia mai fac față la volumul de comenzi.
Asta în contextul în care recent cele două companii au anunțat că vor scumpi produsele pe care le vând. Astfel, produsele de pe Shein și Temu se scumpesc după ce UE intenționează să impună taxe vamale pentru toate comenzile care vin din afara spațiului comunitar
Temu și Schein invadează piața locală de coletărie
Platformele chinezești Temu și Shein au cunoscut o creștere fulminantă pe piața românească de comerț online, cu o estimare a valorii coletelor livrate anual ajungând la 600 de milioane de euro. Popularitatea lor se datorează prețurilor mici, marketingului agresiv și timpilor de livrare scurtați.
Un colet tipic de pe Temu sau Shein conține în medie 3-5 produse, cu un preț mediu de 20-30 de euro. Deși volumul este semnificativ, valoarea individuală a coletelor este relativ mică.
O practică controversată utilizată de platforme este fragmentarea coletelor cu valoare mare în mai multe pachete mai mici, pentru a evita taxele vamale.
Afluxul de produse ieftine din China pune presiune pe magazinele locale, care se confruntă cu o concurență acerbă. Totuși, unii curieri văd o oportunitate de creștere, adaptându-se la cererea tot mai mare pentru livrări dinspre platformele chinezești.
În analiza efectuată, Comisia Europeană arată că scutirea de taxe la import stimulează comercianții să divizeze transporturile în pachete cu valoare sub 150 de euro, astfel încât până la 65% dintre acestea sunt subevaluate pentru a profita de scutirea de taxe. Volumele mari de comerț electronic generate în acest mod pun la încercare capacitățile vamale ale Uniunii Europene.
Principala asociație de comerț cu amănuntul din Germania, Handelsverband Deutschland (HDE), a făcut lobby pe lângă guvernul german, argumentând că scutirea de taxe a determinat o creștere semnificativă a numărului de pachete mici care intră în UE prin intermediul platformelor online precum Shein și Temu, iar autoritățile vamale nu dispun de resursele necesare pentru a verifica dacă toate produsele respectă reglementările UE.
Comisia Europeană intenționează să pună noi reguli pentru Temu și Schein
Comisia Europeană a inclus Temu în categoria platformelor online mari, impunând reguli mai stricte privind practicile comerciale. Promoțiile înșelătoare și jocurile de noroc virtuale vor fi interzise, iar transparența va fi sporită.
Temu are peste 75 de milioane de utilizatori lunar în Uniunea Europeană. Gigantul comerciant chinez este acuzat că utilizează „interfețe înșelătoare” pentru a încuraja consumatorii să cheltuiască mai mult.
„Consumatorilor li se oferă versiuni diferite, mai scumpe, atunci când au dat click pe un anumit produs și se confruntă cu multe obstacole atunci când doresc să-și închidă contul”, a declarat Monique Goyens, director general al Oficiului European al Consumatorului (BEUC).
Temu și Shein au schimbat semnificativ peisajul comerțului online românesc. Prețurile mici și disponibilitatea rapidă a produselor le-au atras un număr mare de clienți. Cu toate acestea, platformele se confruntă cu critici legate de practicile lor fiscale și de marketing. Reglementările europene iminente ar putea modifica semnificativ modul lor de operare în viitor.
Punct de vedere al TEMU Europa:
“Temu este un nou-venit în Europa, deoarece a intrat pe primele noastre piețe cu puțin peste un an în urmă. În acest timp, am ascultat cu atenție feedback-ul clienților, al organismelor de reglementare și al grupurilor de apărare a consumatorilor. Ne-am ajustat în mod activ serviciile pentru a ne alinia la practicile și preferințele locale și ne angajăm să respectăm pe deplin legile și reglementările de pe piețele pe care operăm. Ne propunem nu doar să îndeplinim cerințele legale minime, ci să le depășim, aderând la cele mai înalte standarde de bune practici. Pentru a realiza acest lucru, lucrăm îndeaproape cu vânzătorii noștri terți, cu autoritățile de reglementare, cu grupurile de consumatori și cu alte părți interesate. Interesele noastre în protejarea intereselor consumatorilor sunt reciproce și aliniate. Angajamentul nostru față de conformitate și dorința noastră de a implica părțile interesate la nivel global pot fi văzute în acțiunile noastre proactive. Săptămâna trecută, Temu a încheiat o declarație de încetare a activității cu VZBV din Germania, angajându-se să abordeze preocupările ridicate cu privire la practicile noastre, multe dintre acestea fiind acoperite de plângerea BEUC. În plus, luni, Temu a semnat un angajament de siguranță a produselor cu Comisia pentru comerț echitabil din Coreea de Sud, angajându-se la un sistem cuprinzător de detectare, prevenire și eliminare din circulație a produselor nesigure. Temu se străduiește să ofere servicii inovatoare și convenabile consumatorilor, acordând în același timp prioritate siguranței nacestora.
Funcționăm cu integritate și suntem ghidați de un set de valori de bază care pune întotdeauna consumatorii pe primul loc. Suntem pregătiți să cooperăm rapid și cu sârguință cu părțile interesate pentru a asigura siguranța consumatorilor și creșterea durabilă a platformei. În ceea ce privește plângerea BEUC, o luăm foarte în serios și o vom studia cu atenție. Sperăm să continuăm dialogul nostru cu părțile interesate relevante pentru a îmbunătăți serviciile oferite de Temu consumatorilor. Acolo unde identificăm domenii care necesită îmbunătățiri, suntem dornici să colaborăm pentru a ne îmbunătăți serviciile și pentru a remedia orice deficiențe. Avem la inimă interesul consumatorilor și ne străduim să oferim un serviciu sigur și de încredere, care este apreciat de consumatori și care aduce o valoare adăugată semnificativă. Ne-am angajat să fim transparenți și să respectăm pe deplin toate legile și reglementările aplicabile.”
numai cumparati de la Temu și Schein aruncati banii la wc pe cacaturi acre nu sunt bune de nimic. ce se gaseste la tonete, egros, bazar si siraj sunt cu 100 clase peste.
corect