Prima pagină » Sanatate » Temperatura corpului uman. Indici normali în funcție de vârstă

Temperatura corpului uman. Indici normali în funcție de vârstă

20 oct. 2022, 14:00,
în Sanatate

În timpul sezonului de răceală și gripă, multe persoane sunt îngrijorate de schimbările de temperatură a corpului uman. Aceasta este o valoare instabilă, care poate crește sau scădea nesemnificativ pe parcursul unei zile și nu doar din cauza unei boli. Medicii vă spun ce temperatură este normală și ce fluctuații nu sunt dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră.

Este un adevăr bine cunoscut că temperatura normală a corpului este de 36,6 grade Celsius. Cu toate acestea, medicina modernă a dovedit că fiecare persoană are un standard diferit și poate avea o temperatură între 35,9 și 37,2 °C. Temperatura depinde de sex, rasă și vârstă. Bărbații sunt în medie cu o jumătate de grad mai reci. În plus, temperatura oricui, chiar și a unei persoane perfect sănătoase, fluctuează pe parcursul zilei. Variațiile minore într-o direcție sau alta nu sunt considerate patologice.

persoana care tine in mana un termometru cu mercur

Cea mai scăzută temperatură este la primele ore ale dimineții

Temperatura corpului uman. Ce trebuie să faci când ai febră fără simptome de răceală

Merită să ținem cont de faptul că în timpul zilei temperatura corpului unei persoane sănătoase variază în limita unui grad. Fluctuațiile sunt influențate în mare măsură de condițiile climatice și de bunăstarea umană. Persoanele de vârste diferite au limite superioare diferite pentru temperatura normală.

Un semn alarmant este că există anomalii semnificative. Unii oameni au o temperatură semnificativ mai ridicată în timpul bolii, în timp ce alții au chiar una mai scăzută. Temperatura scade din cauza suprasolicitării, a exacerbării bolilor cronice, a bolilor suprarenale și a hipotiroidismului și din cauza unei scăderi a activității tiroidei.

femeie care tine un termometru cu mercur langa fata

Procesele inflamatorii provocate de viruși și bacterii sunt cauze frecvente ale excesului de temperatură

O temperatură scăzută nu este mai puțin periculoasă decât una ridicată, deoarece organismul devine mai vulnerabil. Deși există cazuri excepționale în care temperatura corpului unei persoane sub 35 este considerată normală.

Potrivit specialiștilor, este recomandat să se coboare temperatura corpului doar atunci când aceasta depășește 38,5 grade. Înainte de aceasta nu trebuie să luați antipiretice. Este posibil ca organismul să lupte activ și cu succes împotriva infecției în acest moment. Cu toate acestea, în orice caz, dacă aveți o febră gravă, ar trebui să vă adresați medicului pentru a afla cauza disfuncționalității și pentru a corecta problema. De asemenea, temperatura poate crește dacă proteina C este mare.

Indicii considerați normali de către specialiști. Când temperatura poate crește brusc?

Temperatura normală a corpului este considerată a fi 36,8°C la nou-născuți iar pentru bebelușii de șase luni, această valoare este de 37,5 °C.  Pentru copiii de trei ani temperatura corpului trebuie să fie de 37,5, iar la copii de șase ani aceasta trebuie să fie de 37,0 °C.

Persoanele de vârstă reproductivă trebuie să aibă temperatura de 36,8°C, iar la persoanele în vârstă, temperatura trebuie să fie de 36,3°C. Temperatura corpului unui adult fluctuează pe parcursul zilei, rămânând în intervalul 35,5 – 37,2 grade.

femeie care tine in mana un termometru electronic

Temperatura variază în funcție de locul în care este măsurată

Temperatura variază în funcție de locul în care este măsurată. De exemplu, este de 36,6 la subraț, 37 la gură și 37,5 la ureche. Cea mai scăzută temperatură este la primele ore ale dimineții, iar cea mai ridicată seara. Procesele inflamatorii provocate de viruși și bacterii, monocitele crescute sunt cauze frecvente ale excesului de temperatură. În astfel de cazuri, nu este recomandabil să se reducă temperatura corpului la 38,5 grade.

Atunci când ești îngrijorat de temperatura corpului uman trebuie să știi că foarte important este și termometrul cu care verifici indicele. Se obișnuiește să se facă referire la o normă de 36,6 până la 36,7 grade atunci când temperatura este măsurată cu un termometru cu mercur la subsuoară. Există, bineînțeles, cazuri individuale în care o persoană are în mod constant o temperatură ușor mai mare sau mai mică, dar acestea sunt foarte rare. Creșterea poate indica debutul unui proces inflamator sau infecțios, precum și stresul sau supraîncălzirea banală.

persoana care tine un termometru in fata unui copil

Este un adevăr bine cunoscut că temperatura normală a corpului este de 36,6 grade Celsius

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024