Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Țelina, bună pentru regenerarea ficatului
Țelina, bună pentru regenerarea ficatului

Țelina, bună pentru regenerarea ficatului

10 ian. 2020, 12:21,
în WoW!

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman, rolul lui fiind esenţial pentru o calitate bună a vieţii. Când acest organ începe să nu mai funcţioneze aşa cum trebuie pot apărea o mulţime de boli grele care, în timp, provoacă decesul. Din fericire există un truc simplu şi eficient care stimulează regenerarea ficatului şi îl curăţa complet de toxine în numai 3 zile.

Tot ce trebuie să faci este să pui într-un blender 6 căni de apă, 3 lămâi, 5 tulpini de ţelina şi o cană de pătrunjel tocat. Consumă amestecul de 3 ori pe zi, timp de 3 zile, iar în această perioadă încearcă să nu mai mănânci alimente grele şi să bei multă apă. Vei observa că la finalul curei te vei simţi mult mai bine şi chiar vei scăpa de câteva kilograme în plus.

Ţelină: beneficii asupra sănătăţii

Beneficiile pentru sănătate ale ţelinei nu implică doar scăderea tensiunii arteriale. Ţelină conţine cel puţin opt tipuri de compuşi care lupta împotriva cancerului.

Planta face parte din aceeaşi familie ca şi pătrunjelul şi feniculul: Umbelliferae. Poate atinge chiar şi înălţimea de 30-35 cm. Ţelină albă este cultivata în zone umbrite, ferită de lumină directă a soarelui. Astfel se explică de ce aceasta are o cantitate mai mică de clorofilă în comparaţie cu alte plante înrudite.

Rădăcina ţelinei este crocantă şi este deseori utilizată pentru gătit, la supe sau salate. Are gust uşor sărat, în funcţie de soi. De aceea, se recomanda că sucul de ţelina să fie amestecat cu sucurile fructelor dulci.

Beneficiile nutriţionale ale ţelinei:

Frunzele de ţelina sunt bogate vitamina A, în timp ce tulpinile sunt o sursă excelentă de vitamina B1, B2, B6 şi C la care se adauga potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu şi aminoacizi esenţiali.

Sodiul organic conţinut de ţelina este recomandat pentru consum, fiind esenţial pentru organism. Chiar şi persoanele sensibile la sare pot consuma fără grijă sodiul din ţelina, spre deosebire de sarea de masă, care îi afectează pe cei care suferă de hipertensiune arterială.

Deşi, cele mai multe dintre alimente îşi pierd nutrienţii în timpul gătitului, majoritatea compuşilor din ţelina rezista la temperaturile înalte.

Beneficii pentru sănătate:

Consumul ţelinei contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Atunci când sucul de ţelina este combinat cu sucurile altor plante, beneficiile sunt sporite, pentru diverse afecţiuni. Studii recente au demonstrat că ţelina ar putea fi eficientă în combaterea mai multor forme de cancer.

Printre beneficiile sucului de ţelina se enumera:

  • reducerea acidităţii – minerale importante din acest suc echilibrează în mod eficient ph-ul sângelui din organism şi neutralizează aciditatea.
  • tonic – sucul de ţelina acţionează ca un tonic perfect pentru atleţi, de exemplu, iar după antrenamente înlocuieşte electroliţii pierduţi şi rehidrateaza organismul cu minerale.
  • cancer – ţelină este cunoscută pentru compuşii săi, care lupta împotriva cancerului, cu rol în oprirea dezvoltării celulelor tumorale. Acizii fenolici conţinuţi de ţelina, blochează acţiunea prostaglandinelor care stimulează creşterea celulelor tumorale. Cumarinele contribuie la prevenirea formării radicalilor liberi din celulele afectate de tumoare.

Țelina, bună pentru regenerarea ficatului

  • colesterol – s-a demonstrat că sucul de ţelina scade în mod eficient, colesterolul total, dar şi colesterolul rău (LDL).
  • colon şi cancer de stomac – substanţe fitochimice, cumarinele conţinute de ţelina previn formarea şi dezvoltarea cancerului de colon şi stomac.
  • constipaţie – ţelină are efect natural laxativ şi ajuta la relaxarea nervilor care au fost suprasolicitaţi.
  • scăderea temperaturii corpului – când vremea este caldă iar atmosfera uscată, se recomandă să se consume un pahar de suc de ţelina de două-trei ori pe zi, între mese. Acesta va contribui la normalizarea temperaturii corpului.
  • diuretic – potasiul şi sodiul din sucul de ţelina reglează nivelul fluidelor din organism, stimulează producţia de urină şi ajuta la eliminarea excesului de lichid.
  • inflamaţie – poliacetilena din ţelina este un remediu uimitor pentru toate tipurile de inflamaţie, ca şi cele caracteristice artritei reumatoide, osteoartritei, gutei, astmului şi bronşitei.

Țelina, bună pentru regenerarea ficatului

  • funcţia renală – ţelină susţine activitatea normală a funcţiei renale, contribuind la eliminarea toxinelor din organism, fapt ce previne formarea pietrelor la rinichi.
  • scăderea tensiunii arteriale – consumul zilnic de suc de ţelina, timp de o săptămână va duce la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale. Un compus din ţelina va relaxa muşchii din jurul arterelor, va dilata vasele de sânge, iar acesta va circula normal. Pentru instalarea acestui efect, se va consuma suc de ţelina timp de o săptămână, se va face o pauză de trei săptămâni, iar apoi cura se va relua.
  • sistemul nervos – mineralele organice alcaline din sucul de ţelina au efect calmant asupra sistemului nervos, ceea ce face din ţelina o băutură ideală pentru cei care suferă de insomnii.
  • scădere în greutate – se recomanda consumarea sucului de ţelina pe tot parcursul zilei. Acesta va diminua pofta de dulciuri şi alimente săţioase.
  • pietre la vezica urinară şi biliara – sucul de ţelina nu are doar efect diuretic, ci ajuta şi la eliminarea pietrelor vezicii biliare şi urinare.

Recomandări pentru consumul ţelinei:

Alegeţi o ţelina verde, bogată în clorofila. Asiguraţi-vă că tulpinile şi rădăcina sunt tari, nu moi. Dacă doriţi să o păstraţi în frigider, înfăşuraţi ţelina într-o pungă de plastic sau o cârpă uşor umezita. Nu o lăsaţi prea mut la temperatura camerei pentru a nu se ofili. În cazul în care frunzele sunt ofilite, pulverizaţi puţină apă peste acestea şi puneţi-o la frigider pentru a-şi recăpăta prospeţimea.

Atenţie!

Ţelină este o plantă suculenta care este acoperită de un strat de “pesticide” care o protejează de ciuperci. Acest strat protector conţine psoralena, compus care nu este bine tolerat de unii oameni. Cei care manifesta probleme la nivelul pielii după ce consuma ţelina, ar putea experimenta sensibilitate la psoralena.

Persoanele cu tensiunea arterială scăzută, au acuzat o scădere şi mai accentuată a tensiunii după consumarea ţelinii. De aceea, dacă va încadraţi în această categorie, evitaţi consumul constant de ţelină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024