Prima pagină » Eveniment-Social » Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași pregătește un proiect special pentru a marca cele 180 de stagiuni neîntrerupte
Teatrul Național

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași pregătește un proiect special pentru a marca cele 180 de stagiuni neîntrerupte

28 sept. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași aniversează 180 de stagiuni neîntrerupte de-a lungul istoriei! Astfel, cel mai vechi teatru modern al României pregătește un proiect special pentru a marca toate acestea. Calendarul evenimentelor își va adăuga zilnic câte o filă, on-line, pe pagina de Facebook a Naționalului, începând de luni, 28 septembrie 2020, și încheind cu 18 noiembrie, dată la care, acum 180 de ani, avea loc premiera spectacolului „Farmazonul din Hârlău”, comedie în trei acte de Vasile Alecsandri

Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași aniversează 180 de stagiuni de la fondarea sa, în anul 1840! Indiferent de situație și evenimente istorice, Naționalul ieșean nu și-a întrerupt activitatea. Cel mai vechi teatru modern al României pregătește un proiect special pentru a marca toate acestea. Calendarul evenimentelor își va adăuga zilnic câte o filă, on-line, pe pagina de Facebook a Naționalului, începând de luni, 28 septembrie 2020, și încheind cu 18 noiembrie, dată la care, acum 180 de ani, avea loc premiera spectacolului „Farmazonul din Hârlău”, comedie în trei acte de Vasile Alecsandri.

„180 de ani de reverențe în fața extraordinarului public al Teatrului Național Iași, 180 de ani de aplauze pentru scena ieșeană de teatru. Sărbătorim aici, împreună, actorii, oamenii de teatru, spectatorii, sărbătorim Teatrul Național Iași„, transmite echipa instituției.

Teatrul Național din Iași propune o călătorie în timp, oprindu-se la cele mai importante evenimente ale acestei perioade, pornind din această stagiune și terminând cu anul înființării instituției, 1840

În acest context, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași propune o călătorie în timp, oprindu-se la cele mai importante evenimente ale acestei perioade, pornind din această stagiune și terminând cu anul înființării instituției, 1840.

„Vă propunem o călătorie în timp, oprindu-ne la cele mai importante evenimente ale acestei perioade, pornind din această stagiune și terminând cu anul înființării instituției Teatrului Național Iași, 1840. Calendarul evenimentelor își va adăuga zilnic câte o filă, on-line, pe pagina noastră de Facebook, începând de luni, 28 septembrie, și încheind cu 18 noiembrie 2020, dată la care, acum 180 de ani, avea loc premiera spectacolului «Farmazonul din Hârlău», comedie în trei acte de Vasile Alecsandri. «Național 180» este o campanie amplă, bogată, derulată pe parcursul întregii stagiuni, cu spectacole, expoziții, tipărituri, evenimente on-line”, au mai transmis cei de la Teatrul Național din Iași.

Primul spectacol în limba română, dat de Gheorghe Asachi în casele boierului Ghica, la Iași

Ca istoric al teatrului, la Iași, primul spectacol în limba română a fost dat de Gheorghe Asachi în casele boierului Ghica. Aici, spectacole ale trupelor străine (italiene, franceze, rusești) se dădeau în săli special amenajate. În 1832, o trupă franțuzească de comedii și vodeviluri sosește în Iași sub direcția a doi frați Fouraux și prefac în teatru casa doctorului Peretz din strada Goliei. Sala de teatru activa sub firma „Théâtre de varieté”.

Pe scena acestui teatru, în 10 aprilie 1834, Gheorghe Asachi a organizat spectacolul în limba română, intitulat „Serbarea pastorilor moldoveni”, în care „actorii” erau Gheorghe Asachi, Vasile Alecsandri, Matei Millo, Mihail Kogălniceanu, Al. Mavrocordat, N. Docan, Scarlat Vârnav și alți fii de boieri. Tot în acest „Théâtre de varietés” s-au dat primele spectacole ale Teatrului Național Iași, înființat în 1840, sub direcțiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu, până în 22 decembrie 1846, când a fost inaugurată noua sală a „Teatrului cel mare de la Copou”, în casa boierească a lui Mihail Sturdza, trecută acum în proprietatea Epitropiei Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`