Prima pagină » Actualitate » Telescopul James Webb a surprins în imagini una dintre cele mai vechi galaxii – GALERIE FOTO

Telescopul James Webb a surprins în imagini una dintre cele mai vechi galaxii – GALERIE FOTO

12 iul. 2022, 09:49,
în Actualitate

Prima imagine color de la noul telescop spațial James Webb a fost lansată – și nu dezamăgește. Cel mai puternic telescop din istoria umanității a surprins în imagini una dintre cele mai vechi galaxii.

James Webb a fost lansat în urmă cu doar un singur an după ce precedentul telescop a fost scos la ”pensie”. În timpul scurt în care a fost operaționat, telescopul a oferit unele rezultate uimitoare despre Univers.

Telescopul James Webb a fost lansat în decembrie 2021

Se spune că imaginea surprinsă de telescopul James Webb este cea mai profundă și detaliată vedere în infraroșu a Universului până în prezent, conținând lumina galaxiilor care a durat multe miliarde de ani să ajungă la noi. Președintelui american Joe Biden i s-a arătat imaginea în timpul unui briefing la Casa Albă. Alte imagini de debut de la James Webb urmează să fie lansate de NASA într-o prezentare globală marți.

„Aceste imagini vor reaminte lumii că America poate face lucruri mari și să le reamintească poporului american – în special copiilor noștri – că nu există nimic dincolo de capacitatea noastră. Putem vedea posibilități pe care nimeni nu le-a văzut până acum. Putem merge în locuri în care nimeni nu a mai fost vreodată. ”, a remarcat președintele Biden.

Telescopul spațial James Webb (JWST) de 10 miliarde de dolari, lansat pe 25 decembrie anul trecut , este considerat succesorul celebrului telescop spațial Hubble.  Va face tot felul de observații ale cerului, dar are două obiective generale. Una este să fotografiați primele stele care au strălucit în Univers cu peste 13,5 miliarde de ani în urmă; celălalt este să sondați planetele îndepărtate pentru a vedea dacă ar putea fi locuibile.

Președintele Joe Biden a prezentat imaginea surprinsă de telescopul James Webb

Înainte ca Hubble să fie lansat, oamenii de ştiinţă nu ştiau dacă Universul are 10 miliarde de ani sau 20 de miliarde de ani. În prezent, vârsta acestuia e cunoscută „la virgulă”: 13,8 miliarde de ani.
Dintre reuşitele lui Hubble merită notate câteva: a arătat expansiunea accelerată a cosmosului şi a adus dovezi cruciale pentru existenţa găurilor negre super-masive din centrul galaxiilor.

Calitatea imaginilor surprinse de telescopul James Webb este mare

Și e chiar mai bine decât atât. Oamenii de știință pot spune din calitatea datelor produse de Webb că telescopul detectează spațiul mult dincolo de cel mai îndepărtat obiect din această imagine. În consecință, este posibil ca acesta să fie chiar și cel mai profund câmp de vizualizare cosmic obținut vreodată.

„Lumină călătorește cu 186.000 de mile pe secundă. Și acea lumină pe care o vezi pe una dintre acele mici pete călătorește de peste 13 miliarde de ani. Și, apropo, ne întoarcem mai departe, pentru că aceasta este doar prima imagine. Se întorc cu aproximativ 13 miliarde și jumătate de ani. Și din moment ce știm că Universul are 13,8 miliarde de ani, vei merge înapoi aproape la început.”, a spus administratorul NASA Bill Nelson.

Hubble obișnuia să se uite la cer săptămâni la rând pentru a produce acest tip de rezultat. Webb și-a identificat obiectele super-profunde după doar 12,5 ore de observații. Așadar, telescopul James Webb ne va surprinde în continuare cu mai multe imagini din spațiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *