Specialiștii în domeniul tehnologiei au anunțat că telefoanele mobile vor dispărea în câțiva ani. Deși pare greu de crezut, telefoanele inteligente vor pierde teren în fața unui alt dispozitiv mult mai performant. Iată cu ce vor fi înlocuite telefoanele cetățenilor.
Telefoanele mobile vor dispărea în câțiva ani
Evoluția tehnologiei a dus la introducerea telefoanelor din ce în ce mai complexe și bogate în funcții. Se pare că parametrii tehnici au atins maximul și este greu de imaginat schimbări revoluționare ulterioare. Din acest motiv, unii experți se concentrează acum pe viitor cu alte tehnologii care vor înlocui telefoanele mobile de astăzi. De exemplu, potrivit lui Elon Musk, o nouă eră tehnologică va începe în curând.
Potrivit acestuia, următorul pas pentru umanitate va fi să implanteze sub piele un cip care va putea înlocui un instrument fizic și va permite utilizarea tehnologiei datorită funcțiilor creierului. Compania de cercetare a lui Elon Musk a reușit să creeze primul cip subcutanat și a fost testat anul trecut. Primul cip instalat în creier a dat rezultate pozitive, iar după un an primele rezultate concrete sunt deja vizibile, deși nu fără unele rezerve. Voluntarul căruia i s-a implantat cipul suferă de tetraplegie și acum poate comunica cu un computer folosind gândurile.
Rămâne de văzut dacă telefoanele mobile inteligente vor dispărea cu totul în viitorul apropiat și dacă cetățenii vor fi dispuși să le înlocuiască cu alte tehnologii precum cipurile.
O nouă lege pentru cei care au telefoane mobile
Anumite parole care sunt folosite la telefoane au fost interzise. În Marea Britanie, conform noilor legi, tehnologiile care utilizează parole slabe precum „admin” sau „12345” vor fi interzise. Aceste legi cer ca toate dispozitivele inteligente să respecte standarde minime de securitate.
Producătorii de telefoane, televizoare și alte dispozitive inteligente sunt acum legal obligați să protejeze aceste dispozitive conectate la internet împotriva accesului neautorizat al infractorilor cibernetici. Posesorii de telefoane mobile sunt îndemnați să folosească parole mai sigure. Acțiunea guvernului britanic vine într-un moment în care consumatorii și companiile sunt din ce în ce mai expuși la atacuri cibernetice într-un ritm alarmant. Consumatorii vor fi mai liniștiți că dispozitivele lor inteligente sunt protejate de infractorii cibernetici.
„Începând de astăzi, consumatorii vor fi mai liniștiți că dispozitivele lor inteligente sunt protejate de infractorii cibernetici, deoarece introducem legi în premieră mondială care vor garanta că viața privată, datele și finanțele lor personale sunt în siguranță.”, a declarat Ministrul Științei și Tehnologiei din Marea Britanie, Jonathan Berry.
O altă lege valabilă pentru cei care au telefoane mobile a intrat în vigoare și în România. Parlamentul European a adoptat marți, 23 aprilie 2024, directiva privind așa-numitul „drept la reparare” pentru consumatori. Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile și încurajează consumatorii să prelungească ciclul de viață al produselor prin repararea acestora. Producătorul va fi obligat să repare produsul la un preț rezonabil și într-un termen rezonabil după expirarea perioadei de garanție legală. Consumatorii vor avea acces la piese de schimb, instrumente și informații despre modul în care pot repara produsele. Această lege europeană va intra în vigoare și va fi valabilă pentru toate statele UE, inclusiv România.