Prima pagină » Actualitate » Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor. Legea pentru elevi se aplică din luna septembrie
Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor. Legea pentru elevi se aplică din luna septembrie

Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor. Legea pentru elevi se aplică din luna septembrie

08 aug. 2024, 10:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Este oficial că telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor. Ministerul Educației din România a anunțat noi reguli stricte privind utilizarea telefoanelor mobile în școli, conform Statutului Elevului și Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Iată legea pentru elevi care se aplică din luna septembrie.

Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor

Noile reguli stipulează că utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs este interzisă, cu excepția cazurilor în care acestea sunt folosite în scop educativ și cu acordul cadrului didactic. Ministerul Educației a subliniat că nerespectarea acestei interdicții poate duce la confiscarea temporară a telefoanelor de către personalul școlii, acestea fiind restituite părinților sau elevilor majori la sfârșitul zilei.

Prevederile nu se aplică echipamentelor folosite de elevii cu cerințe educaționale speciale (CES), care sunt autorizați să utilizeze astfel de dispozitive. Ministerul Educației a publicat noul regulament care va intra în vigoare din septembrie 2024. Se interzice utilizarea telefoanelor mobile în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare, cu excepția echipamentelor autorizate pentru elevii cu CES.

Se interzice utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, inclusiv în activitățile educaționale desfășurate în afara școlii, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate de regulamentul intern al școlii. Nerespectarea acestor prevederi poate duce la confiscarea echipamentelor, care vor fi restituite părinților sau elevilor majori la sfârșitul zilei. Ministerul Educației a justificat aceste restricții ca o măsură necesară pentru a asigura un mediu educațional concentrat, armonios și lipsit de distrageri.

O nouă lege pentru elevii din România

Noul Regulament pentru elevii romîni presupune interzicerea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, dar și retragerea bursei școlare în anumite situații. Mai mult, din toamnă se va implementa și proiectul sala de detenție pentru elevii cu abateri disciplinare, care își deranjează colegii și profesorii în timpul orelor. Vestea că va intra în vigoare un nou regulament în școli i-a nemulțumit pe unii părinți, dar și elevi. Sala de detenție pentru elevii problematici nu pare a fi o idee bună pentru mulți.

Anul școlar 2024-2025 vine și cu o veste bună pentru elevi. Se va acorda un nou tip de bursă. În anul școlar 2024-2025, peste 160.000 de elevi din mediul preuniversitar vor beneficia de bursă de reziliență, în valoare de 300 de lei. Elevii din mediul preuniversitar, care suferă de afecțiuni oncologice/cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul așa-numitei „școli din spital” sau „școli la domiciliu”, vor beneficia de burse de reziliență. Bursele de reziliență se vor acorda doar în timpul școlii, iar părinții trebuie să depună o simplă cerere.

Pentru a putea obține acești bani de la statul român, elevii trebuie să aibă media generală peste 7, să aibă media 10 la purtare, să aibă cel mult zece absențe nemotivate pe lună, să nu primească bursă de merit și să fie printre primii 30% din clasa lor.

În anul școlar 2024-2025, elevii de gimnaziu și liceu, care au avut medii generale egale sau mai mari de 9,50 și media 10 la purtare în anul școlar 2023-2024, vor primi bursa de merit. Valuarea bursei de merit pentru elevi este de 450 de lei pe lună.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *