Tehnică de camuflare a armatei ruse. Militarii ruşi din Ucraina s-au grăbit să evite a fi detectaţi și atacaţi, folosind crengi de copac și paie, chiar și covoare pentru a ascunde tancuri și alte vehicule blindate. Văzând astfel de imagini, analiștii spun că este o lipsă surprinzătoare de rafinament pentru o armată atât de avansată și, totodată, o dovadă suplimentară despre cât de nepregătiți sunt unii comandanți pentru lupta susținută care se desfăşoară.
Camuflajul este o parte fundamentală a luptelor de război, chiar dacă este mai grea evitarea detectării din cauza avansurilor tehnologice precum dronele, imaginile satelitare și lunetele infraroșii. Camuflajul ajută la distorsionarea formelor și diminuând amprentele de temperatură, astfel reuşind să păcălească ochiul și să creeze îndoială și confuzie.
Tehnică de camuflare a armatei ruse în războiul cu Ucraina
Tehnică de camuflare a armatei ruse. Într-una dintre aceste imagini care circulă pe internet, putem observa cum un soldat rus caută să se ascundă în mijlocul unor transportoare blindate, şi se poate vedea o acoperire improvizată din puieți de pin de-a lungul uneia dintre părțile vehiculului. Mike Jason, un ofiţer militar american retras, care a operat în Irak şi Afganistan, a precizat că o astfel de imagine „miroase a disperare”.
Jason precizează că procedura tactică militară a SUA este de a ascunde vehiculul cu o plasă de camuflaj ușoară atunci când nu se mișcă, chiar dacă pentru perioade scurte de timp. De altfel, trupele ucrainene au folosit combinații de plase și frunziș pentru a ascunde forma blindajului vehiculelor. Puieții de pin, consideră Jason, fiind astfel „mai bine decât nimic”, dar pare că indică o lipsă a competențelor de bază ale unității implicate pentru folosirea camuflajului sau pur și simplu nu dețin echipamentul potrivit de la început.
Video of Russian troops in combat after their convoy came under Ukrainian attack. pic.twitter.com/RgsqgyIbWa
— Woofers (@NotWoofers) March 27, 2022
Alte imagini virale cu războiul din Ucraina arată transportoare blindate cu ceea ce par a fi paie împrăștiate pe deasupra vehiculelor. Într-un alt video distribuit săptămânile trecute pe rețelele sociale, soldații ruși pot fi văzuți acoperind un vehicul cu covoare sau cu alte tipuri de materiale textile grele.
Seeing more evidence that Russian forces are camouflaging their vehicles against Ukrainian UAVs or aircraft. https://t.co/ciM7VDGiBV
— Rob Lee (@RALee85) March 22, 2022
Jason bănuieşte că aceasta ar putea fi o altă încercare de a reduce sau distorsiona amprentele de căldură pe care armele anti-blindate, precum rachetele Javelin produse în SUA și folosite de ucraineni, le folosesc în țintire. Plasele, precum și alte materiale textile pot ajuta la ascunderea echipamentului; iar folosirea frunzișului pentru a distorsiona contururile vehiculelor poate acorda secunde vitale echipajelor pentru a reacționa în cazul unui atac. Însă folosirea lor este aproape fără sens în era dronelor și imaginilor satelitare, spune fostul militar Jason, de vreme ce camuflajul este o încercare menită să înșele în mare parte ochiul uman.
Armata rusă, serie de calcule tactice greșite de la începutul invaziei
Lipsa aparentă a plaselor moderne de camuflaj din echipamentul forţelor militare ale rușilor este cel mai recent exemplu pentru ceea ce analiștii numesc o serie de calcule tactice greșite de la începutul invaziei de luna trecută. Acest lucru vine în confirmarea ideilor din SUA și Europa cum că președintele Vladimir Putin și comandanții săi militari de rang înalt nu au anticipat rezistența fermă cu care s-au confruntat trupele lor.
It looks as though Russian paratroopers are using carpets and rags to camouflage their armored vehicles from Ukrainian UAVs. https://t.co/6esF7n9h6R pic.twitter.com/W9gPtvlmFi
— Rob Lee (@RALee85) March 22, 2022
Ceea ce este un luru de mirat pentru observatorii occidentali, este faptul că soldaţii ruşi au arătat o tendinţă de a folosi comunicaţii neasigurate şi telefoane în aşa fel încât să permită serviciilor externe de informaţii să le intercepteze. De asemenea, strategii militari ruşi au eşuat în distribuirea suficientă de combustibil de hrană, ceea ce a făcut ca soldaţii să îşi abandoneze vehiculele, şi uneori, chiar să se predea.
Analiştii spun că este la fel de surprinzător faptul că unităţile ruseşti sunt în realitate destul de versate în camuflarea vehiculelor şi au dovedit acest lucru de foarte multe ori în trecut. Spre exemplu, anul 2018, media de stat din Rusia se lauda cu prototipurile de camuflaj militar avansat, despre care se spune că erau capabile să copieze mediul înconjurător.
De asemenea, Rob Lee, fiind un expert militar rus şi membru de rang înalt în cadrul Institutului Foreign Policy Research, a precizat că folosirea neuniformă a camuflajului în Ucraina ar putea demonstra lipsa de pregătire şi subestimarea încă de la început că lupta va fi una uşoară şi că Guvernul ucrainean va cădea rapid.