Prima pagină » Actualitate » Telefoanele personale ale bancherilor care sunt vizaţi în ancheta ROBOR, verificate de către Consiliul Concurenţei

Telefoanele personale ale bancherilor care sunt vizaţi în ancheta ROBOR, verificate de către Consiliul Concurenţei

10 nov. 2022, 15:40, 1 ,
în Actualitate

De pe 1 noiembrie 2022, Consiliul Concurenței a făcut mai multe inspecţii la cele mai importante zece bănci din ţară, care participă la stabilirea ratelor de referinţe ROBOR. Anterior, Consiliul Concurenței a ridicat documentele necesare pentru analiza, iar acum a verificat şi telefoanele personale ale bancherilor care sunt vizaţi în ancheta ROBOR.

Au apărut suspiciuni de manipularea ROBOR în cazul băncilor din România. Consiliul Concurenței a început o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei, în contextul unor suspiciuni privind calcularea acestor dobânzi.

Telefoanele personale ale bancherilor care sunt vizaţi în ancheta ROBOR, verificate de către Consiliul Concurenţei

Potrivit şefului Direcției Pieţe de Servicii din Consiliul Concurenţei, Adrian Comanescu, investigaţia declanașată la cele 10 bănci care participă la stabilirea ratelor de referinţă ROBOR are un volum mare de date. De aceea, au fost inspectate inclusiv şi telefoanele personale ale celor implicaţi.

„În procedura de inspecţie, control, pe care am avut-o noi, am primit autorizare de la Curtea de Apel. Pe lângă controlul pe care îl facem noi pe aparatura electronică, telefoane de serviciu, laptopuri, calculatoare etc, am primit o serie de autorizări să inspectăm şi telefoane personale ale persoanelor implicate. Şi atunci, am făcut şi acest lucru. Volumul de date pe care l-am luat este unul destul de mare, vor trebui analizate – e vorba de sute de tranzacţii, de mii de tranzacţii, pe perioade scurte de timp – şi atunci volumul acesta de date care trebuie prelucrate necesită un anumit timp. Dar încercăm să ne mişcăm cu celeritate şi să venim cu un rezultat al acestei investigaţii într-o perioadă de timp rezonabilă”, a declarat Adrian Comănescu.

Daniela Badilă, directorul general din cadrul Consiliului Concurenţei, a spus că investigaţia va dura mai mult timp.

„Este o procedură complexă (…) Se merge la companii, se copiază calculatoare. Vă imaginaţi, un domeniu atât de complex cum este cel bancar, să mergi şi să copiezi date de pe calculator, apoi ele se procesează în sediul Consiliului, în prezenţa avocaţilor părţilor, se invocă diverse excepţii procedurale, deci procedura e extrem de detaliată din acest punct de vedere. Apoi, toate constatările trebuie temeinic justificate. După ce se finalizează la nivel intern, echipa de caz îşi finalizează partea de analiză, lucrul acesta se traduce într-un raport. Acest raport de investigaţie parcurge, la rândul lui, o serie de filtre interne”, a spus Daniela Băcilă

Tot ea a mai subliniat că raportul ar putea fi trimis şi la Comisia Europeană, în cazul în care se va constata încălcarea Tratatului de funcţionare a Uniunii Europene.

„Ulterior, are loc transmiterea raportului către părţile implicate – în cazul acesta către cele 10 bănci investigate – şi are loc o audiere în faţa plenului Consiliului Concurenţei. În cadrul acestei audieri, este o procedură similară celei care se desfăşoară în faţa judecătorului. Echipa îşi prezintă punctul de vedere, se dă apoi cuvântul părţilor, are loc acea apărare şi doar după parcurgerea acestei proceduri se ia decizia finală, care apoi merge în instanţă”, a precizat Daniela Bădilă.

Mai multe bănci din România, suspectate de manipularea ROBOR

Zece cele mai puternice bănci din România au fost supuse verificărilor. Potrivit informaţiilor Asociaţiei Profesioniştilor Pieţelor Financiare din Bănci, printre cele zece bănci care participă la calculul ROBOR se includ: Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Înţesa Sanpaolo România.

În acest sens, preşedintele Consiliului Concurenței  a afirmat că dacă vor exista dovezi de încălcare a legii, atunci se vor aplică sancţiuni companiilor vizate. Totodată, investigaţia „complicată” poate dura mai mult „decât o investigaţie normală”.

Astfel, zece bănci din România, suspectate de manipularea ROBOR,  au fost verificate de către Consiliul Concurenței. Totodată, au fost verificate și telefoanele personale ale bancherilor.

Comentarii
  • Eu nu am fost eligibil pentru un credit la banca din cauza varstei, dar acum imi dau seama ca am avut mare noroc. Aveam nevoie de bani pt nunta lui baiatului si m-a invatat o nepoata ca pot lua bani si de la ifn, am folosit comparatorul de pe creditenebancare.ro acum nu zic ca inf-urile astea sunt mai bune ca bancile, dar am auzit ca sunt banci care iau comision pt plata in avans, a patit-o un vecin, mi se pare magarie asta, sa ma taxezi daca platesc mai repede. Din fericire nu a fost cazul meu si nici nu am avut penalizari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 decembrie 2024
20 decembrie 2024