Prima pagină » International » Telemunca, taxată! Deutsche Bank propune impozitarea celor care lucrează de acasă
Telemunca, taxată! Deutsche Bank propune impozitarea celor care lucrează de acasă

Telemunca, taxată! Deutsche Bank propune impozitarea celor care lucrează de acasă

13 nov. 2020, 10:33,
Elena Nicoleta BUJOR în International

O bancă din Germania vine cu o propunere ce ar putea salva firmele afectate de pandemia cu noul coronavirus. Ideea este venită din partea Deutsche Bank și presupune taxarea telemuncii. Astfel, angajații care lucrează de acasă ar putea să fie impozitați cu 5% din salariu pentru a ajuta alte companii care au fost afectați de pandemia cu virusul SARS – COV – 2.

Banca germană propune „taxa pe munca de acasă” de cinci procente din salariu, pentru a sări în ajutorul domeniilor vizibil afectate de pandemie. Dacă s-ar impune această taxă, Statele Unite ale Americii ar colecta circa 41,5 de miliarde de euro anual din această taxă, Germania ar acumula 20 de miliarde de euro, iar Marea Britanie 8,1 miliarde.

Telemunca ar putea fi taxată de statul german

Deutsche Bank vine cu propunerea ca cei doresc să lucreze de la domiciliu în loc să se deplaseze la birou să achite o taxă suplimentară de 5% din salariu, cotizația urmând să se ducă către cei care dețin venituri mult prea mici, iar serviciul acestora necesită prezență fizică, scrie Business Insider. Taxa ce poate fi implementată va purta denumirea de „taxă pe muncă de acasă”.

Potrivit unui raport al băncii germane, personalul care prestează servicii de la domiciliu nu ar fi afectați și nu „ar duce-o mai rău după aplicarea taxei”, pentru că aceștia au fost puși în situația în care au făcut economii cu îmbrăcămintea, hrana pe care o cumpărau de obicei la birou sau cheltuielile de transport. Instituția bancară explică că persoanele care au lucrat de acasă au beneficiat de confort și flexibilitate, astfel că taxa nu ar fi impusă incorect.

Domeniile de activitatea în care ar urma să fie aplicată taxa pe muncă de acasă sunt cele care au reușit să se adapteze extrem de ușor la munca la distanță. Până în acest moment, domeniile care s-au adaptat sunt programarea, testarea jocurilor, serviciile online, call-center, băncile și operațiunile financiare, chiar și jurnalism.

„Persoanele fizice autorizate și cei cu venituri mici ar trebui excluse de la aplicarea taxei”, arată banca din Germania.

Peste jumătate din angajați doresc telemuncă şi după pandemie cu Covid-19

În vremea primului val al pandemiei, nu mai puțin de 56 procente dintre americani au lucrat de la domiciliu. În ceea ce privește Marea Britanie procentul a fost de 47%, în timp ce Germania a atins procentul record de 67 puncte procentuale. Potrivit unui sondaj al băncii germane se arată că mai bine de jumătate dintre cei care au încercat munca de acasă vor să continue în acest fel și după terminarea pandemiei.

Din aplicarea taxei de 5 la sută vor putea fi plătiți suplimentar 3 milioane de lucrători cu slujbe prost plătite în Marea Britanie, 10 milioane în Germania și 29,2 milioane în Statele Unite ale Americii.

Dacă în alte state se promovează intens telemunca, România pare că se confruntă cu probleme privind piața muncii, monitorizarea și controlul programului cu dificultate. Însă pentru a facilita aceste lucruri, ITM-ul a stabilit un ghid privind telemunca.

„Angajaţii care lucrează de acasă se confruntă deseori cu graniţe neclare între muncă şi viaţa personală. Acest lucru face mai dificilă înregistrarea, monitorizarea şi controlul programului de lucru”, se arăta într-un studiu al Eurofound.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024