Prima pagină » Eveniment-Social » Telefonul Amintirilor, la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, județul Iași. Vizitatorii pot asculta fragmente sonore din viețile adolescenților din anii ’70-’80
Telefonul Amintirilor, la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, județul Iași. Vizitatorii pot asculta fragmente sonore din viețile adolescenților din anii ’70-’80

Telefonul Amintirilor, la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, județul Iași. Vizitatorii pot asculta fragmente sonore din viețile adolescenților din anii ’70-’80

18 iul. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

Până pe 16 octombrie 2024, puteți asculta fragmente sonore din viețile adolescenților din anii ’70-’80 în cea mai populară instalație a Muzeului Memoriei – Telefonul Amintirilor. Puteți ridica receptorul în Mircești, la Muzeul „Vasile Alecsandri”, pentru a asculta 10 reconstituiri sonore, parte din cel mai nou proiect: Adolescent în comunism – anii ’70-’80.

Telefonul Amintirilor, la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, județul Iași

Telefonul Amintirilor a ajuns la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, județul Iași. Până în data de 16 octombrie 2024, puteți fragmente sonore din viețile adolescenților din anii ’70-’80.

Instalația interactivă ne conectează cu trecutul, conținând reconstituiri sonore din ziarele și știrile de atunci.

„În capitolul doi al proiectului Adolescent în Comunism, am vrut să reconstituim și aflăm cotidianul din viețile celor care și-au trăit adolescența între acei ani: cei care au cunoscut iubirea, ascultau Europa Liberă pe furiș, dădeau mai departe bancuri cu Ceaușescu și au fost martorii devastatorului cutremur din ’77. Telefonul Amintirilor este o poartă spre alte vremuri, pentru că el cuprinde conținut de arhivă, original, care fără el nu ar ajunge la atât de mulți oameni. Ce putem promite însă este că Telefonul Amintirilor va călători mult în această vară, pentru ca istoriile personale să fie ascultate”, spune Smaranda Pașnicu, cofondatoare a Muzeului Memoriei și a ONG-ului cultural Punctart.

Telefonul Amintirilor e o punte între generații

Telefonul Amintirilor este cea mai cunoscută instalație creată pentru Muzeul Memoriei, cu participări la peste 50 de evenimente indoor și outdoor, cu peste 10.000 de ascultări în 13 orașe. Telefonul Amintirilor e o punte între generații, elementul de legătură între diferite vârste, interactiv, emoțional și educativ.

Muzeul Memoriei este un proiect al ONG-ului cultural Punctart, o capsulă digitală a istoriei colective care se construiește, zi de zi, cu amintirile tuturor. În același timp, proiectul Muzeul Memoriei a fost gândit ca un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național prin analizarea unor momente istorice marcante din evoluția României și utilizarea noilor tehnologii ca limbaj comun cu publicul tânăr.

Punctart este un ONG cultural pornit, în 2015, de către o echipă multidisciplinară de artiști profesioniști și specialiști. Punctart este un creator de experiențe culturale și dezvoltă proiecte destinate tinerilor, la granița dintre artă și tehnologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *