Teatrul „Luceafărul” din Iași se pregătește de o nouă stagiune cu o serie de spectacole și proiecte. Cu un repertoriu îmbogățit și inițiative culturale inovatoare, teatrul își propune să inspire tineretul și să aducă arta mai aproape de comunitate
În această stagiune, Teatrul „Luceafărul” din Iași se angajează să ofere elevilor și studenților nu doar spectacole captivante, ci și experiențe educaționale, menite să stimuleze creativitatea și interesul pentru artă. Vor fi aduse pe scenă o serie de proiecte noi și adaptate nevoilor și așteptărilor publicului tânăr. De asemenea, se va concentra pe extinderea accesului la cultură, prin parteneriate cu instituții de învățământ și inițiative educaționale inovatoare.
O nouă stagiune cu spectacole speciale pentru tineri la Teatrul „Luceafărul” din Iași
O nouă stagiune a Teatrului „Luceafărul” din Iași începe în aceeași perioadă în care se va desfășura Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, respectiv, în perioada 3-10 octombrie 2024. Pregătirile au început cu mult înainte de începerea anului școlar.
„Pregătirile pentru cel mai nou proiect al nostru au început încă înainte de vacanță, tânăra regizoare Ana Maria Țârlea a venit și a făcut un casting cu toți actorii din trupă pentru noua producție, «Casa copiilor imaginari», de Ioana Toloargă. Va fi un spectacol pentru adolescenți, cu tematică specifică vârstei, care va avea premiera în prefața ediției XVII, a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași. Se va desfășura între 3 și 10 octombrie”, declară Oltița Cîntec, directorul Teatrului Luceafărul Iași.
Prin această inițiativă, teatrul nu doar că promovează noi talente, dar abordează și tematici relevante pentru tineri. În fiecare an, Teatrul „Luceafărul” își adaptează repertoriul pentru a răspunde nevoilor și intereselor publicului tânăr.
„Teatrul nostru are un repertoriu permanent cu peste 30 de titluri pentru toate categoriile de vârste, de la preșcolari, la adolescenți și tineri adulți. Afișul curent se îmbogățește an de an cu câte 4-5 titluri noi, în medie. Printre cele mei recente producții, se numără: «Cu avionul printre stele», «Croitorașul cel Viteaz» și «La cabine», acestea din urmă fiind dedicate adolescenților și tinerilor”, adaugă Oltița Cîntec, directorul Teatrului Luceafărul Iași.
Această stagiune a Teatrului „Luceafărul” Iași promite o ofertă culturală diversificată și inovatoare
Spectacolele sunt prezentate de marți până vineri pentru școli și grădinițe, în timp ce duminică sunt deschise publicului larg, incluzând turnee naționale și internaționale, precum și participări în festivaluri de renume.
Teatrul „Luceafărul” din Iași colaborează strâns cu instituțiile de învățământ, înregistrând, anual, cifre record de spectatori, peste 52.000 în stagiunea trecută.
„În perioada următoare, pe lângă spectacolele programate, vom avea în perteneriat cu Asociația de Basm o asociație non-profit din România, care promovează literatura contemporană pentru copii și adolescenți, un atelier de scris povești pentru copii, la final de septembrie, Basm Aventura cu lecturi performative în oraș și în patru localități din mediul rural. Teatrul „Luceafărul” își propune să dezvolte un program special de teatru, în mediul rural, o zonă unde oferta culturală este insuficientă”, mai spune Oltița Cîntec, directorul Teatrului Luceafărul Iași.
Teatrul „Luceafărul” continuă să participe la festivaluri de prestigiu și să organizeze turnee, consolidându-și astfel poziția în peisajul cultural național și internațional.
Această stagiune a Teatrului „Luceafărul” Iași promite o ofertă culturală diversificată și inovatoare, dedicată dezvoltării artistice și educației tinerelor generații. Cu un repertoriu variat și proiecte educative de amploare, Teatrul își reafirmă angajamentul de a aduce cultura mai aproape de tineretul din Iași, dar și din împrejurimi.